Τα burgers του Sam έχουν κάτι από Hollywood

Γιώργος Μυλωνάς
Τα burgers του Sam έχουν κάτι από Hollywood
Δοκιμάσαμε τις δημιουργίες του Ελληνοαμερικάνου που έχει αφήσει το στίγμα του από το Μέμφις μέχρι τα Χανιά.

Θα μπορούσε να είναι το στέκι πρωταγωνιστή ταινίας του Ταραντίνο. Το μέρος που πηγαίνει πριν μια σκηνή έντασης για να πάρει δυνάμεις ή μετά για να αποφορτιστεί. Παραγγέλνει το αγαπημένο του burger κι όσο ο Sam ζεσταίνει τα ψωμάκια στο πλατό και ψήνει τα μπιφτέκια στη σχάρα, ο ήρωας πίνει αργά μια μπύρα σε πλαστικό ποτήρι. Όταν το burger σερβίρεται στον πάγκο μπροστά του, το ξετυλίγει τελετουργικά και καθώς μασουλάει με ανοιχτό το στόμα ξεκινά με τον Sam κάποιον από τους μακρόσυρτους διαλόγους για τη ζωή στους οποίους αρέσκεται ο Αμερικανός σκηνοθέτης. Στο φινάλε της σκηνής ο ήρωας γλείφει τη BBQ sauce μήλου από τα δάχτυλά του, κάνει το περιτύλιγμα του burger μπαλάκι, το βάζει καλάθι στον κάδο και δίνει ραντεβού στον Sam για την επομένη παίρνοντας τις πατάτες για το αμάξι.

......

Θα μπορούσε γιατί ο Sam είναι ο κατάλληλος άνθρωπος για να μιλάς για ώρες. Θα μπορούσε γιατί έχει ζήσει χρόνια στο Μέμφις κι έχει την απαραίτητη αμερικάνικη προφορά. Θα μπορούσε γιατί το μαγαζί του είναι ντυμένο με πύργους από κουτάκια Dr. Pepper, είδη μοντελισμού που έχει φτιάξει ο ίδιος και memorabilia με corvettes, pin up girls, το route 66 και λοιπές αναφορές σε αμερικάνικη ποπ κουλτούρα (τα οποία θα προσάρμοζε ο Ταραντίνο κάνοντας αναφορές στις αγαπημένες του b-movies). Θα μπορούσε γιατί η γεύση των Sam Burger’s είναι τόσο ξεχωριστή που τους αξίζει η αναφορά σε μια ταινία.

......

(O Sam)

Ένα απόγευμα καθημερινής βρεθήκαμε (με τη Δώρα που ανέλαβε το φωτογραφικό κομμάτι) στο 3-5 της Δράκου, ακριβώς δίπλα στο μετρό Συγγρού-Φιξ, γνωρίσαμε τον Sam και ζητήσαμε να δοκιμάσουμε τις δημιουργίες του. Όσο το φαγητό μας ετοιμαζόταν, ήπιαμε μια από τις προαναφερθείσες μπύρες κι αφήσαμε τον Sam να μας διηγηθεί την ιστορία του.

«Στην Ελλάδα το πρώτο Sam Burger’s το άνοιξα στα Χανιά το 2015. Είχε περάσει το παλικάρι μου (σ.σ. το λέει και στάζει μέλι το στόμα του) στο Πολυτεχνείο και κατέβηκα κι εγώ μαζί του στην Κρήτη. Έμεινα εκεί ως το ’19 κι επέστρεψα στην Αθήνα, γιατί εδώ είναι η έδρα μου. Με αγάπησαν πολύ στα Χανιά. Έρχεται κόσμος από Κρήτη και φεύγοντας παίρνει μαζί του burgers και τα κατεβάζει στο νησί με το αεροπλάνο».

......

Ο Sam γεννήθηκε στην Ελλάδα, αλλά έφυγε μικρός για τις ΗΠΑ με τον πατέρα του. Εκεί μεγάλωσε μέσα σε κουζίνες κι έμαθε τα μυστικά των burgers. Αφού, λοιπόν, έφτιαξε το πρώτο του μαγαζί στο Μέμφις, μετακόμισε την επιχείρηση στα Χανιά κι από εκεί, τους τελευταίους έξι μήνες, στο Κουκάκι. Μαζί του έφερε όλα όσα έμαθε στις ΗΠΑ.

«Το μενού του μαγαζιού το έστησε η Ντέινα, η Αφροαμερικανίδα γυναίκα του ξαδέρφου μου. Ό,τι θα φας εδώ είναι εντελώς διαφορετικό από ό,τι έχεις δοκιμάσει μέχρι σήμερα. Το ψωμί είναι δική της συνταγή. Δεν έχει ζάχαρη. Έχει καλά βούτυρα και κάποια άλλα υλικά που έχω δώσει στον φούρναρη, ο οποίος το παρασκευάζει με ένα πολύ συγκεκριμένο τρόπο. Το ίδιο ισχύει και με τον κιμά. Σερβίρουμε μόνο φρέσκο μοσχαρίσιο κιμά στον οποίο βάζω λίγο αλάτι και πάπρικα. Τίποτα άλλο. Επίσης, έχω δώσει οδηγίες στον κρεοπώλη με τον οποίο συνεργάζομαι ώστε να τον κόβει με ένα πολύ συγκεκριμένο τρόπο. Εξίσου ξεχωριστά είναι και τα υπόλοιπα υλικά που βάζω στα burgers: τα καραμελωμένα κρεμμύδια καραμελώνονται όπως καραμελώνονται στο Μέμφις, οι σως μου έρχονται από το εξωτερικό, το μπέικον μου είναι κομμάτι καπνιστό κρέας, δεν είναι πολτός.

......

Δεν είναι τυχαίο που έχουμε πελατεία από όλο το λεκανοπέδιο. Στέλνω ντελίβερι από Δραπετσώνα και Φάληρο μέχρι Βύρωνα και Ζωγράφου. Για αυτό σκέφτομαι να επεκταθούμε τη νέα χρονιά και σε άλλες περιοχές».

Ο Sam βάζει άνω τελεία, πηγαίνει πίσω από τον πάγκο κι επιστρέφει δέκα λεπτά αργότερα με τρία burgers (ένα Sam, ένα Manhattan κι ένα California chicken), μια μερίδα πατάτες και strips κοτόπουλου. Μας τα απλώνει στον πάγκο κι εμείς ξεκινάμε να δοκιμάζουμε. Όλα είναι όντως διαφορετικά από ό,τι έχουμε δοκιμάσει μέχρι σήμερα. Το ψωμί πιο αφράτο, τα μπιφτέκια πιο ζουμερά και κρεατωμένα, οι σως πιο αληθινές, το μπέικον τρώγεται και σε μερίδα μόνο του. Οι πατάτες και το strip είναι όσο αλατισμένα και τραγανά πρέπει για να συνοδεύσουν ιδανικά τα burgers.

......

(Η παραγγελία μας)

Μόλις καταπίνουμε και την τελευταία μπουκιά κάνουμε μπαλάκια τα περιτυλίγματα και τα βάζουμε καλάθι στον κάδο, δίνουμε ραντεβού στον Sam για την επομένη και παίρνουμε τις πατάτες για το αμάξι. Θα γλείφαμε και τις σως από τα δάχτυλά μας, αλλά οι προφυλάξεις για τον covid μας συγκρατούν.

Sam Burger’s, Δράκου 3-5, Κουκάκι 210 7546066
Facebook, Instragram

Φωτογραφίες: Δώρα Δημητρίου