Εντοπίστηκε στην Κρήτη το πρώτο κρούσμα της παραλλαγής Όμικρον στην Ελλάδα (vid)

Newsroom
Εντοπίστηκε στην Κρήτη το πρώτο κρούσμα της παραλλαγής Όμικρον στην Ελλάδα (vid)
Στην Κρήτη το πρώτο κρούσμα της Όμικρον στην Ελλάδα, ανακοίνωσε ο υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης.

Με την ανακοίνωση πως εντοπίστηκε στην Κρήτη το πρώτο κρούσμα της παραλλαγής Όμικρον στην Ελλάδα ξεκίνησε την εξειδίκευση των μέτρων για την υποχρεωτικότητα του εμβολιασμού ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης.

Σύμφωνα με τα όσα είπε είναι Έλληνας από την Νότια Αφρική και έχει ξεκινήσει λεπτομερής ιχνηλάτηση των επαφών του και έχει τεθεί σε απομόνωση.

Όπως είπε ο υπουργός Υγείας, ο κ. Θεοκλής Ζαούτης, πρόεδρος του ΕΟΔΥ θα προχωρήσει στη συνέχεια στην σχετική ενημέρωση. «Το περιμέναμε ότι θα έρθει αργά ή γρήγορα και στη χώρα μας. Περιμένουμε πώς θα το χειριστούμε σύμφωνα με τις διεθνείς οδηγίες από τον ΠΟΥ.

Είχε άφιξη 26 Νοεμβρίου το πρωί. Το rapid test στο αεροδρόμιο ήταν αρνητικό. Είχε ήπια συμπτώματα από την επόμενη μέρα. Έκανε rapid test κάθε μέρα κι έβγαινε αρνητικό μέχρι τις 29 που βγήκε θετικό. Κάναμε pcr, το βρήκαμε ύποπτο και τελικά ύστερα από τον εργαστηριακό έλεγχο αποδείχθηκε ότι ήταν μετάλλαξη Ομικρον», είπε ο κ. Ζαούτης.

Ο πρόεδρος του ΕΟΔΥ, σε ό,τι αφορά την παραλλαγή Όμικρον, είπε ότι δεν γνωρίζουμε ακόμη αν έχει αυξημένη μεταδοτικότητα, ενώ υπάρχουν κενά στη γνώση για τη νοσηρότητα, παρότι τα πρώτα στοιχεία δείχνουν ότι πρόκειται για ήπια νόσηση.

Σχετικά με την αποτελεσματικότητα των εμβολίων, επισήμανε ότι και αυτό παραμένει άγνωστο, αλλά είναι πιθανό να υπάρχει ανοσία και σε αυτή τη μετάλλαξη, αλλά δεν γνωρίζουμε πόση ανοσία. Ο κ. Ζαούτης κατέληξε, λέγοντας για μια ακόμη φορά, ότι ο «εμβολιασμός είναι η μόνη λύση».