Πλεύρης: «Μπλόκο και στα χριστουγεννιάτικα πάρκα» (vid)

Newsroom
Πλεύρης: «Μπλόκο και στα χριστουγεννιάτικα πάρκα» (vid)
Διευκρινίσεις για το μέτρο της υποχρεωτικότητας του εμβολιασμού των πολιτών άνω των 60 ετών έδωσε ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης.

Ο Θάνος Πλεύρης κατά την ενημέρωση για την εξειδίκευση των μέτρων για την υποχρεωτικότητα του εμβολιασμού στους άνω των 60 ετών που ανακοίνωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, αποκάλυψε ότι εντοπίστηκε το πρώτο κρούσμα της παραλλαγής Όμικρον στην Ελλάδα.

Ο υπουργός Υγείας στη συνέχεια ανέφερε ότι ως τις 16 Ιανουαρίου, όσοι είναι άνω των 60 ετών, θα πρέπει να έχουν προγραμματίσει έστω την πρώτη δόση του εμβολίου, για να μην τους επιβληθεί διοικητικό πρόστιμο 100 ευρώ.

Θα συσταθούν επιτροπές -όπως έγινε και με την υποχρεωτικότητα όταν θεσπίστηκε για υγειονομικούς, για να εξετάσουν αιτήσεις που δικαιολογούν λόγους υγείας προκειμένου να μην εμβολιαστεί κάποιος πολίτης. Θα υπάρξει νεότερη ενημέρωση για τις αιτήσεις εξαίρεσης από τον υποχρεωτικό εμβολιασμό και το πώς θα εξεταστούν.

Εφόσον κάποιος πολίτης άνω των 60 δεν εμβολιαστεί θα του επιβάλλεται για κάθε μήνα διοικητικό πρόστιμο 100 ευρώ. Μόνο αν προβεί στην πρώτη δόση έως 16 Ιανουαρίου δεν θα επιβάλλεται το πρόστιμο.

Η διάταξη που ψηφίστηκε στη Βουλή δίνει μάλιστα τη δυνατότητα επέκτασης του μέτρου σε όσους γίνουν 60 ετών από την 1η Ιανουαρίου 2022 και μετά.

Γενικός έλεγχος του πληθυσμού με ένα self test για όλους

Το δεύτερο μέτρο στο οποίο αναφέρθηκε ο υπουργός Υγείας, το οποίο δεν έχει χαρακτηριστικά υποχρεωτικότητας είναι ο γενικός έλεγχος του πληθυσμού για κορονοϊό μέσω της διανομής ενός δωρεάν self test σε όλους τους ενήλικους πολίτες.

Το πρώτο self test θα δοθεί την εβδομάδα από 6 έως 11 Δεκεμβρίου. Ένα ακόμα θα διατεθεί την εβδομάδα μετά τις εορτές των Χριστουγέννων.

Συστήνεται κατά την περίοδο των Χριστουγέννων να γίνονται επιπλέον τεστ πριν της εκδηλώσεις τις ημέρες των εορτών.

Τι θα γίνει με τα θεματικά πάρκα

Ο υπουργός Υγείας ανακοίνωσε ότι μετά και τις εισηγήσεις της επιτροπής για τα θεματικά Χριστουγεννιάτικα πάρκα που θα ανοίξουν τις προηγούμενες ημέρες θα εισέρχονται μόνο εμβολιασμένοι ή νοσήσαντες ενώ για τα ανήλικα η διαδικασία θα είναι ίδια όπως για την είσοδό τους στους κλειστούς χώρους.

Πιστοποιητικό νόσησης μόνο με PCR και όχι με rapid

Στην ΚΥΑ που θα εκδοθεί, σύμφωνα με τον κ. Πλεύρη θα προβλέπεται ότι για να εκδοθεί πιστοποιητικό νόσησης δεν θα αρκεί το rapid test αλλά θα χρειάζεται PCR. Όταν κάποιος είναι θετικός με rapid test θα μπαίνει καραντίνα, αλλά πιστοποιητικό νόσησης θα εδίδεται μόνο με PCR.

Στο «τραπέζι» η επίσπευση τρίτης δόσης

Ο υπουργός Υγείας ανέφερε επίσης ότι η κυβέρνηση έχει θέσει το ερώτημα στην επιτροπή εμβολιασμών για τη σύντμηση του χρόνου χορήγησης της ενισχυτικής δόσης του εμβολίου προκειμένου να γίνεται στους τέσσερις και όχι στους έξι μήνες μετά τη δεύτερη δόση.

Για τον εμβολιασμό παιδιών 5 – 11 ετών, η πλατφόρμα θα τεθεί σε εφαρμογή μόλις φτάσουν η χώρα μας παραλάβει τα εμβόλια τα οποία είναι διαφορετικά ως προς τη δοσολογία τους σε σχέση με το γενικό πληθυσμό.