Πόσο πιθανό είναι να κολλήσουν κορονοϊό οι εμβολιασμένοι; Πιο ισχυρό το AstraZeneca σε 18-59 ηλικίες, στους 60-79 της Johnson

Newsroom
Πόσο πιθανό είναι να κολλήσουν κορονοϊό οι εμβολιασμένοι; Πιο ισχυρό το AstraZeneca σε 18-59 ηλικίες, στους 60-79 της Johnson
Η στατιστική μελέτη αφορά μία μόνο ημέρα, ενώ δεν είναι γνωστό το δείγμα για κάθε εμβόλιο, οπότε είναι ενδεικτική.

Αποτελεί συνήθη ερώτηση, για το πόσο εύκολο είναι να κολλήσουν κορονοϊό οι εμβολιασμένοι, οπότε έρχεται έρευνα να μας παρουσιάσει ενδεικτικά στοιχεία, με ποσοστά, ανά εμβόλιο και ηλικιακή ομάδα, έτσι όπως την παρουσίασε ο πρόεδρος του ΕΟΔΥ Θεοκλής Ζαούτης.

Η στατιστική μελέτη αφορά μία μόνο ημέρα, ενώ δεν είναι γνωστό το δείγμα για κάθε εμβόλιο, οπότε είναι ενδεικτική.

Ηλικιακή ομάδα 18-39

Σε αυτή την ηλικιακή κατηγορία καλύτερα προστατευμένοι φαίνεται πως είναι όσοι έκαναν το εμβόλιο της AstraZeneca και αντίθετα αυτοί που έκαναν το εμβόλιο της Johnson & Johnson. Αναλυτικότερα, το 30% των πολιτών που νόσησαν είχαν κάνει το εμβόλιο της Pfizer και κάτω από το 20% ήταν τα εμβολιασμένα κρούσματα με το εμβόλιο της Astrazeneca. Λιγότεροι από το 30% με το εμβόλιο της Moderna και στη συντριπτική τους πλειοψηφία- κοντά στο 70%- των εμβολιασμένων που νόησαν, είχαν κάνει το μονοδοσικό της JJ.

Στο σύνολο των κρουσμάτων οι εμβολιασμένοι που νόσησαν σε αυτή την ηλικιακή ομάδα είναι κάτω από το 30%.

Ηλικιακή ομάδα 40-59

Και σε αυτή την κατηγορία, οι καλύτερες επιδόσεις ήταν για όσους είχαν κάνει το εμβόλιο της AstraZeneca, ήταν οι λιγότεροι που κόλλησαν τον ιό, ενώ οι χειρότερες ήταν για το εμβόλιο της Moderna. Αναλυτικότερα, το 40% που νόσησαν είχαν κάνει το εμβόλιο της Pfizer. Λίγο πάνω από το 20% ήταν οι εμβολισμένοι που νόσησαν και είχαν κάνει το εμβόλιο της AstraZeneca. Το 50% ήταν εμβολισμένοι με Moderna και ανάμεσα στο 20% με 30% με το μονοδοσικό της JJ.

Συνολικά οι εμβολιασμένοι σε αυτή την ηλικιακή κατηγορία είναι κοντά στο 40%.

Ηλικιακή ομάδα 60-79

Σε αυτή την κατηγορία όσοι είχαν κάνει το εμβόλιο της JJ ήταν οι πιο προστατευμένοι και αντίθετα όσοι είχαν κάνει το AstraZeneca, σχεδόν το 40% κόλλησαν. Ποσοστό μικρότερο του 20% είχε εμβολιαστεί με Pfizer και κόλλησε κορονοϊό. Αγγίζουν όμως το 40% όσοι είχαν κάνει το AstraZeneca. Πάνω από το 10% ήταν εκείνοι που είχαν κάνει το εμβόλιο της Moderna και κόλλησαν, ενώ πολύ μικρότερο του 10% ήταν το ποσοστό εκείνων που είχαν κάνει το εμβόλιο της JJ και παρόλα αυτά κόλλησαν κορονοϊό.

Συνολικά σε αυτή την κατηγορία κάτω από 20% ήταν το συνολικό ποσοστό των κρουσμάτων.

Είναι σημαντικό να εμπεδώσει ο κόσμος ότι και οι εμβολιασμένοι μπορούν να κολλήσουν, αλλά κινδυνεύουν πολύ λιγότερο να νοσήσουν σοβαρά και να μεταφερθούν στο νοσοκομείο ή να καταλήξουν.