Τα 10 σημαντικότερα «Σαν Σήμερα»: Η γέννηση του MEGA (vid)

Newsroom
Τα 10 σημαντικότερα «Σαν Σήμερα»: Η γέννηση του MEGA (vid)
Σαν σήμερα εκπέμπει για πρώτη φορά ο πρώτος ελληνικός ιδιωτικός τηλεοπτικός σταθμός πανελλαδικής εμβέλειας.

Το Mega Channel είναι ο πρώτος (χρονολογικά) ελληνικός ιδιωτικός τηλεοπτικός σταθμός πανελλαδικής εμβέλειας, που εξέπεμψε για πρώτη φορά στις 20 Νοεμβρίου 1989.

Ο σταθμός άρχισε να εκπέμπει στις 15:00 το μεσημέρι και είναι το πρώτο ιδιωτικό κανάλι της Ελλάδας που εξέπεμψε τηλεοπτικό πρόγραμμα, αν δεν συνυπολογιστούν και κάποιες άλλες σποραδικές ιδιωτικές και δημοτικές προσπάθειες χωρίς άδεια ή νομοθετική ρύθμιση για τη μη κρατική τηλεόραση, που δεν είχαν συνέχεια.

Η προσωρινή άδεια «δοκιμής τοπικού ραδιοτηλεοπτικού σταθμού» για τη λειτουργία του δόθηκε επί κυβέρνησης Τζαννετάκη. Το νεοϊδρυθέν κανάλι, από την αρχή επένδυσε στην μυθοπλασία με τις πρώτες σειρές «Πατήρ, υιός και πνεύμα», «Οι Αυθαίρετοι», «Οι τρεις Χάριτες» και «Η Δίψα», ενώ τα επόμενα χρόνια ακολούθησαν δεκάδες σειρές, οι οποίες έγιναν ταυτόσημες του σταθμού και πολλές από αυτές να έχουν μεγάλη απήχηση στο κοινό έως σήμερα («Δύο Ξένοι», «Η αίθουσα του θρόνου», «Ένοχη Αγάπη» και άλλες).

Άλλα προγράμματα του καναλιού ήταν τα τηλεπαιχνίδια «Mega Banca» και «Ραντεβού στα Τυφλά» και η εκπομπή «Άλλα Κόλπα» ενώ δόθηκε μεγάλη βαρύτητα στον ενημερωτικό τομέα, και έχουν περάσει από τον σταθμό μεγάλα ονόματα της δημοσιογραφίας.

Σπουδαία γεγονότα που έλαβαν χώρα σαν σήμερα 20 Νοεμβρίου

1820: Μία λευκή φάλαινα 80 τόννων επιτίθεται κατά του πλοίου «Έσεξ», 2000 ναυτικά μίλια δυτικά των ακτών της Νοτίου Αμερικής. Το επεισόδιο θα αποτελέσει πηγή έμπνευσης για το αριστούργημα του Χέρμαν Μέλβιλ «Μόμπι Ντικ».

1920: Ιδρύεται η Πανελλήνια Ναυτική Ομοσπονδία (ΠΝΟ), το ανώτατο συνδικαλιστικό όργανο των εργαζομένων στη ναυτιλία.

1942: Γεννήθηκε ο Τζο Μπάιντεν, Αμερικανός πολιτικός, τέως αντιπρόεδρος των ΗΠΑ (2019-2017) και νυν εκλεγμένος Πρόεδρος των ΗΠΑ. Θα αναλάβει τα καθήκοντά του στις 20 Ιανουαρίου 2021.

1959: Συγκροτείται η Ελληνική Δύναμη Κύπρου (ΕΛΔΥΚ) στον Άγιο Στέφανο Αττικής (Μπογιάτι), μετά την υπογραφή της Συνθήκης Εγκαθίδρυσης της Κυπριακής Δημοκρατίας.

1969: Ιθαγενείς Αμερικανοί παίρνουν τον έλεγχο του νησιού Αλκατράζ μέχρι να απομακρυνθούν από την αμερικανική κυβέρνηση στις 11 Ιουνίου του 1971.

1977: Η Νέα Δημοκρατία κερδίζει τις δεύτερες εκλογές της μεταπολίτευσης, με ποσοστό 41,85%. Το ΠΑΣΟΚ καθίσταται αξιωματική αντιπολίτευση με το 25,3% των ψήφων.

1979: Ένοπλοι μουσουλμάνοι καταλαμβάνουν τη Μέκκα και κρατούν ομήρους 6.000 πιστούς. Ο σαουδαραβικές αρχές, με τη βοήθεια γάλλων κομάντος θα επέμβουν, με αποτέλεσμα κατά το μακελειό που θα επακολουθήσει να βρουν τον θάνατο 377 άνθρωποι και να τραυματιστούν 600.

1989: Υπογράφεται στον ΟΗΕ η Διακήρυξη για τα δικαιώματα του παιδιού. Έκτοτε, κάθε χρόνο η 20η Νοεμβρίου γιορτάζεται ως Παγκόσμια Ημέρα για τα Δικαιώματα του Παιδιού.

1989: Αρχίζει τις εκπομπές του το Mega Channel, ο πρώτος ελληνικός ιδιωτικός τηλεοπτικός σταθμός πανελλαδικής εμβέλειας.

2016: Πέθανε ο Κωνσταντίνος Στεφανόπουλος. Ήταν δικηγόρος και πολιτικός ενώ διετέλεσε δέκατος (10ος) Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας, από το 1995 έως το 2005. Εξελέγη στις 8 Μαρτίου 1995 με τη στήριξη του ΠΑ.ΣΟ.Κ. και της Πολιτικής Άνοιξης, και κατά τη διάρκεια της προεδρικής θητείας του έχαιρε υψηλής δημοφιλίας.