Οδοντίατρος αποκαλύπτει τον λόγο που δεν πρέπει να τρώμε παγάκια (vid)

Newsroom
Οδοντίατρος αποκαλύπτει τον λόγο που δεν πρέπει να τρώμε παγάκια (vid)
Η συνήθεια να δαγκώνουμε τον πάγο κρύβει κάποιους κινδύνους για την στοματική υγιεινή.

Πολλοί συνηθίζουν να δαγκώνουν παγάκια για να δροσίζονται, αλλά μια οδοντίατρος αποκάλυψε τον λόγο που κάτι τέτοιο δεν είναι και ότι καλύτερο. Η οδοντίατρος Avalene από τη Νέα Υόρκη μοιράζεται συχνά στο TikTok βίντεο για θέματα στοματικής υγιεινής δίνοντας οδοντιατρικές συμβουλές.

Σε ένα από τα αυτά τα βίντεο εξήγησε τι μπορεί να συμβεί αν κάποιος τρώει πάγο, προτρέποντας τους ανθρώπους να μην κάνουν κάτι τέτοιο. «Όταν τρως πάγο κινδυνεύεις να σπάσεις τα δόντια σου. Παρακαλώ μην το κάνετε», τόνισε.

@avalene.r 🌟share with an ice eater🌟#learnontiktok #avalener #dentalhygienist #hygienist #rdh #oralcare #dentistry #dentalvibes ♬ NASTY FREESTYLE x BOO x SPLASH MASHUP - Michael Napiza

Σύμφωνα με το «Medical News Today», η κατανάλωση πάγου «συνήθως δεν είναι επικίνδυνη», αλλά μπορεί να οδηγήσει σε κίνδυνο οδοντικών και στοματικών προβλημάτων. «Η κατανάλωση πολύ πάγου μπορεί να βλάψει το σμάλτο των δοντιών και να προκαλέσει ρωγμές στα δόντια», εξηγεί η ιστοσελίδα. «Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε περαιτέρω προβλήματα, όπως αυξημένη ευαισθησία στη θερμοκρασία και στοματικό πόνο».

Η παραπάνω ιστοσελίδα αναφέρει επίσης: «Γιατροί ανέφεραν ότι ένα άτομο που μασούσε κάθε μέρα 30 παγάκια ή και περισσότερα για παραπάνω από 20 χρόνια, χρησιμοποιώντας τα δόντια της αριστερής πλευράς, παρουσίασε αλλαγές στη γνάθο και τις κοιλότητες μόνο σε αυτήν την πλευρά. Οι άνθρωποι που μασούν συχνά πάγο μπορεί να χρειαστούν θεραπεία για τερηδόνα, αλλά και αντικατάσταση των σφραγισμάτων».

Ασφαλώς όλα αυτά δεν ισχύουν αν κάποιος μασάει πάγο με μέτρο. Το «Medical News Today», πρόσθεσε: «Αν μια έγκυος αισθανθεί λαχτάρα για πάγο, θα πρέπει να συμβουλευτεί έναν γιατρό διότι η παγοφαγία μπορεί να υποδηλώνει αναιμία. Ο γιατρός θα ζητήσει εξέταση αίματος και ανάλογα με τα αποτελέσματα να συνταγογραφήσει συμπληρώματα σιδήρου».