Από τι φτιάχνονται τα κεμπάπ: Νέα έρευνα αποκαλύπτει

Γιάννης Μπαϊρακτάρης
Από τι φτιάχνονται τα κεμπάπ: Νέα έρευνα αποκαλύπτει
Μια νέα ισπανική έρευνα έφερε στο φως μερικές πληροφορίες για τα κεμπάπ και κάπως μας κόπηκε η όρεξη.

Καλά τα σάντουιτς, ωραία τα πιτόγυρα, αλλά όλοι μας κάποια στιγμή στη ζωή μας έχουμε λαχταρίσει ένα κεμπάπ. Είτε μέσα σε πίτα, είτε ακόμη και σκέτο. Έχεις αναρωτηθεί ποτέ, όμως, πώς ακριβώς φτιάχνονται; Μια νέα έρευνα της Ισπανικής Ένωσης Καταναλωτών, ήρθε πρόσφατα και έκοψε την όρεξη πολλών.

Ειδικά στην Ευρώπη (που δεν έχουν ιδέα για τα δικά μας πιτόγυρα) το κεμπάπ θεωρείται από τα πιο δημοφιλή streetfood. Eίναι χορταστικό, οικονομικό και γρήγορο. Η καταγωγή του είναι ανατολίτικη και παρασκευάζεται από διάφορα είδη κρέατος, όπως μοσχάρι, αρνί ή κοτόπουλο.

Πάμε τώρα στην έρευνα της OCU, στην οποία αναλύθηκαν τα προϊόντα από 25 εγκαταστάσεις στη Μαδρίτη, προκειμένου να απαντήσουν στο ερώτημα «από τι φτιάχνονται τα κεμπάπ του εμπορίου».

Κεμπάπ

Κοτόπουλο: 20 από τα υποτιθέμενα μοσχαρίσια κεμπάπ περιείχαν κοτόπουλο. Σε 6 δείγματα η πλειοψηφία του κρέατος (πάνω από το 60%) ήταν κοτόπουλο, σε άλλα 11 ήταν μεταξύ 40-60%, ενώ τρία από τα δείγματα έφεραν μια μικρή ποσότητα (λιγότερα από 1%).

Άλογο και γαλοπούλα: Το κρέας αλόγου εμφανίστηκε σε 7 δείγματα και η γαλοπούλα σε 13, αν και σε μικρές ποσότητες (κάτω από 1%, το νόμιμο όριο που έχει θέσει η Ευρωπαϊκή Ένωση).

100% μοσχαρίσιο κρέας: μόνο 1 από τα 25 δείγματα παρέδωσε αυτό που υποσχέθηκε στον καταναλωτή και ήταν πραγματικό μοσχαρίσιο κεμπάπ.

Παράλληλα, σε 9 από τα 25 δείγματα βρέθηκε μεγάλη ποσότητα από ίνες και τένοντες, που μετατράπηκε σε πολτό. Σύμφωνα με την έρευνα, όμως, φαίνεται πως υπήρχε θέμα και με την υγιεινή των κεμπάπ, μιας και σε 11 από τα 25 δείγματα που συλλέχθηκαν, ανιχνεύτηκαν κολοβακτηρίδια και μάλιστα σε μεγάλους αριθμούς.

Αξίζει να σημειωθεί πως τα πολλά μπαχαρικά που προστίθενται κατά την παρασκευή του, είναι αυτά που κάνουν το κεμπάπ να ξεχωρίζει. Παράλληλα, «σπάνε» και τις έντονες οσμές των κρεατικών, «γλυκαίνοντας» το μείγμα.