Γκάγκα: «Δεν χρειάζεται να κάνουμε μοριακό τεστ μετά από θετικό rapid»

Newsroom
Γκάγκα: «Δεν χρειάζεται να κάνουμε μοριακό τεστ μετά από θετικό rapid»
Σημείωσε ότι μόνο οι ανεμβολίαστοι που νοσούν για πρώτη φορά πρέπει να επιβεβαιώσουν την θετικότητα με pcr κάτι που δεν είναι απαραίτητο για τους εμβολιασμένους.

Η επέλαση της «Όμικρον» είναι έντονη και πάνω από 60% μέχρι τώρα, καταγράφουν οι μετρήσεις, ανέφερε η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας Μίνα Γκάγκα, κατά την ενημέρωση για την πορεία της πανδημίας.

Δεν χρειάζεται PCR μετά από ένα θετικό rapid test. «Επειδή αυτή τη στιγμή υπάρχουν πάρα πολλά κρούσματα και πολύ μεγάλη ταλαιπωρία είναι καλύτερα με το rapid test να μείνουμε στο σπίτι», ανέφερε η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας.

«Μόνο οι ανεμβολίαστοι που νοσούν για πρώτη φορά και επιθυμούν να εκδώσουν πιστοποιητικό νόσησης είναι απαραίτητο να επιβεβαιώσουν το θετικό rapid με PCR, γεγονός που δεν έχει κανένα νόημα να γίνεται σε ανθρώπους που είναι πλήρως εμβολιασμένοι», προσέθεσε η καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων Βάνα Παπαευαγγέλου.

Εξήγησε, μάλιστα, ότι αν και η ευαισθησία των αντιγονικών τεστ είναι χαμηλότερη από αυτή της PCR, οι περισσότερες μελέτες έχουν δείξει ότι οι ασθενείς που έχουν ένα ψευδώς αρνητικό αντιγονικό τεστ, δηλαδή αρνητικό rapid, αλλά θετική PCR, είναι άτομα που έχουν χαμηλό ιικό φορτίο και συνεπώς χαμηλή μεταδοτικότητα. «Με τη μεγάλη διασπορά που έχουμε σήμερα είναι απαραίτητο να είμαστε προσεκτικοί και να παραμείνουμε σπίτι εφόσον έχουμε οποιοδήποτε κλινικό σύμπτωμα κοινού κρυολογήματος».