Ούτε 0,1%: Αυτή είναι η χώρα με το χαμηλότερο ποσοστό εμβολιασμού στον κόσμο

Ούτε 0,1%: Αυτή είναι η χώρα με το χαμηλότερο ποσοστό εμβολιασμού στον κόσμο
Μία χώρα της Αφρικής βρίσκεται στην τελευταία θέση του πίνακα με τα παγκόσμια στατιστικά εμβολιασμών.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας το 57.3% του συνολικού πληθυσμού της Γης έχει κάνει τουλάχιστον μία δόση από οποιοδήποτε εμβόλιο κατά του κορονοϊού. Παράλληλα, ένα ποσοστό που αγγίζει το 47% έχει ήδη προλάβει να ολοκληρώσει δύο δόσεις, ενώ ένα 4.4% έχει κάνει και την αναμνηστική.

Υπάρχουν ωστόσο περιπτώσεις κρατών, που βρίσκονται πολύ χαμηλά στη λίστα με τα παγκόσμια στατιστικά εμβολιασμών. Χώρες στις οποίες ακόμη και το να φτάσουν το 2% των πλήρως εμβολιασμένων πολιτών μοιάζει με άθλος.

Ποια είναι, όμως, η χώρα που βρίσκεται στην τελευταία θέση της λίστας με ποσοστό πλήρως εμβολιασμένων μικρότερο του 0.1%; Πρόκειται για το Μπουρούντι της κεντρικής Αφρικής. Ένα κράτος, το οποίο έχει συνολικό πληθυσμό κοντά στα 12 εκατομμύρια και οι πλήρως εμβολιασμένοι είναι λιγότεροι από 1000.

Το Μπουρούντι, ήταν ένα από τα τελευταία κράτη παγκοσμίως, που δεν είχε ξεκινήσει τον εμβολιασμό του πληθυσμού του έναντι του κορονοϊού, μιας και ο προηγούμενος Πρόεδρός του, Πιερ Νκουρουνζίζα (απεβίωσε στις 8 Ιουνίου 2020 από καρδιακή ανακοπή) υποβάθμιζε τη σοβαρότητα του κορονοϊού. Παράλληλα, η χώρα δεν είχε πρόσβαση σε εμβόλια, παραλαμβάνοντας μια δωρεά 500.000 εμβολίων από την Κίνα τον περασμένο Οκτώβριο.

Αξίζει να σημειωθεί πως το Μπουρούντι σπάνια ανακοινώνει στοιχεία σχετικά με τον κορονοϊό στους πολίτες του, ωστόσο από την αρχή της πανδημίας έχουν καταγραφεί τουλάχιστον 20.666 κρούσματα και 14 θάνατοι.

Ο νυν Πρόεδρος του κράτους, Εβαρίστ Νταγισιμίγε, από την πλευρά του χαρακτήρισε τον κορονοϊό ως τον «μεγαλύτερο εχθρό των πολιτών του Μπουρούντι», με τον εμβολιασμό να διεξάγεται σε εθελοντική βάση, αλλά τους πολίτες ακόμη να είναι δύσπιστοι.