Εμφάνιση για πρωτιά: Η Αλβανία βάζει «φωτιά» στη Eurovision με τη Ronela (vid)

Κάτια Πετροπούλου
Εμφάνιση για πρωτιά: Η Αλβανία βάζει «φωτιά» στη Eurovision με τη Ronela (vid)
Το πιο δυνατό της χαρτί στη φετινή Eurovision θα παίξει η Αλβανία, με το τραγούδι της Ronela Hajati, "Sekret", να έχει συγκεντρώσει ήδη πάνω από 1.5 εκατομμύρια views στο YouTube!

Μπορεί η φετινή Eurovision να απέχει περίπου 100 ημέρες (96, to be exact) από τη διεξαγωγή της στο Τορίνο (10-14/05), ωστόσο σιγά σιγά τα τραγούδια που θα βρεθούν στη σκηνή του "PalaOlimpico" αρχίζουν να αποκαλύπτονται.

Και ήδη, όσα έχουν κυκλοφορήσει μέχρι στιγμής, θέτουν σοβαρή υποψηφιότητα για υψηλές θέσεις στην κατάταξη. Όπως αυτό της Αλβανίας, για παράδειγμα. Η γειτονική χώρα στέλνει τη Ronela Hajati (Ρονέλα Χαγιάτι), ή απλά Ronela, στον φετινό ευρωπαϊκό διαγωνισμό τραγουδιού και η σκηνή αναμένεται να πάρει φωτιά!

Έχει όλο το πακέτο και δεν είναι... μυστικό

Στο Festivali i Këngës 60 που διοργανώθηκε στα Τίρανα, γενέτειρα της Ronela, η ίδια, ερμηνεύοντας το πολύ ξεχωριστό και «δυνατό» "Sekret" (δηλαδή, «Mυστικό»), αναδείχθηκε πανηγυρικά νικήτρια, μεταξύ 17 καλλιτεχνών. Ο λόγος; Στο παρακάτω video.

Ο συνδυασμός της βαλκανικής μελωδίας, με την ερμηνεία της, την επιβλητική και πληθωρική της παρουσία, αλλά και την άρτια εκτελεσμένη χορογραφία, την έκαναν να ξεχωρίσει και να παρουσιάσει ένα act που προηγούμενό του δεν έχει, τόσο, όσον αφορά τα τραγούδια που στέλνει η Αλβανία στην Eurovision, όσο και γενικότερα. Κι αν τα τελευταία χρόνια η γειτονική χώρα μας έχει συνηθίσει στις δυνατές εμφανίσεις, είναι βέβαιο πως φέτος θα προκαλέσει... πανικό!

Η 32χρονη καλλιτέχνις δήλωσε σχετικά με το νόημα του τραγουδιού - αφήνοντας κι ένα υπονοούμενο - ότι «πάνω - κάτω είναι "όλοι έχουμε τα μυστικά μας κι όλοι έχουμε τους κρυφούς μας έρωτες". Αυτό έκανα απόψε. Τού έδειξα το μυστικό μου και το δικό του. Απλά δεν το ήξερε...!».

«Σπάει» τα κοντέρ στο YouTube

Ronela


Το να προσπαθήσεις να εξηγήσεις αυτό που προβλήθηκε στην οθόνη και να το προσδιορίσεις, είναι κομματάκι δύσκολο, αλλά το σίγουρο είναι πως το "Sekret" εντυπωσιάζει και σου μένει στο μυαλό.

Ήδη έχει αγαπηθεί πολύ από το κοινό και έχει «ανοίξει» τα φτερά του σε άλλες χώρες, όπως στην Ελλάδα, στην Τουρκία, στην Ουκρανία, στη Σερβία, στην Ιταλία, στο Αζερμπαϊτζάν κλπ. Άλλωστε, αυτό μπορεί να το καταλάβει κανείς και από το γεγονός ότι το video από τον τελικό του Festivali i Këngës 60 έχει περισσότερα από 1.5 εκατομμύριο views στο YouTube!

Όσο για τα σχόλια; Άκρως αποθεωτικά. «100% υπέροχη ενέργεια, πολύ καλή δουλειά Αλβανία», «Τι Βασίλισσα; Φωνή, παρουσία, χορογραφία, attitude... Τι χάρισμα!», «ως Ιταλός είμαι περήφανος που η χώρα μου θα φιλοξενήσει μία τόσο μεγάλη εμφάνιση κι ελπίζω κι οι υπόλοιποι να είναι στο ίδιο level», «σκέφτομαι απλά πως θα νικήσει! Φρέσκο, δυνατό και αξέχαστο», «αυτό το τραγούδι έχει κάτι που σε υπνωτίζει», «έχει όλο το πακέτο» και πολλά ακόμα!

Διαφορετικό στο Τορίνο

Ronela


Το μόνο που μένει τώρα, είναι να δούμε πως θα εμφανιστεί η Ronela στο "PalaOlimpico". Από τη μία, η χορογραφία αναμένεται να «χάσει» λίγη από τη λάμψη της, αφού πρέπει να μειωθεί ο αριθμός των χορευτών της (επιτρέπονται έξι άτομα στη σκηνή). Από την άλλη, το κομμάτι της χρειάζεται remake και γι' αυτό ακριβώς βρέθηκε σε στούντιο στο Λονδίνο πριν από λίγες ημέρες. Η διάρκεια του θα μειωθεί στα τρία λεπτά, όπως ορίζουν οι κανονισμοί της Eurovision, ενώ αναμένεται να έχει περισσότερους στίχους στην αγγλική γλώσσα (χωρίς η ίδια να αποκλείει και την ισπανική).

«Ήθελα τη βοήθεια κάποιου πιο επαγγελματία από μένα. Θα δοκιμάσω πολλές εκδοχές και θα κρατήσω αυτή που μου αρέσει. Ξέρω πως ο κόσμος προβληματίζεται σχετικά με το remake του τραγουδιού, επειδή πολλές φορές δεν μπορείς να μεταφράσεις κάτι ακριβώς. Δεν θέλω να μεταφράσω ακριβώς κάτι. Θέλω άλλους στίχους που να έχουν το ίδιο νόημα. Θα το διατηρήσω στα αλβανικά, αλλά θέλω περισσότερους στίχους στα αγγλικά», είπε η ίδια, μιλώντας στο wiwibloggs.com.

Ποια είναι, όμως, η Ronela;

Ronela


Η warrior princess της Αλβανίας γεννήθηκε στις 2 Σεπτεμβρίου του 1989 στα Τίρανα, όπου και μεγάλωσε. Άρχισε να ασχολείται με το τραγούδι και το χορό από μικρό παιδί, γνωρίζοντας από τότε ότι η μουσική είναι αυτό που θα ακολουθήσει. Η ευελιξία, η προσαρμοστικότητα και η πολυπραγμοσύνη είναι από τα δυνατά της χαρακτηριστικά - κάτι που διαπιστώθηκε και από το "Sekret".

Ο πατέρας της Marash Hajati, ο οποίος «έφυγε» από τη ζωή το 2013, ήταν ο λόγος για να αγαπήσει η Ronela τη μουσική, καθώς ήταν για πολλά χρόνια broadcaster για το RTSH (δημόσια ραδιοτηλεοπτική εταιρεία της Αλβανίας) και του Festivali i Këngës. Γι' αυτό το λόγο, η Ronela ονειρευόταν από μικρή να βρεθεί στον διαγωνισμό τραγουδιού της χώρας της και να μπορέσει να την εκπροσωπήσει στην Eurovision. Κάτι που κατάφερε φέτος και όπως είπε ήταν ένα συναίσθημα πολύ έντονο για εκείνη.

Από το 2013 η δημοφιλία της άρχιζε να ανεβαίνει κατακόρυφα, σημειώνοντας τα τελευταία χρόνια μεγάλες επιτυχίες. Μάλιστα, τον Ιούλιο του 2020 η ομάδα των Τιράνων της ζήτησε να τραγουδήσει τον ύμνο της, "Bardh' e blu", για τα 100 χρόνια του συλλόγου. Είδωλό και μια από τις μεγαλύτερες μουσικές της επιρροές είναι ο Michael Jackson, ενώ δηλώνει και fan του Ricky Martin.

Όσο για τα προσωνύμια (pop idol, superstar, diva, κλπ) που της προσάπτουν; «Θέλω να είμαι για όλους. Δεν θέλω να είμαι superstar. Οι καλλιτέχνες γι' αυτό ζουν. Κάνουμε τα πάντα για την αγάπη του κόσμου. Αν δεν έχουμε αυτή την αγάπη, δεν έχουμε τίποτα. Κι αυτή είναι που με κάνει τόσο χαρούμενη».

Μάλιστα, θεωρείται πρότυπο και λατρεύεται για την αυτοπεποίθησή και τη σιγουριά που βγάζει για το σώμα της. Η ίδια, ωστόσο, αυτοσαρκάστηκε μετά τον τελικό του Festivali i Këngës 60, λέγοντας πως φόρεσε κορσέ «για να κρατάει τα πράγματα στη θέση του. Είναι κάτι που με ενισχύει. Είμαι λίγο χοντρή, οπότε αυτός ο κορσές δεν δείχνει τα πάντα άσχημα στο σώμα μου».

Ronela, είσαι απλά υπέροχη!

@Photo credits: Ronela Hajati Instagram