Ο χειμώνας των Πάγων: Η χαμηλότερη θερμοκρασία που σημειώθηκε ποτέ στην Ελλάδα

Γιάννης Μπαϊρακτάρης
Ο χειμώνας των Πάγων: Η χαμηλότερη θερμοκρασία που σημειώθηκε ποτέ στην Ελλάδα
Η κακοκαιρία «Ελπίδα» φέρνει το πολικό ψύχος και εμείς θυμόμαστε την ημέρα που η θερμοκρασία έπιασε ιστορικό χαμηλό στη χώρα μας.

Η κακοκαιρία «Ελπίδα» είναι προ των πυλών και σύμφωνα με τους μετεωρολόγους αναμένεται να φέρει πολικό ψύχος, με χιόνια και κατακόρυφη πτώση της θερμοκρασίας σε πολλές περιοχές της χώρας. Φυσικά, δεν είναι η πρώτη φορά που ένας βαρύς χειμώνας κάνει την εμφάνισή του στην Ελλάδα, μιας και κατά το παρελθόν έχουμε δει αρκετά αντίστοιχα σκηνικά.

Κανένα από αυτά, όμως, δεν μπορεί να συγκριθεί με τα όσα έζησαν οι οι κάτοικοι του βορρά τους χειμερινούς μήνες του 1962-63. Ο συγκεκριμένος χειμώνας αποκαλείται και «χειμώνας των πάγων», καθώς τα θερμόμετρα σε όλη την Ευρώπη έδειχναν θερμοκρασίες κάτω από το μηδέν. Ο παγετός παρέλυσε τον κανονικό ρυθμό της ζωής των ανθρώπων σε πολλές χώρες, χάθηκαν δεκάδες ζωές από το πολικό ψύχος, ενώ ένα παχύ στρώμα χιονιού σκέπασε τα Βαλκάνια.

Η Ελλάδα δεν την «γλίτωσε», με τη θερμοκρασία να πιάνει ιστορικό χαμηλό εκείνη τη χρονιά. Σύμφωνα με την Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία η χαμηλότερη θερμοκρασία σημειώθηκε στην Πτολεμαΐδα με - 27.8 βαθμούς Κελσίου τα ξημερώματα της 27ης Ιανουαρίου 1963, με την πόλη να είναι «θαμμένη» στο χιόνι για ολόκληρη την εβδομάδα.

Την ίδια περίοδο στα «λευκά» ήταν ντυμένα και τα βόρεια προάστια της Αττικής, καθώς και άλλες πόλεις όπως η Θεσσαλονίκη και η Πάτρα. Παράλληλα, η Φλώρινα είχε κηρυχθεί σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης και εκεί καταγράφηκε η δεύτερη πιο χαμηλή θερμοκρασία στην Ελλάδα με τον υδράργυρο να πέφτει στους -25.1 βαθμούς Κελσίου.