Μέχρι και 5 χρόνια φυλακή για οπαδική βία: Αναλυτικά οι ποινές ανά αδίκημα

Newsroom
Μέχρι και 5 χρόνια φυλακή για οπαδική βία: Αναλυτικά οι ποινές ανά αδίκημα
Αναλυτικά πόσο αυξάνονται οι ποινές για τα αδικήματα οπαδικής βίας, μετά τις κυβερνητικές ανακοινώσεις.

Η δολοφονική επίθεση στον Άλκη και στην παρέα του στην Θεσσαλονίκη, κινητοποίησε την πολιτεία στο να λάβει μέτρα για την πάταξη της οπαδικής βίας. Μέτρα, τα οποία ανακοινώθηκαν την Δευτέρα το πρωί από τον Υπουργού Προστασίας του Πολίτη, τον Υπουργό Δικαιοσύνης και τον Υφυπουργό Αθλητισμού και Πολιτισμού.

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον, πέρα από αυτό του Λευτέρη Αυγενάκη, συγκεντρώνουν και τα όσα είπε ο Κώστας Τσιάρας με την αυστηροποίηση των ποινών, καθώς από εκεί που το μάξιμουμ ήταν τα 3 χρόνια πλέον πάει στα 5, χωρίς μάλιστα να έχει δυνατότητα αναστολής της ποινής.

Αυστηροποιούνται οι ποινές για κατοχή επικινδύνων αντικειμένων, βιαιοπραγίες, απειλές, είσοδος στους αγωνιστικούς χώρους με σκοπό τη διακοπή αθλητικής εκδήλωσης, ρατσιστικές εκδηλώσεις, δημόσια υποκίνηση σε αδικήματα αθλητικής βίας κλπ. Στα παραπάνω αδικήματα, όπου σήμερα προβλέπεται ποινή φυλάκισης μέχρι 2 έτη θα προβλέπεται ποινή φυλάκισης από 6 μήνες μέχρι 5 έτη. Αντίστοιχα, όπου σήμερα προβλέπεται ποινή φυλάκισης μεχρι 1 έτος, θα προβλέπεται ποινή φυλάκισης από 3 μήνες μέχρι 5 έτη.

Στις διακεκριμένες περιπτώσεις επικίνδυνων δραστών, όπου προβλέπεται σήμερα ποινή φυλάκισης μέχρι 3 έτη, θα προβλέπεται ποινή φυλάκισης από 2 μέχρι 5 έτη. Για το αδίκημα της δημόσιας υποκίνησης σε εγκλήματα οπαδικού μίσους, εκτός από την ποινή, από 6 μήνες μέχρι 5 έτη, θα επιβάλλεται υποχρεωτικά και χρηματική ποινή.

Τα καλυμμένα χαρακτηριστικά

Καθιερώνεται ειδικό ποινικό αδίκημα για όσους κατά τη διάρκεια αθλητικών αγώνων έχουν καλυμμένα χαρακτηριστικά προσώπου με σκοπό να παρεμποδιστεί η ανίχνευση και καταγραφή του από τις συσκευές καταγραφής εικόνας.

Βέβαια, το συγκεκριμένο κομμάτι έρχεται σε αντίθεση με την υποχρεωτική χρήση μάσκας στους εξωτερικούς χώρους. Επίσης, τον χειμώνα με τις χαμηλές θερμοκρασίες τι θα γίνεται; Θα απαγορεύονται οι σκούφοι, οι κουκούλες και οι «λαιμοί» στις κερκίδες.

Με την καθιέρωση του αξιοποίνου πάντως, προβλέπεται ειδικότερα ποινή φυλάκισης τουλάχιστον 6 μηνών και χρηματική ποινή.

Οι αναστολές

Από εκεί και πέρα, απαγορεύεται η αναστολή εκτέλεσης της ποινής για εγκλήματα οπαδικής βίας. Καταργείται η δυνατότητα της κατ εξαίρεση αναστολής της ποινής, η οποία θα εκτίεται υποχρεωτικά άμεσα.

Επεκτείνεται η ρύθμιση της απόλυτης απαγόρευσης της αναστολής και η άμεση εκτέλεσή της στις περιπτώσεις καταδίκης κατηγορουμένου για την αξιόποινη πράξη της λειτουργίας συνδέσμου άνευ άδειας ή μετά από παραβίαση της σφράγισης του ή στις περιπτώσεις παραβίασης παρεπόμενης ποινής για απαγόρευση παρακολούθησης αγώνων κ εμφάνισης στο ΑΤ ή περιοριστικών όρων που έχουν επιβληθεί δυνάμει εισαγγελικής διάταξης ή δικαστικής απόφασης.

Τέλος, οι υποθέσεις οπαδικής βίας εκδικάζονται κατά προτεραιότητα και καθιερώνεται σε περίπτωση αναβολής εκδίκασης η υποχρεωτική επιβολή περιοριστικών όρων. Έτσι, οταν η εκδίκαση της υπόθεσης αναβάλλεται για οποιονδήποτε λόγο, επιβάλλονται υποχρεωτικά περιοριστικοί όροι (όπως π.χ απαγόρευση παρακολούθησης αγώνων και εμφάνιση στο ΑΤ κατά το χρόνο διεξαγωγής τους).