Η 7η επέτειος του Πολυτεχνείου βάφεται με αίμα: Δύο νεαρά παιδιά πεθαίνουν από χτυπήματα των ΜΑΤ (vids)

Newsroom
Η 7η επέτειος του Πολυτεχνείου βάφεται με αίμα: Δύο νεαρά παιδιά πεθαίνουν από χτυπήματα των ΜΑΤ (vids)
Δυο νεαρά παιδιά, ο Ιάκωβος Κουμής και η Ματούλα Κανελλοπούλου, χάνουν τη ζωή τους από χτυπήματα αστυνομικών κατά τη διάρκεια επεισοδίων που σημαδεύουν την 7η επέτειο του Πολυτεχνείου.

Η 7η επέτειος του Πολυτεχνείου, το 1980 βάφτηκε με αίμα. Με το αίμα δύο νεαρών παιδιών. Του 26χρονου Κύπριου φοιτητή της Νομικής, Ιάκωβου Κουμή και της 20χρονης εργάτριας Σταματίνας Κανελλοπούλου.

Οι εορταστικές εκδηλώσεις για την επέτειο του Πολυτεχνείου κορυφώθηκαν στις 16 Νοεμβρίου, ημέρα Κυριακή, με την καθιερωμένη πορεία, όχι προς την Αμερικάνικη Πρεσβεία, αφού η κυβέρνηση Ράλλη την είχε απαγορεύσει. Οι διαδηλωτές θα έφθαναν ως το Σύνταγμα, όπου και θα έπρεπε να διαλυθούν.

Έξω από τη Βουλή είχαν συγκεντρωθεί 2.000 διαδηλωτές που προσπάθησαν να «σπάσουν» τον αστυνομικό κλοιό. Ακολούθησαν συγκρούσεις από την Πλατεία Συντάγματος ως την Πατησίων και τους γύρω δρόμους. Πρωταγωνιστικό ρόλο στην καταστολή των επεισοδίων έπαιξε το μηχανοκίνητο της αστυνομίας, με τις γνωστές και αποκρουστικές «αύρες».

Αύρα αστυνομίας

Από τα επεισόδια υπήρξαν τραυματισμοί, δύο όμως νοσηλεύτηκαν σε σοβαρή κατάσταση. Η 20χρονη Σταματίνα Κανελλοπούλου βρέθηκε πεσμένη σε πεζοδρόμιο της οδού Πανεπιστημίου. Μεταφέρθηκε αναίσθητη στο «Ιπποκράτειο», όπου άφησε την τελευταία της πνοή, προτού οι γιατροί προλάβουν να τις προσφέρουν τις πρώτες βοήθειες. Πέθανε από χτύπημα γκλομπ. Ξυλοκοπήθηκε βάναυσα έξω απ' το ξενοδοχείο «Μεγάλη Βρετανία» όταν η πορεία επιχείρησε να «σπάσει» την απαγόρευση της αστυνομίας και να κινηθεί προς την Αμερικανική Πρεσβεία, κάτι που προκάλεσε επέμβαση των ΜΑΤ. Χτυπήθηκε στο κεφάλι και στο σώμα και σύμφωνα με το πόρισμα της ιατροδικαστικής εξέτασης έφερε 18 χτυπήματα στο κρανίο, πολλαπλά κατάγματα και βαριά κρανιοεγκεφαλική κάκωση.

Κουμής

Με βαριές κρανιοεγκεφαλικές κακώσεις από γκλομπ διακομίστηκε στο «Λαϊκό» ο 26χρονος Ιάκωβος Κουμής, που άφησε την τελευταία του πνοή λίγες μέρες αργότερα. Σύμφωνα με μάρτυρες, ο Κουμής χτυπήθηκε πισώπλατα ενώ καθόταν σε καφενείο της περιοχής του Συντάγματος. Μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο κλινικά νεκρός και απεβίωσε μια εβδομάδα αργότερα στις 23 Νοεμβρίου. Ο Ιταλός ιατροδικαστής Ντουράντε περιέγραψε ως αιτία θανάτου ένα καίριο πλήγμα αποκοπής του εγκεφάλου.

Τα επεισόδια και τις βιαιότητες καταδίκασαν όλα τα πολιτικά κόμματα και οι φοιτητικές παρατάξεις. Ωστόσο, οι δράστες των δύο θανάτων έμειναν ατιμώρητοι, καθώς όσοι από τους αστυνομικούς κατηγορήθηκαν για τα συμβάντα της 16ης Νοεμβρίου 1980 αθωώθηκαν επτά χρόνια αργότερα.