Διατηρείται η δωρεάν περιαγωγή εντός χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης έως και το 2032

Παύλος Παπαπαύλου
Διατηρείται η δωρεάν περιαγωγή εντός χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης έως και το 2032
Επεκτείνεται το καθεστώς μηδενικών χρεώσεων για τέλη περιαγωγής για μια δεκαετία ακόμη.

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο θα κληθεί να αποφασίσει την επέκταση για άλλα δέκα χρόνια του καθεστώτος απαλλαγής επιβαρύνσεων περιαγωγής για τους πολίτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Με τα νέα δεδομένα, οι χρήστες κινητών τηλεφώνων και συνδέσεων θα μπορούν να απολαύσουν σε οποιαδήποτε ευρωπαϊκή χώρα χρεώσεις και υπηρεσίες σαν να βρίσκονταν στην πατρίδα τους, ενώ πλέον ξεκαθαρίστηκε πως αυτή η συμφωνία υποχρεώνει και τις εταιρείες να υποστηρίζουν παρόμοιες ταχύτητες και στο εξωτερικό.

Η σημείωση αυτή έγινε καθώς υπήρξαν περιπτώσεις όπου εταιρείες προσέφεραν μεν δωρεάν το roaming, αλλά ενώ ο πολίτης είχε στη χώρα του 4G και 5G ταχύτητες, στο εξωτερικό η ταχύτητα περιοριζόταν σε 3G.

Για τις περιπτώσεις έκτακτης ανάγκης θα υπάρχει ο ευρωπαϊκός αριθμός 112 χωρίς πρόσθετες χρεώσεις, ενώ τα άτομα με αναπηρίες θα έχουν πρόσβαση δωρεάν. Μεγάλη συζήτηση γίνεται πλέον και για την κατάργηση των χρεώσεων για κλήσεις εντός Ευρωπαϊκής Ένωσης, καθώς οι ευρωβουλευτές τόνισαν πως υπάρχει μεγάλη σύγχυση στους πολίτες για το πότε χρεώνονται και πότε όχι.

Στην παρούσα φάση οι κλήσεις εντός ΕΕ φτάνουν τα 19 σεντς το λεπτό και εξετάζεται πλέον η περαιτέρω μείωση.

Όλα τα παραπάνω αποτελούν προτάσεις του σώματος διαπραγματευτών και αναμένεται η τυπική συμφωνία από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο για να τεθούν σε ισχύ.

Η επικεφαλής διαπραγματεύτρια του ΕΚ Angelika Winzig (ΕΛΚ, Αυστρία) δήλωσε: «Καταφέραμε να καταλήξουμε σε μια συμφωνία που είναι προοδευτική και οδηγεί σε ακόμη καλύτερη ποιότητα και υπηρεσίες για τους Ευρωπαίους πολίτες. Δημιουργούμε μια πιο δίκαιη αγορά περιαγωγής, εστιάζοντας ιδιαίτερα σε μικρότερους παρόχους και μειώνοντας σημαντικά τα ανώτατα όρια χονδρικής. Ως διαπραγματεύτρια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, στόχος μου ήταν να βελτιώσω σημαντικά την κατάσταση για τους καταναλωτές», σημείωσε.

«Καταφέραμε να εξασφαλίσουμε έναν νέο κανονισμό που να προσφέρει ακριβώς αυτό, παρέχοντας παράλληλα αρκετή ευελιξία για να αντιδράσουμε στις νέες εξελίξεις στους τομείς των τηλεπικοινωνιών και της τεχνολογίας. Με αυτόν τον τρόπο διασφαλίζουμε ότι η ΕΕ συνεχώς αφουγκράζεται τις ανάγκες των πολιτών. Η συμφωνία αυτή είναι ένα βήμα πιο κοντά σε μια πραγματική Ψηφιακή Ενιαία Αγορά και είμαι χαρούμενη που μπορούσαμε να προσθέσουμε ένα νέο κεφάλαιο σε αυτόν τον επιτυχημένο τομέα της ευρωπαϊκής συνεργασίας», κατέληξε.

Πηγή εικόνας: Ελληνικό Γραφείο Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου