Θεμιστοκλέους για εμβόλιo κορονοϊού: «Στους 3 μήνες η τρίτη δόση» (vid)

Newsroom
Θεμιστοκλέους για εμβόλιo κορονοϊού: «Στους 3 μήνες η τρίτη δόση» (vid)
Η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών επανεξέτασε τα δεδομένα με τη μετάλλαξη Όμικρον και αποφάσισε τη χορήγηση της τρίτης αναμνηστικής δόσης σε όλους τους πολίτες από 18 και άνω τρεις μήνες μετά.

Το άνοιγμα της πλατφόρμας για την 3η δόση του εμβολίου κατά της Covid-19 για όλους τους πολίτες 18 και άνω στους τρεις μήνες, ανακοίνωσε στο πλαίσιο έκτακτης ενημέρωσης ο γενικός γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, Μάριος Θεμιστοκλέους. Η πλατφόρμα θα ανοίξει σταδιακά από το βράδυ της Παρασκευής (3/12) μέχρι και το Σάββατο 4 Δεκεμβρίου.

«Η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών επανεξέτασε τα δεδομένα με τη μετάλλαξη Όμικρον και αποφάσισε τη χορήγηση της τρίτης αναμνηστικής δόσης σε όλους τους πολίτες από 18 και άνω τρεις μήνες μετά», τόνισε ο κ. Θεμιστοκλέους.

Όπως ανέφερε, ολοκληρώθηκε η συνεδρίαση της επιτροπής εμβολιασμών για το θέμα του χρόνου για χορήγηση αναμνηστικής δόσης. Η εθνική επιτροπή ανασκόπησε όλα τα διεθνή και εγχώρια δεδομένα στο πλαίσιο εμφάνισης του μετάλλαξης Όμικρον, επισήμανε ο γενικός γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας.

Ο σχεδιασμός είναι όλοι όσοι έχουν ολοκληρώσει τον εμβολιασμό τους τέλη Αυγούστου και αρχές Σεπτεμβρίου να κάνουν την αναμνηστική δόση μέσα στον Δεκέμβριο, ανέφερε ο κ. Θεμιστοκλέους. Όσον αφορά την απόφαση για τη χορήγηση της τρίτης δόσης σε 3 μήνες, ο κ. Θεμιστοκλέους είπε πως η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών έλαβε τη σχετική απόφαση με βάση τα δεδομένα στην Ελλάδα και τις υπόλοιπες χώρες. «Ο ιός είναι εδώ και όσο έχουμε ένα χαμηλό ποσοστό εμβολιασμού υπάρχει κίνδυνος εμφάνισης μεταλλάξεων. Δεν μπορεί να δοθεί με ασφάλεια η απάντηση ότι τα εμβόλια είναι αποτελεσματικά στη μετάλλαξη Όμικρον», είπε.

Όσον αφορά αυτούς που έχουν νοσήσει, η σύσταση είναι να εμβολιαστούν κι αυτοί 3 μήνες κι όχι 6 μήνες μετά τη νόσηση, ενώ όσον αφορά αυτούς που έχουν κάνει το εμβόλιο της Johnson's and Johnson's η αναμνηστική δόση θα γίνεται στους 2 μήνες όπως ίσχυε μέχρι τώρα.

Όπως εξήγησε ο κ. Θεμιστοκλέους η πλατφόρμα θα ανοίγει σταδιακά από σήμερα το βράδυ για ραντεβού, ενώ υπάρχουν και αρκετά διαθέσιμα ραντεβού και για την Κυριακή 5 Δεκεμβρίου.