Τα 10 σημαντικότερα «Σαν Σήμερα»: Ο σκιτσογράφος Μπομπ Κλάμπετ μας συστήνει τον Τουίτι (vid)

Newsroom
Τα 10 σημαντικότερα «Σαν Σήμερα»: Ο σκιτσογράφος Μπομπ Κλάμπετ μας συστήνει τον Τουίτι (vid)
Το κίτρινο ανθρωπόμορφο καναρίνι που βγήκε από τα στούντιο της Warner, δημιούργημα του καρτουνίστα Μπομπ Κλάμπετ.

Ο Τουίτι (Tweety) είναι δημιούργημα του καρτουνίστα Μπομπ Κλάμπετ. Πρόκειται για ένα κίτρινο ανθρωπόμορφο καναρίνι, που βγήκε από τα στούντιο της Warner και πρωταγωνίστησε στις σειρές κινουμένων σχεδίων Looney Tunes και Merrie Melodies.

Πηγή για την έμπνευσή του αποτέλεσε μία δική του φωτογραφία, όταν ήταν μωρό. Ο Τουίτι πρωτοεμφανίσθηκε στην ταινία μικρού μήκους A Tale of two Kitties, που έκανε πρεμιέρα στις 21 Νοεμβρίου 1942. Ο Όρσον, όπως ήταν το πρώτο του όνομα, έπρεπε να αντιμετωπίσει δύο πεινασμένους γάτους, ονόματι Μπάμπιτ και Κατσέλο.

Ο Όρσον είχε χρώμα ροζ-πορτοκαλί και δεν είχε πούπουλα. Δεν ήταν καλός χαρακτήρας και το καρτούν απαγορεύτηκε για ανήλικους. Στη συνέχεια ο Τουίτι έγινε ένα κίτρινο καναρίνι με πούπουλα, που το κυνηγάει ένας γάτος, ο Silvester, όμως ο σκύλος, φίλος του Τουίτι, το προστατεύει, καθώς επίσης και η γιαγιά. Έτσι ο Τουίτι καταφέρνει πάντα να ξεφεύγει.

Σπουδαία γεγονότα που έλαβαν χώρα σαν σήμερα 21η Νοεμβρίου

1676: Ο Δανός αστρονόμος Όλε Ρέμερ παρουσιάζει τις πρώτες ποσοτικές μετρήσεις της ταχύτητας του φωτός.

1877: Ο Αμερικανός εφευρέτης Τόμας Έντισον ανακοινώνει τη δημιουργία του φωνόγραφου, τον οποίο ονομάζει «Ομιλούσα Μηχανή».

1942: Ο σκιτσογράφος Μπομπ Κλάμπετ δημιουργεί τον χαρακτήρα κινουμένων σχεδίων Τουίτι Μπερντ, τον αιώνιο στόχο του γάτου Σιλβέστερ.

1954: Η αντιπολίτευση αναδεικνύεται νικήτρια των δημοτικών εκλογών στην Ελλάδα, με πρωταγωνίστρια της ΕΔΑ. Δήμαρχος Αθηναίων εκλέγεται ο υποψήφιος της αντιπολίτευσης Παυσανίας Κατσώτας. Στον Πειραιά εκλέγεται ο κοινός υποψήφιος ΕΠΕΚ, ΕΔΑ και Δημοκρατικού Κόμματος Δ. Σαπουνάκης, και στη Θεσσαλονίκη ο Μηνάς Πατρίκιος.

1955: Κάνει πρεμιέρα στους κινηματογράφους η ταινία του Μιχάλη Κακογιάννη «Στέλλα», με πρωταγωνίστρια τη Μελίνα Μερκούρη.

1965: Γεννήθηκε η Bjork, Ισλανδή μουσικός και τραγουδίστρια. Καλύπτει πολλά είδη μουσικής, όπως πειραματική, ποπ, Αβάν-γκαρντ, τριπ χοπ, τζαζ, ambient και ηλεκτρονική. Το όνομα της σημαίνει στα ισλανδικά ένα είδος δέντρου, η προφορά του ακριβέστερα αποδίδεται Πιέρκ.

1967: Τερματίζεται η δίκη των 31 του Πατριωτικού Μετώπου στο έκτακτο στρατοδικείο της Αθήνας. Σε ισόβια δεσμά καταδικάζονται οι Κώστας Φιλίνης και Ιωάννης Λελούδας, 19 καταδικάζονται σε ποινές από ένα έως 15 χρόνια, από τους οποίους οι 13 με αναστολή, και 10 αθωώνονται. Ο Μίκης Θεοδωράκης, αρχηγός του μετώπου, λόγω ασθενείας παραπέμπεται σε χωριστή δίκη.

1974: Ο IRA τοποθετεί βόμβα σε παμπ του Μπέρμιγχαμ, με αποτέλεσμα να σκοτωθούν 21 θαμώνες. Θα συλληφθούν 6 άτομα, θα καταδικασθούν ισόβια, αλλά χρόνια μετά θα αθωωθούν. («Οι 6 του Μπέρμιγχαμ»)

1980: Ξεσπά θανατηφόρα πυρκαγιά σε ξενοδοχείο στη Νεβάδα. 85 άτομα σκοτώθηκαν και 627 τραυματίστηκαν στη χειρότερη καταστροφή στην ιστορία της Νεβάδας.

2014: Ξεκινούν στην Ουκρανία ταραχές (Euromaidan) με κύριο αίτημα την έναρξη διαπραγματεύσεων ένταξης της χώρας στην Ευρωπαϊκή Ένωση καλώντας σε παραίτηση τον Πρόεδρο Γιανουκόβιτς και την κυβέρνησή του.