Αξιωματικός της Χούντας σε Πουλικάκο: «Κουφάλα, τρίχα τρίχα θα στο βγάλω το μουστάκι, λαγομούστακε» (vids)

Newsroom
Αξιωματικός της Χούντας σε Πουλικάκο: «Κουφάλα, τρίχα τρίχα θα στο βγάλω το μουστάκι, λαγομούστακε» (vids)
Η πολυτάραχη ζωή του Δημήτρη Πουλικάκου.

Σαν σήμερα το 1945 γεννήθηκε ο «Πατριάρχης του Ροκ» στην Ελλάδα, Δημήτρης Πουλικάκος. Θεωρείται ένας από τους κυριότερους εκπροσώπους του ελληνικού ροκ και ο δίσκος του «Μεταφοραί Εκδρομαί Ο Μήτσος» αποτελεί τον πρόδρομο της ελληνικής rock 'n roll δισκογραφίας. Η συναυλία του στα τέλη της δεκαετίας του '70 στου Ζωγράφου αποτελεί σταθμό στην ελληνική rock μουσική ιστορία.

Συμμετείχε στην έκδοση του περιοδικού «Πάλι μαζί» με τους Νάνο Βαλαωρίτη, Παναγιώτη Κουτρουμπούση, Μαντώ Αραβαντινού, Κώστα Ταχτσή, Ανδρέα Εμπειρίκο, Γιώργο Μακρή κ.α., με δικά του κείμενα καθώς και μεταφράσεις. Για πολλά χρόνια έκανε ραδιοφωνικές εκπομπές, αυτοαποκαλούμενος «Θείος Νώντας» (έτσι τον αποκαλούσε και ο Παύλος Σιδηρόπουλος, τον οποίο ο ίδιος αποκαλούσε ανιψιό), σε διάφορους σταθμούς (ποτέ δεν χρησιμοποίησε το πραγματικό του όνομα σαν ραδιοφωνικός παραγωγός).

Υπήρξε μέλος του συγκροτήματος MGC, το οποίο οφείλει το όνομά του στον ηθοποιό Ντίνο Ηλιόπουλο, και αρχηγός του ροκ συγκροτήματος Εξαδάκτυλος και των Αχ-Βαχ (στους οποίους έπαιζαν εκτός των άλλων, μπάσο-φωνητικά ο Σταμάτης Σπανουδάκης και πλήκτρα ο Άλεξ Σπυρόπουλος, γνωστός από το αγγλικό συγκρότημα των δεκαετιών 1960-1970 Nirvana). Συνεργάσθηκε ως συνθέτης, εκτελεστής, παραγωγός και μουσικός με πολλούς άλλους Έλληνες rockers και συγκροτήματα (Θανάσης Γκαϊφύλλιας, Βλάσσης Μπονάτσος, Σταύρος Λογαρίδης, κ.ά.).

Έγινε γνωστός με τις εμφανίσεις του σε ταινίες και τηλεοπτικές σειρές από τη δεκαετία του 1970 έως και τη δεκαετία του 1990. Κυριότερες εμφανίσεις: Οι τεμπέληδες της εύφορης κοιλάδας (1978), Άρπα Κόλλα (1982), Ο δράκουλας των Εξαρχείων (1983), Βίος και Πολιτεία (1987), Made In Greece (1987), Το μετέωρο βήμα του πελαργού (1991), Θηλυκή Εταιρεία (1999), Σαπουνόπετρα (1995) κ.α. Οι κυριότερες τηλεοπτικές του εμφανίσεις είναι στις σειρές Οι Αυθαίρετοι (1989), Δύο Ξένοι (1997), Επτά Θανάσιμες Πεθερές (2008) κ.ά.

Γόνος εύπορης και γνωστής οικογένειας

Γεννήθηκε στην Αθήνα στις 21 Ιανουαρίου του 1943, επί της οδού Πατησίων, από σχετικά εύπορη αστική οικογένεια. Ο πατέρας του ήταν φημισμένος καρδιολόγος της εποχής και η μητέρα του επίσης γιατρός (μικροβιολόγος-βιοχημικός). Διατηρούσαν ιατρείο στο Κολωνάκι, παρόλα αυτά κανένας από τους δύο γονείς του δεν τον προέτρεψε να ασχοληθεί με την ιατρική. Ο πατέρας του ωστόσο, δεν ήταν συντηρητικός. Μάλιστα, κατά την διάρκεια της εξέγερσης του Πολυτεχνείου παρείχε τρόφιμα, αλλά και ιατρική φροντίδα στον κόσμο που ήταν μέσα.

Γονείς Πουλικάκου

«Ανιψιός» του πρωθυπουργού Κανελλόπουλου και «ξάδελφος» με τον Καραμανλή

Η αδελφή του πατέρα του ήταν σύζυγος του Παναγιώτη Κανελλόπουλου, ο οποίος διατέλεσε πρωθυπουργός τον Νοέμβριο του 1945 και τον Απρίλιο του 1967. Επίσης, η Αμαλία Μεγαπάνου ήταν ανιψιά του Κανελλόπουλου, άρα ξαδέλφη του Δημήτρη Πουλικάκου. Όταν εκείνη παντρεύτηκε με τον Κωνσταντίνο Καραμανλή, ο Πουλικάκος έγινε ξάδελφός του. Παρότι ο ίδιος δεν είχε πολλά πολλά με τους συγγενείς του, θυμάται να κάνει γιορτές με δύο πρωθυπουργούς της μεταπολεμικής Ελλάδας.

Τον προόριζαν για διπλωμάτη

Για όσους δεν το γνωρίζουν ο Δημήτρης Πουλικάκος είναι γλωσσομαθής. Πήγε σχολείο στο Αμερικανικό Κολλέγιο και έμαθε να μιλά πέντε γλώσσες. Εκτός από τα ελληνικά ξέρει πολύ καλά αγγλικά, γαλλικά, γερμανικά και ιταλικά ενώ καταλαβαίνει και πορτογαλικά. Εκείνη την εποχή η γλωσσομάθεια δεν ήταν κάτι σύνηθες για τους νέους της γενιάς του. Όμως οι γονείς του τον προόριζαν για διπλωμάτη και φρόντισαν να μάθει όσο το δυνατό περισσότερες ξένες γλώσσες. Στο Αμερικανικό Κολλέγιο έμεινε ως την Τετάρτη Γυμνασίου, όταν και τον απέβαλλαν. Μέσα σε όλα που είχε κάνει, ήταν στην παρέα των παιδιών που είχαν βάλει φωτιά στο σχολείο.

Εργάστηκε σε στριπτιτζάδικο και στην Ολυμπιακή Αεροπορία

Όταν ολοκλήρωσε την στρατιωτική του θητεία το 1964, μετανάστευσε στο Λονδίνο, όπου έμεινε εκεί για περίπου οκτώ χρόνια (μόνο τους χειμερινούς μήνες). Για μια περίοδο εργάστηκε σε καμπαρέ. «Έκοβε» εισιτήρια και «ψάρευε» πελάτες από τον δρόμο.

Το 1966, τους μήνες που ζούσε στην Ελλάδα ερχόμενος από την Αγγλία, εργάστηκε για ένα μικρό διάστημα ως ιπτάμενος φροντιστής στην Ολυμπιακή Αεροπορία του Αριστοτέλη Ωνάση. Ωστόσο, δεν κατάφερε να στεριώσει ούτε σε αυτή τη δουλειά λόγω του εκκεντρικού χαρακτήρα του.

Έλαβε μέρος σε πείραμα για το LSD και φυλακίστηκε για χρήση χασίς

Ένα από τα μεγάλα πάθη του Δημήτρη Πουλικάκου για οποίο δεν διστάζει να μιλάει ανοιχτά στις συνεντεύξεις του είναι η χρήση ναρκωτικών ουσιών. Μάλιστα, κάποτε είχε λάβει μέρος σε πείραμα του BBC, με το τότε άγνωστο παραισθησιογόνο LSD. Τον Μάιο του 1968 είχε μια κακή εμπειρία. Ενώ βρισκόταν με φίλους σε ένα σπίτι για να ακούσουν τον καινούργιο δίσκο των Who, η αστυνομία τους έκανε «ντου» και τους συνέλαβε να καπνίζουν χασίς. Ο ίδιος ισχυρίζεται ότι ήταν «καρφωτή». Ήταν από τους πρώτους που συνελήφθησαν στην Ελλάδα για χρήση ναρκωτικών. «Καλά ρε σεις χασίσι βρήκατε να πιείτε, δεν μαχαιρώνατε κανέναν στην πλάτη καλύτερα», τους είχαν πει... Μέσα στο κελί που τους έβαλαν συνάντησαν και τον Διονύση Σαββόπουλο.

Ο Πουλικάκος έμεινε 20 μέρες στη φυλακή, ενώ όλο αυτό το διάστημα υπέστη και διάφορά βασανιστήρια. «Κουφάλα Πουλικάκο, τρίχα τρίχα θα στο βγάλω το μουστάκι, λαγομούστακε», του έλεγε ο αστυνομικός. Λόγω του ονόματός του, ένας μανιάτης αξιωματικός τον γλίτωσε από τα χειρότερα. Ο Πουλικάκος και η παρέα του κατηγορήθηκαν ως μέλη σπείρας διακίνησης ναρκωτικών. Δικάστηκαν ως έμποροι και όχι ως χρήστες παρόλο που είχε βρεθεί μικροποσότητα χασίς. Μάλιστα, τους είχαν συνδέσει εσκεμμένα, μαζί με πραγματικούς εμπόρους ναρκωτικών της εποχής.

Έζησε για τέσσερις μήνες σε σπηλιά στα Μάταλα

Κατά την διάρκεια της Χούντας στην Ελλάδα, ο Πουλικάκος βρήκε καταφύγιο στις σπηλιές στα Μάταλα της Κρήτης, όπου εκείνη την περίοδο μαζεύονταν οι χίπις από όλη την Ευρώπη. Μάλιστα, όπως έχει πει ο ίδιος υπήρξε ο μοναδικός Έλληνας ανάμεσα σε 400 ξένους. «Συνήθως τρώγαμε καμιά ομελέτα, καμιά πατάτα τηγανιτή», είχε πει γι αυτή την περιπέτεια, η οποία έληξε άδοξα λόγω της Χούντας.

Ξανά φυλακή για φόνο που δεν έκανε ποτέ

Το 1975 ξεκίνησε μια μεγάλη περιπέτεια για τον Δημήτρη Πουλικάκο. Η δεύτερη σύζυγός του Λίλη Παπαδάκη, με την οποία είχαν χωρίσει λίγο μετά τη γέννηση της κόρης τους, ενώ βρισκόταν στην Ολλανδία πέθανε αιφνίδια στον ύπνο της από αναρρόφηση. Ο Πουλικάκος βρισκόταν στην Αθήνα όταν πληροφορήθηκε για τον θάνατό της. Σαν να μην έφτανε αυτό, μερικές μέρες αργότερα έμαθε ότι είναι κατηγορούμενος για τον θάνατό της.

«Ο Δημήτρης Πουλικάκος κατηγορείται για υποκίνηση στη δολοφονία της Χρύσας Παπαδάκη, με την οποία χώρισε τρεις μέρες πριν η νεαρή πλούσια Αθηναία βρεθεί νεκρή στο Αϊντχόβεν. Συγκεκριμένα ότι έπεισε τον φίλο του Μάκη Μπογιατζή να εξοντώσει την Παπαδάκη με ισχυρή δόση ηρωίνης», έγραφε η εφημερίδα Απογευματινή.

Οι γονείς της πρώην συζύγου του, ζητώντας παράλληλα την κηδεμονία της μικρής κόρης του Δημήτρη Πουλικάκου, τον κατηγόρησαν ότι είναι συνυπεύθυνος για το θάνατό της. Η ιστορία πήρε τεράστια έκταση και ο ίδιος βρέθηκε κατηγορούμενος για ηθική αυτουργία σε ανθρωποκτονία εκ προθέσεως. «Οι γονείς της κατηγόρησαν εμένα και την πλήρωσαν τελικά όλοι όσοι έκαναν παρέα μαζί της. Είχαν στήσει ολόκληρη ιστορία και με παρουσίαζαν ως εγκέφαλο της σπείρας», είχε πει ο ίδιος. Μέχρι να αποδείξει την αθωότητά του, πέρασαν δέκα ολόκληρα εφιαλτικά χρόνια.

Προφυλακίστηκε μάλιστα, για έξι μήνες και κατά τη διάρκεια της παραμονής του στον Κορυδαλλό, υπήρξε συγκρατούμενος με έναν ακόμα κατηγορούμενο για την ίδια υπόθεση, έναν βοηθό Καθηγητή στο Πολυτεχνείο, ο οποίος ήταν ο άντρας με τον οποίο διατηρούσε πλέον σχέση η πρώην σύζυγος του και ετοιμάζονταν να παντρευτούν.

*Πληροφορίες από τις εκπομπές «Μηχανή του Χρόνου» και «Βράδυ»