Θεοδωρίδου: «Ενδεχόμενο ετήσιου εμβολιασμού για τον κορονοϊό, όπως με το εμβόλιο της γρίπης» (vid)

Newsroom
Θεοδωρίδου: «Ενδεχόμενο ετήσιου εμβολιασμού για τον κορονοϊό, όπως με το εμβόλιο της γρίπης» (vid)
«Ο εμβολιασμός παιδιών κατά της covid-19 δεν θα πρέπει να δημιουργήσει αναβολές στο βασικό εμβολιασμό παιδιών», ανέφερε η Μαρία Ιωαννίδου.

H πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών Μαρία Θεοδωρίδου, κατά την σημερινή ενημέρωση για το Εθνικό Σχέδιο εμβολιαστικής κάλυψης για τη νόσο COVID-19, άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο ετήσιου εμβολιασμού για τον κορονοϊό, όπως με το εμβόλιο της γρίπης.

«Για 4η δόση μπορεί να απαντήσει κανείς μονό με εικασίες. Η λύση που θα ικανοποιούσε θα ήταν να χρειαστεί 4η δόση, αλλά αυτή η 4η δόση να είναι στο χρόνο, να είναι όπως κάνουμε για τον εμβολιασμό της γρίπης να θεωρηθούν οι τρεις δόσεις ως ο βασικός εμβολιασμός και να γίνει μια δόση στο χρόνο ως επαναληπτικός ανάλογα με τη γρίπη».

Για τον εμβολιασμό των παιδιών

«Το ενδιαφέρον όλων έχει επικεντρωθεί στον εμβολιασμό παιδιών 5-11 ετών, που ξεκινάει και στη χώρα μας, όμως ο εμβολιασμός αυτός, δεν θα πρέπει να δημιουργήσει αναβολές στον βασικό εμβολιασμό των παιδιών», ανέφερε.

Η κ. Θεοδωρίδου εξήγησε ότι «ο εμβολιασμός θα προστατεύσει τα ίδια τα παιδιά αλλά και τα ευάλωτα άτομα που βρίσκονται στο περιβάλλον τους. Παράλληλα συντελεί και στην μείωση των μεταλλάξεων του ιού. Αναφέρθηκε επίσης σε μελέτη που αφορά στην διερεύνηση του κινδύνου εισαγωγής παιδιών με μη ελεγχόμενο άσθμα, και διαπιστώθηκε ότι παιδιά 5-17 ετών είχαν 3 έως 6 φορές μεγαλύτερο κίνδυνο λόγω covid εισαγωγής σε νοσοκομείο».

«Το εμβόλιο στα παιδιά περιέχει το 1/3 του αντιγόνου των ενηλίκων. Χορηγείται σε δύο δόσεις με διαφορά 28 ημερών. Μετά τη νόσηση χορηγείται μετά από 3 μήνες. Ο εμβολιασμός δεν θα πρέπει να δημιουργήσει αναβολές στο βασικό εμβολιασμό παιδιών. Οι ανεπιθύμητες ενέργειες, είναι ανάλογες με αυτές των παιδικών εμβολίων, υπογράμμισε η κ. Θεοδωρίδου. Δεν υπάρχει χρονικό διάστημα περιορισμού για τα βασικά εμβόλια», πρόσθεσε.

Αναφερόμενη στην παραλλαγή «όμικρον», μίλησε για την μεταδοτικότητα του ιού και είπε πως έχουμε κάποια αισιόδοξα μηνύματα - ότι η νοσηλεία είναι βραχεία και η θνητότητα μικρότερη. Όλοι όμως, όπως είπε, διατηρούν τις επιφυλάξεις τους, καθώς χρειάζονται περισσότερα δεδομένα για ασφαλή συμπεράσματα.