Nintendo Switch OLED: Μισό βήμα προς τα μπροστά

Παύλος Παπαπαύλου
Nintendo Switch OLED: Μισό βήμα προς τα μπροστά
Η Nintendo έβγαλε στην αγορά την νέα έκδοση της κονσόλας Nintendo Switch.

To Nintendo Switch μετράει ήδη αρκετό καιρό στην αγορά των videogames και όπως ήταν λογικό, αρκετοί φίλοι της Nintendo ζήταγαν το βήμα παραπάνω. Είναι δε τόσες οι φήμες που ακούγονται για το Nintendo Switch Pro με ανάλυση 4Κ που όλα τα παραπάνω έρχονται και δένουν. Η ιαπωνική εταιρεία δεν έκανε ένα τόσο μεγάλο βήμα αυτή τη στιγμή και αντί αυτού προτίμησε να βγάλει την ίδια κονσόλα με οθόνη OLED και κάποιες μικρο-αλλαγές.

Το Nintendo Switch OLED έχει ξεκινήσει να πωλείται εδώ και μερικές ημέρες και στη χώρα μας και είναι εξωτερικά η ίδια κονσόλα. Δεν έχει ταχύτερο hardware, δεν υποστηρίζει μεγαλύτερες αναλύσεις, δεν ενισχύει την απεικόνιση των παιχνιδιών. Το μεγαλύτερο πλεονέκτημα και η σημαντικότερη αλλαγή είναι η μεγαλύτερη (7 ιντσών) και πιο φωτεινή οθόνη τεχνολογίας OLED που σίγουρα θα κερδίσει το βλέμμα του παίκτη από τα πρώτα δευτερόλεπτα. Η νέα έκδοση είναι, δε, ελάχιστα πιο λεπτή και ελάχιστα πιο βαριά από την προηγούμενη.

Η ανάλυσή της παραμένει στα 720p, οπότε μην περιμένετε θαύματα σε αυτό το επίπεδο. Ωστόσο, η τεχνολογία του panel κάνει θαύματα σε τίτλους όπως το Metroid Dread με πολύ μαύρο χρώμα στον κόσμο. Από εκεί και πέρα, τα Joy-Cons είναι ίδια, συνδέονται με τον ίδιο τρόπο, ενώ και τα πλήκτρα εντολών είναι ακριβώς ίδια. Μοναδικές μικρο-αλλαγές έχουμε στα πλήκτρα στο επάνω μέρος του συστήματος που έχουν να κάνουν με την ενεργοποίηση/απενεργοποίηση και τον ήχο.

Μεγάλη αλλαγή προς το καλύτερο έχουμε στο stand της κονσόλας, όπου πλέον αντί για ένα λεπτό ποδαράκι που δεν ήταν και ιδιαίτερα σταθερό, έχουμε ένα μεγάλο τμήμα που φεύγει από την πλάτη του Nintendo Switch OLED και δημιουργεί καλύτερες συνθήκες για τοποθέτηση σε τραπέζι. Η θήκη για την κάρτα μνήμης παραμένει από κάτω από το stand, ενώ αξίζει να σημειώσουμε εδώ ότι η κατασκευάστρια εταιρεία προτίμησε να μεγαλώσει και τον αποθηκευτικό χώρο της ίδιας της κονσόλας στα 64GB, κάνοντας λιγότερο απαραίτητη (τουλάχιστον αρχικά) την αγορά SD Card.

Κάτι ακόμη πιο εμφανές που αλλάζει στο νέο σύστημα είναι το dock, η ειδική βάση που τοποθετείται κάτω από την τηλεόραση και επιτρέπει την έξοδο της εικόνας μέσω θύρας HDMI. H Nintendo διατήρησε τον πλαστικό σχεδιασμό, υλοποίησε ένα λίγο πιο μοντέρνο design και πρόσθεσε και μια θύρα LAN για ενσύρματη σύνδεση στο διαδίκτυο.

Η διάρκεια ζωής της μπαταρίας δεν αλλάζει από το αναθεωρημένο μοντέλο της κονσόλας που κυκλοφόρησε το 2019, προσφέροντας από 5 έως 9 ώρες λειτουργίας, ανάλογα με το παιχνίδι και τις λειτουργίες που αξιοποιεί.

Συνολικά, το Nintendo Switch OLED δεν είναι το επόμενο βήμα της Nintendo στα υβριδικά συστήματα, αλλά ένα βήμα που ίσως θα έπρεπε να έχει κάνει εδώ και μήνες. Ωστόσο, δείχνει σαφώς ότι η εταιρεία κατανοεί πως ο τομέας της απεικόνισης είναι σημαντικός και πως θα πρέπει σύντομα να στοχεύσει σε ακόμη καλύτερες επιδόσεις. Και για να μπορεί να υποστηρίξει πολλά third party games που τώρα δεν έχει, αλλά και για να μπορέσει να προσφέρει καλύτερα τα ίδια τα παιχνίδια της.