Εμβόλιο κορονοϊού: Προς καθιέρωση τριών δόσεων και επαναληπτική κάθε χρόνο (vid)

Newsroom
Εμβόλιο κορονοϊού: Προς καθιέρωση τριών δόσεων και επαναληπτική κάθε χρόνο (vid)
Ο κορονοϊός ήρθε για να μείνει, τόνισε η Μαρία Θεοδωρίδου, ενώ συζητείται τρίτη δόση και σε άτομα που νόσησαν πριν ή μετά τον εμβολιασμό.

Εκτενή αναφορά για τον τρόπο που η μετάλλαξη Δέλτα άλλαξε την πορεία της πανδημίας -κάνοντας τα πράγματα δυσκολότερα στην αντιμετώπιση της- έκανε η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών Μαρία Θεοδωρίδου.

Όπως είπε, η ραγδαία επέκταση της μετάλλαξης αυτής περιόρισε το κλίμα ενθουσιασμού και την αρχική άποψη ότι τα εμβόλια θα οδηγούσαν σε σημαντική μείωση και εξαφάνιση του ιού. Αυτό δεν επετεύχθη είπε χαρακτηριστικά και προσέθεσε πως ο ιός θα γίνει ενδημικός και θα είναι μαζί μας κάθε χρόνο όπως ο ιός της γρίπη.

Ωστόσο, τόνισε πως δεν πρέπει να ξεχνάμε όλοι ότι τα εμβόλια ανταποκρίθηκαν πλήρως στην πρόληψη της εργαστηριακά διαπιστωμένης λοίμωξης.

Όπως είπε η ίδια, ακόμη και σε χώρες με υψηλή εμβολιαστική κάλυψη η μετάλλαξη Δέλτα αύξησε την διασπορά του ιού και γι αυτό βλέπουμε σήμερα επαναμόλυνση ανθρώπων που είχαν μολυνθεί στο παρελθόν αλλά και μόλυνση ανθρώπων που έχουν εμβολιαστεί.

Η ίδια έκανε λόγο για μείωση της χημικής ανοσίας μετά από έξι μήνες, αλλά διευκρίνισε ότι σύμφωνα με τις τελευταίες οδηγίες του κέντρου πρόληψης νοσημάτων της Αμερικής (CDC), η αποτελεσματικότητα των εμβολίων για σοβαρή νόσο και θάνατο αλλά και απέναντι στη μετάλλαξη Δέλτα, είναι σημαντική και σίγουρα πολύ πιο σημαντική από τις οποίες εξαιρετικά σπάνιες παρενέργειες των εμβολίων.

Μιλώντας για την τρίτη δόση, εξήγησε ότι φαίνεται πως είναι πιο αποτελεσματική από τη δεύτερη δόση όσον αφορά την προστασία, και προέβλεψε ότι πιθανώς να είναι και το τελικό σχήμα εμβολιασμού η τρίτη δόση.

Όπως είπε με αυτές τις τρεις δόσεις και μία αναμνηστική ετήσια δόση -όπως συμβαίνει με τη γρίπη- πιθανότατα θα πορευτούμε από δω και στο εξής.

Η κυρία Θεοδωρίδου αναφερόμενη στην τρίτη δόση είπε ότι σύντομα θα γίνουν ανακοινώσεις και για όσους έχουν ήδη νοσήσει και έχουν κάνει τη μία δόση σύμφωνα με τις συστάσεις, αλλά και για όσους είχαν εμβολιαστεί και μετά νόσησαν.

Για ακόμη μία φορά η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών μίλησε για τις εγκύους. Σύμφωνα με μελέτη που παρουσίασε, έγκυες που νόσησαν πριν τον τοκετό και θήλασαν τα παιδιά τους, είχαν αντισώματα όχι μόνο οι ίδιες στην πορεία αλλά και τα νεογέννητα. «Ο μητρικός θηλασμός προστατεύει το βρέφος και εκπαιδεύει το αμυντικό του σύστημα να παράγει τα δικά του αντισώματα», τόνισε.

Οικονόμου: «Υπάρχει ουσιαστική ανάγκη να εμβολιαστεί μαζικά ο κόσμος με την τρίτη δόση»

Σε τηλεοπτική συνέντευξή του στο Mega, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου μεταξύ άλλων επανέλαβε ότι ξεκινάει η διαδικασία της επίταξης: «η οποία αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί εντός 48 ωρών» και εξήγησε πως γίνεται ακριβώς με τον τρόπο που προβλέπεται, γιατί οφείλει κανείς να είναι απολύτως σύννομος.

«Θα είναι ένας αριθμός κοντά στο τριψήφιο αν δεν καλυφθούν τα κενά με βάση αυτά που περιμένουμε από τους ιατρικούς συλλόγους μέχρι το βράδυ. Ειδικά σε ό,τι αφορά τη βόρεια Ελλάδα», είπε ερωτώμενος για το πόσα φύλλα επίταξης αναμένεται να επιδοθούν αλλά διατήρησε πάντως και μία επιφύλαξη.

Ο κ. Οικονόμου επεσήμανε ακόμη πως «Υπάρχει μια σταθεροποίηση στον αριθμό των κρουσμάτων αλλά επειδή βρισκόμαστε σε φάση μεγάλης όξυνσης και στην Ελλάδα και στο εξωτερικό πρέπει να περιμένουμε μερικές μέρες για να μπορέσουμε να το πούμε με ασφάλεια».

Προσέθεσε πως «Ευχής έργον θα ήταν να έχουμε μία σταθεροποίηση, τα υγειονομικά μέτρα τα οποία ισχύουν εδώ και μία εβδομάδα, και νομίζω ότι και ο καθένας αντιλαμβάνεται πως οι εκτεταμένοι έλεγχοι που έχουμε κάνει, η συνεργασία όλων και των φορέων και των επιχειρηματιών και των επαγγελματιών, της κοινωνίας και του κόσμου πάνω απ' όλα, οι άνθρωποι της Ελληνικής Αστυνομίας της Ελληνικής Αρχής Διαφάνειας που ελέγχουν την εφαρμογή των μέτρων, όλα αυτά έχουν αποδώσει και οι εμβολιασμοί εξελίσσονται μ' έναν πιο ικανοποιητικό ρυθμό απ/ ό,τι στην προηγούμενη κατάσταση. Όλα αυτά συμβάλλουν στο να έχουμε μία εικόνα ή εν πάση περιπτώσει να έχουμε τη βάσιμη ελπίδα ότι βρισκόμαστε σε μια σταθεροποίηση και να πιστεύουμε ότι τα πράγματα θα πάνε καλύτερα».

«Μέχρι τότε και κάθε μέρα γίνεται μια πάρα πολύ μεγάλη μάχη, μια πολύ μεγάλη προσπάθεια από το σύνολο της Πολιτείας, από το σύνολο της κυβέρνησης για να αντιμετωπίσουμε τον κορονοϊό. Κυρίως η μάχη δίνεται στο ΕΣΥ έτσι ώστε να περιορίσουμε όσο το δυνατόν περισσότερο μπορούμε τις ανθρώπινες απώλειες», τόνισε επίσης ο Οικονόμου.

Για την πιθανότητα υποχρεωτικού εμβολιασμού της τρίτης δόσης στους άνω των 60 ο κυβερνητικός εκπρόσωπος απάντησε ότι «υπάρχει ουσιαστική ανάγκη να εμβολιαστεί μαζικά ο κόσμος με την τρίτη δόση είτε αυτό αφορά τους συμπολίτες μας που είναι από 60 και πάνω είτε όλους τους υπόλοιπους. Διότι όλες οι έρευνες δείχνουν και όλοι οι ειδικοί λένε ότι για να έχεις τη θωράκιση απέναντι στον κορονοϊό που είχε με τις δύο δόσεις πρέπει να κάνεις και την αναμνηστική δόση αφ' ης στιγμής περάσει ένα συγκεκριμένο διάστημα. Υπάρχει μία συζήτηση που γίνεται και στην Ελλάδα και στην υπόλοιπη Ευρώπη να συνδεθεί η ύπαρξη του πράσινου πιστοποιητικού και με την τρίτη δόση. Αυτό είναι το ένα κομμάτι. Ανεξάρτητα αυτής της συζήτησης και η ελληνική κυβέρνηση θα κάνει ό,τι επιβάλλεται έτσι ώστε οι συμπολίτες μας που έκαναν τις δύο προηγούμενες δόσεις να πειστούν και να κάνουν και την τρίτη δόση».

Διευκρίνισε, ωστόσο, πως: «Υποχρεωτικότητα με την έννοια κάποιων κυρώσεων όπως για παράδειγμα αυτές που είχαμε στους υγειονομικούς, δεν υπάρχει. Από κει και πέρα ανάλογα και με τις εισηγήσεις που θα μας κάνουν οι ειδικοί αλλά ουσιαστικά με βάση την ανάγκη που υπάρχει για να είμαστε θωρακισμένοι απέναντι στον κορονοϊό είμαστε εδώ να δούμε τι περισσότερο πρέπει να γίνει. Είναι πάντως ανάγκη να κάνουμε ό,τι περνάει από το χέρι μας για να διευρύνουμε την εμβολιαστική κάλυψη και σε ό,τι αφορά την πρώτη δόση και σε ό,τι αφορά την τρίτη δόση».