Νέα μέτρα: Τι ισχύει από την Πέμπτη (30/12), «παράθυρο» για επέκταση της υποχρεωτικότητας στους εμβολιασμούς (vid)

Newsroom
Νέα μέτρα: Τι ισχύει από την Πέμπτη (30/12), «παράθυρο» για επέκταση της υποχρεωτικότητας στους εμβολιασμούς (vid)
Τι θα ισχύει από την Πέμπτη για εστίαση και διασκέδαση. Έρχεται επέκταση της υποχρεωτικότητας στους εμβολιασμούς;

Ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης, ανακοίνωσε σήμερα (29/12) τα νέα μέτρα στην διασκέδαση και πως θα τεθούν σε ισχύ από αύριο Πέμπτη (30/12).

H εστίαση και η διασκέδαση θα λειτουργεί μόνο για καθήμενους, με όριο τα 6 άτομα ανά τραπέζι, χωρίς μουσική, μέχρι τα μεσάνυχτα με εξαίρεση το ρεβεγιόν της παραμονή της Πρωτοχρονιάς όπου το ωράριο λειτουργίας θα είναι μέχρι τις 02.00 το πρωί

Αναλυτικά όλα τα μέτρα:

  • Λειτουργία των καταστημάτων εστίασης και διασκέδασης έως τις 12 τα μεσάνυχτα χωρίς μουσική, 6 άτομα ανά τραπέζι, όχι όρθιοι και μετρική απόσταση στα τραπεζοκαθίσματα.

    Εξαίρεση η παραμονή της Πρωτοχρονιάς οπότε και θα επιτραπεί η λειτουργία των καταστημάτων μέχρι τις 2:00 τα ξημερώματα, με όλες όμως τις παραπάνω απαγορεύσεις.

  • Απαγόρευση διενέργειας εκδήλωσης πάρτι σε δημόσιο ή ιδιωτικό χώρο, για να αποφευχθεί η μεταφορά τής διασκέδασης σε άλλους χώρους.

  • Υποχρεωτική χρήση μάσκας υψηλής προστασίας (FFP2/KN95), ή διπλής στα σούπερ μάρκετ, τα ΜΜΜ και όπου υπάρχει συνωστισμός, όπως και από τους εργαζόμενους στην εστίαση.

  • Τηλεργασία σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα έως 50% και κυλιόμενο ωράριο, ανάλογα με τις δυνατότητες κάθε υπηρεσίας.

  • Σε μονάδες φροντίδας ηλικιωμένων και νοσοκομεία επισκεπτήριο μόνο με PCR test 48 ωρών, ενώ στα νοσηλευτικά ιδρύματα απαγορεύεται η είσοδος σε ιατρικούς επισκέπτες.

  • Στα γήπεδα η πληρότητα εμβολιασμένων θεατών θα είναι έως το 10% της χωρητικότητας τους, με πλαφόν θεατών τα 1.000 άτομα. Αν δεν τηρηθούν τα μέτρα οι αγώνες θα γίνουν κεκλεισμένων των θυρών.

«Παράθυρο» για επέκταση της υποχρεωτικότητας

Η εμβολιαστική κάλυψη του πληθυσμού ανέβηκε κατά 10 μονάδες και η κυβέρνηση αποδοκιμάζει όσους ισχυρίζονται ότι τα εμβόλια δεν καλύπτουν τη μετάλλαξη Όμικρον η οποία είναι κυρίαρχη αλλά με ήπια συμπτώματα, ενώ δεν αποκλείεται επέκταση της υποχρεωτικότητας των εμβολιασμών, σύμφωνα με ρεπορτάζ που μεταδόθηκε στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Mega.

Συγκεκριμένα, η κυβέρνηση προσανατολίζεται προς τον υποχρεωτικό εμβολιασμό στις ηλικίες άνω των 50 ετών.