Η Φουρέιρα της Ισπανίας: Γιατί έχει προκληθεί σάλος με την Chanel που θα πάει Eurovision (vids)

Κάτια Πετροπούλου
Η Φουρέιρα της Ισπανίας: Γιατί έχει προκληθεί σάλος με την Chanel που θα πάει Eurovision (vids)
Ένα πολύ καλό λόγο έχει να ελπίζει σε μία υψηλή θέση στην φετινή Eurovision η Ισπανία και αυτός ακούει στο όνομα Chanel. Ωστόσο, υπάρχουν αντιδράσεις και η επιλογή της έφτασε μέχρι και το Κογκρέσο των Αντιπροσώπων.

Την στιγμή που στην Ελλάδα «παλεύαμε» με τον χιονιά, στην Ισπανία είχαν χαρές και πανηγύρια, αφού μετά από 15 χρόνια διοργανώθηκε το Benidorm Fest, που σκοπό είχε να αναδείξει τον καλλιτέχνη εκείνο που θα εκπροσωπήσει τη χώρα στην 66η Eurovision, που θα γίνει στο Τορίνο (10-14/05).

Νικήτρια αναδείχθηκε η 31χρονη Chanel Terrero (Τσανέλ Τερέρο). Μια εκρηκτική, λαμπερή και χαμογελαστή γυναίκα με δυνατή σκηνική παρουσία. Η παρουσίαση του τραγουδιού της "SloMo" στο φαντασμαγορικό show, που στήθηκε στη Βαλένθια, έκανε άπαντες να κουνηθούν στο ρυθμό της, «εκτοπίζοντας» δύο άλλα φαβορί, το συγκρότημα Tanxugueiras και την Rigoberta Bandini.

Και παρόλο που η επιλογή του ενθουσίασε μεγάλη μερίδα του κοινού, ανάμεσα σε αυτό υπάρχουν και οι haters, που έχουν βγάλει αρκετή «χολή» στα social media, με κάποια σχόλια να είναι έως και... τραβηγμένα.

Chanel... Foureira

Chanel Terrero


Τι κι αν η ίδια τραγουδάει πως «έρχομαι πάντα πρώτη, ποτέ δεύτερη, υπάρχει μόνο μία, δεν υπάρχουν απομιμήσεις»; Η σκηνική παρουσία, η χορογραφία, αλλά ακόμα και το ρούχο της Κουβανής τραγουδίστριας, έκανε τους χρήστες του twitter, και όχι μόνο, να μιλούν για την «Φουρέιρα της Ισπανίας».

Η Chanel την θαυμάζει, αλλά την ίδια στιγμή σχολιάζει πως «εγώ είμαι εγώ. Τι κρίμα που πρέπει να μας συγκρίνουν εμάς τις γυναίκες μεταξύ μας, όταν χορεύουμε, τραγουδάμε και κάνουμε ένα act στη σκηνή. Κάθε μία είναι διαφορετική».

Και πώς σχολίασαν οι χρήστες αυτή την... ομοιότητα;

H Chanel είναι μια προσπάθεια αντιγραφής της Ελένης Φουρέιρα

Η Ελένη Φουρέιρα είναι αυτό που παρήγγειλες και η Chanel αυτό που σου έρχεται

Η Chanel και η Ελένη Φουρέιρα όταν συναντηθούν

Η Chanel έπαιξε την κάρτα «Ελένη Φουρέιρα»

Ένας άλλος χρήστης ελπίζει απλά να δει τις δύο τραγουδίστριες να συνεργάζονται στα MAD Awards 2022 (καθόλου κακή ιδέα!)

Το δράμα με την ψηφοφορία και το θέμα στο Κογκρέσο

Chanel Terrero


Πριν ακόμα διοργανωθεί το φετινό Benidorm Fest (πρώην ονομασία Spanish Song Festival of Benidorm), με την κοινότητα της Βαλένθια να καταβάλει 968.000 ευρώ για την διεξαγωγή του, είχε ήδη διαρρεύσει πως η κριτική επιτροπή «καλοέβλεπε» την Chanel και το latin bop τραγούδι της.

Άλλωστε, αυτό φάνηκε και κατά τη διαδικασία της ψηφοφορίας, καθώς η Chanel ήρθε πρώτη στην προτίμηση των κριτών (50%). Αυτή η προτίμηση ήταν και που την κράτησε ψηλά, καθώς το κοινό (δημοσκόπηση στην Ισπανία 25% + televoting 25%) έδειξε πως ήθελε να βάλει στο αεροπλάνο για το Τορίνο τις Tanxugueiras από τη Γαλικία.

Και κάπου εδώ ξεκινάει το δράμα, του οποίου η ταχύτητα μόνο... slow motion δεν είναι. Η βαθμολογία που έδωσε η κριτική επιτροπή στην Chanel και στα άλλα δύο φαβορί έχει γίνει αιτία αντιπαράθεσης μεταξύ των Eurofans, οι οποίοι μιλούν για «σκάνδαλο». Ήδη έχει δημιουργηθεί το hashtag "#RiggedFest", με το οποίο οι fans εκφράζουν τη δυσαρέσκειά τους και κάνουν λόγο για «κλοπή», καθώς φαίνεται πως η Chanel γνωριζόταν καλά με ένα μέλος της κριτικής επιτροπής (Miryam Benedited).

Benidorm Fest 2022
Τα αποτελέσματα της ψηφοφορίας στο Benidorm Fest 2022

Οι δυο τους έχουν συνεργαστεί στο παρελθόν αρκετές φορές, ενώ οι χρήστες βρήκαν αμέσως και φωτογραφίες από δημόσιές τους εμφανίσεις. Μάλιστα, οι δυο τους είχαν συμβάλει και στη χορογραφία της Edurne (σύντροφο του τερματοφύλακα της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, David de Gea) το 2015 για το τραγούδι "Amanecer", με το οποίο είχε εκπροσωπήσει τη χώρα της στην Eurovision.

Η Chanel, πάντως, ερωτηθείσα για τη σχέση αυτή, απάντησε πως έχει τέσσερα χρόνια να μιλήσει με τη Miryam Benedited. Κι εφόσον έδωσε αυτή την απάντηση, οι "fans" έπρεπε να βρουν κάτι άλλο να σχολιάσουν. Γι' αυτό και κάποιοι την «κατηγορούν» ότι στο τραγούδι της γίνεται χρήση της αγγλικής γλώσσας κατά 40%, ενώ για να συμμετέχει κάποιος στο Benidorm Fest το ποσοστό πρέπει να είναι μέχρι 35%, σύμφωνα με τους κανόνες του.

Μάλιστα, κάποια συνδικάτα, όπως οι Podemos ζήτησαν με επίσημη ανακοίνωση «ακύρωση του αποτελέσματος» και ζήτησαν «να εξετασθούν οι αξιοσημείωτες αντιφάσεις» που συνέβησαν στην διάρκεια του τελικού. Τέλος, ζήτησαν από το RTVE «να ξεκαθαρίσει αμέσως τη σχέση των μελών της κριτικής επιτροπής με την Chanel Terrero».

Το θέμα έφτασε και μέχρι το Κογκρέσο των Αντιπροσώπων, όπου μέλη του Galicia en Común και του BNG (Bloque Nacionalista Galego) απαίτησαν από τον πρόεδρο του διοικητικού συμβουλίου του RTVE να πάρει θέση και να εξηγήσει πως είναι δυνατόν οι «δικές τους» Tanxugueiras να κατέλαβαν την 3η θέση συνολικά, όταν έχουν έρθει πρώτες στην προτίμηση του κοινού με συντριπτικό ποσοστό.

Η ίδια η Chanel, πάντως, ζει το όνειρό της (και καλά κάνει) και επειδή νοιάζεται πολύ για την ψυχική της υγεία, φρόντισε να κλείσει τον λογαριασμό της στο twitter, για να μείνει μακριά από τα bad vibes. «Έχω εισπράξει πολύ μίσος, αλλά την ίδια στιγμή λαμβάνω και πολλή αγάπη, ειδικά από τους επαγγελματίες τραγουδιστές και αυτό μου δίνει κουράγιο. Είναι αλήθεια πως ήταν ένας διαγωνισμός και δεν μπορούμε να αρέσουμε σε όλους, αλλά εγώ και η ομάδα μου κάναμε τα πάντα και δουλέψαμε πολύ σκληρά, για να βγει αυτό το πανίσχυρο αποτέλεσμα. Με ξαφνιάζει που γίνεται προσωπικό. Ακόμα και μεταξύ των συμμετεχόντων υπήρχε τρομερή συναδελφικότητα και δώσαμε το παράδειγμα για το πως θα έπρεπε να είναι τα πράγματα», δήλωσε σχετικά.

Η θέση του RTVE

Όπως είναι λογικό, μετά από αυτόν τον... ξεσηκωμό, η ισπανική δημόσια ραδιοτηλεοπτική εταιρεία που μετέδωσε και τους ημιτελικούς και τον τελικό του Benidorm Fest - που θύμιζε μια mini Eurovision - ένιωσε το χρέος να πάρει θέση.

Στην επίσημη δήλωση που ανήρτησε στα social media, το RTVE τονίζει πως όλοι πρέπει να αποδεχτούν τα αποτελέσματα και να σέβονται την άποψη της κριτικής επιτροπής, ωστόσο αφήνει χώρο για ανοιχτό διάλογο, ώστε να βελτιωθεί το εγχώριο φεστιβάλ μουσικής περισσότερο τα επόμενα χρόνια (υπάρχει συμφωνία για τέσσερα χρόνια σύνολο).

Μάλιστα, ο Ισπανός τηλεπαρουσιαστής Jesús Vázquez δεν δίστασε να γίνει καυστικός και να δείξει ξενοφοβικός, δηλώνοντας πως «αφού δεν πήγαν οι Tanxugueiras στην Eurovision, ας νικήσει η Ana Mena, τουλάχιστον θα έχει νικήσει μια ισπανίδα», ρίχνοντας έτσι βέλη για την κουβανική καταγωγή της Chanel. Κάτι που έρχεται σε αντίθεση με το προφίλ του, αν σκεφτεί κανείς ότι το 2008 έγινε ο πρώτος Ισπανός Πρέσβης Καλής Θελήσεως του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες.

Όσο για την Ana Mena που ανέφερε, είναι 24χρονη τραγουδίστρια από την Μάλαγα, ωστόσο θα επιδιώξει να εκπροσωπήσει την Ιταλία στον διαγωνισμό τραγουδιού με το "Duecentomila ora", αρχής γενομένης από απόψε στο San Remo.

Women empowerment

Chanel Terrero


Εφόσον, λοιπόν, τα bad vibes μένουν όπως όπως στην άκρη, η Chanel έχει ένα σκοπό με το τραγούδι της. Και αυτός είναι να στείλει ένα μήνυμα προς πάσα κατεύθυνση, και ειδικά στις γυναίκες, καθώς θέλει να ενισχύσει το women empowerment, αδιαφορώντας για όσους λένε πως το τραγούδι της δεν έχει κάποιο «ουσιαστικό» νόημα.

«Δεν έχει σημασία τι φοράς, πώς είσαι... Πρέπει να νιώθεις καλά με το σώμα σου και να το απολαμβάνεις. Είναι ένα μήνυμα που μπορεί να γίνει αντιληπτό διεθνώς, γιατί οι στίχοι του τραγουδιού είναι στα Spanglish (ισπανικά και αγγλικά). Έχω δει σχόλια στο YouTube και το 90% είναι θετικά. Είναι ωραία που αρέσει κι εκτός Ισπανίας».

Αγαθά κόποις κτώνται

Chanel Terrero


Το λεγόμενο "sky is the limit" μάλλον δεν είναι το αγαπημένο ρητό της Chanel. Η μεγαλωμένη στην Βαρκελώνη καλλιτέχνις από την ηλικία των 7 δούλευε για να φτάσει εδώ που είναι σήμερα, καθώς από τότε ασχολείται με το τραγούδι και το χορό.

Φοίτησε στο Royal Academy of Dance κι έμαθε τα «μυστικά» δίπλα σε καταξιωμένους επαγγελματίες του χώρου. Έχει πάρει μέρος σε επιτυχημένα μιούζικαλς, όπως τα Lion King και Mamma Mia!, ενώ έχει υπάρξει πρωταγωνίστρια σε καταξιωμένες σειρές. Μάλιστα, έχει βρεθεί ως χορεύτρια στο πλευρό της Shakira, στα MTV Europe Music Awards 2010.

Ακόμα και τώρα, μέχρι να φτάσει στον ημιτελικό, και καλώς εχόντων των πραγμάτων στον τελικό, στη σκηνή του Τορίνου, τονίζει πως θα συνεχίσει μαθήματα ορθοφωνίας, τραγουδιού και χορού. Οπότε, για του λόγου το αληθές και για να είμαστε δίκαιοι, μόνο τυχαία δεν έχει φτάσει στο επίπεδο που είναι σήμερα.

Η ίδια λέει πως είναι ευαίσθητη, αλλά κρύβει μέσα της μια μαχήτρια. Η δύναμη που βγάζει πάνω στη σκηνή, αλλά και ο... προβολέας που έχει «καταπιεί», είναι σίγουρο πως θα την κάνουν να λάμψει πάνω στη σκηνή της φετινής Eurovision και θα μας συνεπάρει όλους στον ρυθμό της. Ήδη στη χώρα μας το "SloMo" αρχίζει να ακούγεται, όπως και σε άλλες χώρες.

Πηγές: wiwibloggs.com, rtve.es, lavanguardia.com

@Photo credits: EFE/Manuel Lorenzo, Chanel Terrero Instagram