Έρχονται νέες αυξήσεις στο ψωμί, στα ξύλα στρέφονται οι καταναλωτές για να ζεσταθούν (vids)

Newsroom
Έρχονται νέες αυξήσεις στο ψωμί, στα ξύλα στρέφονται οι καταναλωτές για να ζεσταθούν (vids)
Το «ράλι» στην αύξηση του κόστους της ενέργειας, έχει βάλει φωτιά στις τιμές των προϊόντων.

Έτοιμες για νέο κύκλο αυξήσεων στις τιμές των προϊόντων είναι χιλιάδες μικρές ή μεγαλύτερες βιοτεχνίες και μεταποιητικές επιχειρήσεις, που αδυνατούν να απορροφήσουν το κόστος της ενέργειας, σύμφωνα με ρεπορτάζ του Open.

Ήδη οι αρτοποιοί ετοιμάζονται για νέα αύξηση στο ψωμί λόγω της αύξησης σε ρεύμα και σιτηρά. Σύμφωνα με έρευνα του βιοτεχνικού επιμελητηρίου Αθήνας, μια στις δυο μεταποιητικές επιχειρήσεις ετοιμάζονται για ύψους 10% και σχεδόν δυο στις δέκα δηλώνουν ότι θα περάσουν αυξήσεις στον τελικό καταναλωτή ύψους 30%.

Βιοτεχνίες τροφίμων, ποτών, κλωστοϋφαντουργία και άλλες βρίσκονται στη δίνη των αυξήσεων στο ηλεκτρικό ρεύμα, καθώς το κόστος ενέργειας φτάνει στο 35% του συνολικού κόστους παραγωγής.

Στα ξύλα στρέφονται οι καταναλωτές για να ζεσταθούν

Το πετρέλαιο ανεβαίνει, το φυσικό αέριο «καλπάζει» και οι καταναλωτές πριν αρχίσουν τα μεγάλα κρύα ψάχνουν λύσεις σε ξυλόσομπες και τζάκια.

Η τιμή του πετρελαίου φτάνει στα ύψη και οι καταναλωτές ψάχνουν εναλλακτικούς τρόπους για να ζεσταθούν και στρέφονται στα καυσόξυλα.

Οι έμποροι βλέπουν την κίνηση να αυξάνεται. Πρόκειται για πελάτες που δεν θέλουν να βάλουν πετρέλαιο αλλά και οι παλιοί που μάλιστα αγοράζουν μεγαλύτερες ποσότητες από πέρσι ίσως γιατί φοβούνται πως η ζήτηση θα φέρει ελλείψεις και ανατιμήσεις και στα ξύλα, σύμφωνα με ρεπορτάζ του Mega.

Οι τιμές παραμένουν παγωμένες στα επίπεδα του 2012 σύμφωνα με τους εμπόρους που τονίζουν πως έχουν απορροφήσει το κόστος ακόμα και για τα αυξημένα κόστη των καυσίμων των φορτηγών τους.

Aυξημένη η ζήτηση και στην Πάτρα με τους καταναλωτές να ψάχνουν την καλύτερή τιμή. Οι τιμές κυμαίνονται από 100 ως 120 ευρώ το κυβικό ανάλογα αν είναι χύμα ή στοιβαγμένα τα ξύλα. Παρόμοιες είναι οι τιμές και στην Αθήνα.

Όπως δηλώνουν οι έμποροι, οι τιμές διαμορφώνονται στα 100 – 120 ευρώ/ κυβικό μέτρο και την ελιά 120-130 ευρώ/ κυβικό μέτρο. Μια άλλη τάση που παρατηρείται σε πολλά σπίτια είναι να αγοράζουν ξύλα σε τσουβαλάκια ίσα για να βγάλουν μία-δυο μέρες λένε οι έμποροι.

Στα τσουβαλάκια η τιμή είναι στα 9 ευρώ κόστος ανταγωνιστικό του πετρελαίου αν σκεφτεί κανείς πως 12 τσουβαλάκια είναι ένα κυβικό μέτρο.

Γεωργιάδης: «Οι καταναλωτές ξοδεύουν λεφτά, άρα έχουν»

Ο υπουργός Ανάπτυξης, Άδωνις Γεωργιάδης, στην εκπομπή του Open «Ώρα Ελλάδας» το πρωί της Τετάρτης (20/10) ανέφερε μεταξύ άλλων πως: «Το μεγάλο κύμα ακρίβειας, όπως το περιγράφετε, ακόμα δεν έχει έρθει. Δεν λέω ότι αποκλείεται να έρθει, γιατί δεν το ξέρω. Λέω ότι σήμερα που μιλάμε δεν έχει έρθει. Άρα έχουμε: καταναλωτές που ξοδεύουν, για να ξοδεύουν πάει να πει ότι έχουν...».