Στην Θεσσαλονίκη «κήδεψαν» την εστίαση με «γεμάτο» φέρετρο (vid)

Newsroom
Στην Θεσσαλονίκη «κήδεψαν» την εστίαση με «γεμάτο» φέρετρο (vid)
Είχαν τοποθετήσει ένα φέρετρο σε μηχανή μπροστά στο υπουργείο για να κάνουν την κηδεία της εστίασης.

Ζητώντας βιώσιμα μέτρα στήριξης μέλη της Ένωσης Εστιατόρων Καφέ Μπαρ και Ψητοπωλών νόμου Θεσσαλονίκης πραγματοποίησαν διαμαρτυρία έξω από το υφυπουργείο Μακεδονίας – Θράκης, στο πλαίσιο της πανελλαδικής απεργίας στον κλάδο της εστίασης.

Οι εστιάτορες καταγγέλλουν ότι «η εστίαση ψυχορραγεί και τα λουκέτα και η απώλεια θέσεων εργασίας είναι προ των πυλών».

Μάλιστα είχαν τοποθετήσει ένα φέρετρο σε μηχανή μπροστά στο υπουργείο για να κάνουν την κηδεία της εστίασης, όπως αναφέρει το thestival.gr.

κηδεία εστίαση

«Τα μέτρα που πήρε η κυβέρνηση για την εστίαση είναι λανθασμένα. Θα πρέπει αύριο κιόλας να τα πάρουνε πίσω ειδάλλως 800.000 επιχειρήσεις κινδυνεύουν να μείνουν στην αφάνεια», ανέφερε σε δηλώσεις του ο πρόεδρος της Ένωσης Ψητοπωλών Εστιατόρων Καφέ Μπαρ νομού Θεσσαλονίκης, Γιάννης Φιλοκώστας.

«Η εστίαση πεθαίνει. Δεν θέλουμε να είμαστε οι παράπλευρες απώλειες αυτής της πανδημίας», σημείωσε από την πλευρά του ο γενικός γραμματέας Εστίασης Θεσσαλονίκης, Μιχάλης Επιτροπίδης. Ο ίδιος τόνισε ότι σήμερα το 90% των καταστημάτων είναι κλειστά με εξαίρεση ορισμένες αλυσίδες καταστημάτων.

Ζητούν αναπροσαρμογή των προστίμων και μετατόπισή τους και στον παραβάτη, μεταβολή επιστρεπτέας προκαταβολής σε μη επιστρεπτέα, συμμετοχή στην λήψη αποφάσεων με συμμετοχή στις αρμόδιες επιτροπές, επιδότηση ενεργειακού κόστους και ενοικίου, επιδότηση εργοδοτικών εισφορών ή αναστολή των συμβάσεων εργασίας, απαλλαγή από την καταβολή δημοτικών τελών, μείωση του ΦΠΑ στο 6%, συνέχιση της επιδότησης των δόσεων δανείων, νέες χρηματοδοτήσεις ανάλογες εκείνων του 2020 και των αρχών του 2021.

Ακόμη, απαιτούν διαρθρωτικά μέτρα, δηλαδή ειδικά Γραμματεία ή Επιμελητήριο Εστίασης, επιλυση του εργατικού κόστους με ειδικές ρυθμίσεις σε στρεβλώσεις της εργατικής νομοθεσίας που δεν λαμβάνουν υπόψη της υψηλής έντασης επιπλέον κοστολογίων του κλάδου (νυχτερινά, βραδινά, αργίες, σαββατοκύριακα) και την μοναδικότητά του, στο σύνολο των εργασιακών θέσεων και Εξ΄ ορθολογισμό του κλάδου με δομικές αλλαγές.