Τα 10 σημαντικότερα «Σαν σήμερα»: Η «17 Νοέμβρη» δολοφονεί τον πρώην διοικητή της Εθνικής Τράπεζας, Μιχάλη Βρανόπουλο

Newsroom
Τα 10 σημαντικότερα «Σαν σήμερα»: Η «17 Νοέμβρη» δολοφονεί τον πρώην διοικητή της Εθνικής Τράπεζας, Μιχάλη Βρανόπουλο
Στις 24 Ιανουαρίου 1994 δολοφονήθηκε από μέλη της τρομοκρατικής οργάνωσης «17 Νοέμβρη» στο κέντρο της Αθήνας, στην οδό Σόλωνος, καθώς κατευθυνόταν προς το δικηγορικό του γραφείο.

Σαν σήμερα, 24 Ιανουαρίου του 1994, η «17 Νοέμβρη» δολοφονεί τον πρώην διοικητή της Εθνικής Τράπεζας, Μιχάλη Βρανόπουλο και τραυματίζει τον οδηγό του Νικόλαο Γρίσπο.

Ήταν γιος του Δημήτριου Βρανόπουλου, αξιωματικού της αστυνομίας, δικηγόρου και πολιτικού, και της Ευαγγελίας Βρανοπούλου. Ετεροθαλής αδερφός του ήταν ο διπλωμάτης Γεώργιος Βρανόπουλος. Σπούδασε νομικά στο Πανεπιστήμιο Αθηνών και πραγματοποίησε μεταπτυχιακές σπουδές στη διοίκηση επιχείρησεων στο Wharton School for Business του Πανεπιστημίου της Πενσυλβάνια.

Ιδιώτευσε ως δικηγόρος και υπήρξε νομικός σύμβουλος αρκετών τραπεζών. Το 1975 διορίστηκε οικονομικός σύμβουλος της Τράπεζας της Ελλάδος και το 1977 γενικός διευθυντής της Ιονικής Τράπεζας, θέση στην οποία παρέμεινε μέχρι το 1982.

Το 1989 ανέλαβε τη διοίκηση της Εμπορικής Τράπεζας για να μεταπηδήσει, το 1991, στη διοίκηση της Εθνικής Τράπεζας, στον θώκο της οποίας παρέμεινε μέχρι και το 1993.

Τα σημαντικότερα της 24ης Ιανουαρίου...

  • 1947: Ο τραπεζίτης Δημήτριος Μάξιμος γίνεται πρωθυπουργός της Ελλάδας.
  • 1963: Ο διάδοχος Κωνσταντίνος και η πριγκίπισσα Άννα Μαρία της Δανίας αρραβωνιάζονται στα ανάκτορα Αμάλιενμποργκ στην Κοπεγχάγη.
  • 1972: Ο Ιάπωνας λοχίας Σοΐτσι Γιοκόι βρίσκεται σε μία ζούγκλα του Γκουάμ, όπου ήταν κρυμμένος από το τέλος του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου.
  • 1977: Κατά τη διάρκεια της ισπανικής μεταπολίτευσης, λαμβάνει χώρα η σφαγή της Ατότσα στη Μαδρίτη.
  • 1983: στην Ιταλία 32 μέλη των Ερυθρών Ταξιαρχιών φυλακίζονται για τρομοκρατία. Ανάμεσα τους και ο εκτελεστής του Χριστιανοδημοκράτη πρωθυπουργού Άλντο Μόρο.
  • 1984: Παρουσιάζεται στην αγορά ο υπολογιστής Macintosh.
  • 1986: Το διαστημόπλοιο Βόγιατζερ 2 διέρχεται από τον πλανήτη Ουρανό.
  • 1989: Εκτελέστηκε στην ηλεκτρική καρέκλα ο μανιακός δολοφόνος Τεντ Μπάντι, που κακοποίησε και σκότωσε τουλάχιστον 28 γυναίκες.
  • 1992: Στη Μαυριτανία, για πρώτη φορά μετά την ανεξαρτητοποίησή της από τη Γαλλία, που έγινε το 1960, διεξάγονται εκλογές.
  • 2001: Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κωστής Στεφανόπουλος πραγματοποιεί επίσημη επίσκεψη στο Βατικανό και γίνεται δεκτός από τον πάπα Ιωάννη Παύλο Β΄.

*Με πληροφορίες από wikipedia