Η πτώση του αεροπλάνου και η επιβίωση στις Άνδεις: Η ομάδα ράγκμπι που έτρωγε τους συνεπιβάτες της (vid)

Newsroom
Η πτώση του αεροπλάνου και η επιβίωση στις Άνδεις: Η ομάδα ράγκμπι που έτρωγε τους συνεπιβάτες της (vid)
Σαν σήμερα το 1972, κατέπεσε το αεροπλάνο της ομάδας ράγκμπι Old Christians Club στις Άνδεις και οι 16 επιβάτες από τους 40 επέζησαν 72 μέρες στο πολικό ψύχος, τρώγοντας τα πτώματα των συνεπιβατών τους.

Μία ιστορία σύγχρονου... κανιβαλισμού εκτυλίχθηκε μια μέρα σαν τη σημερινή, το 1972, η οποία μάλιστα μεταφέρθηκε δύο φορές στη μικρή οθόνη και έγινε ταινία, ενώ ενέπνευσε τη συγγραφή βιβλίου, μιούζικαλ και έγινε και ντοκιμαντέρ. Η μοιραία πτήση τσάρτερ της Πολεμικής Αεροπορίας της Ουρουγουάης, κατέπεσε στις παγωμένες Άνδεις και οι 16 επιβάτες από τους 40 επέζησαν 72 μέρες σε συνθήκες πολικού ψύχους, με την τροφή τους να είναι τα πτώματα των συνεπιβατών τους.

Η διανυκτέρευση στην Αργεντινή και η πίεση στον Κυβερνήτη

1

Στις 12 Οκτωβρίου 1972, το δικινητήριο ελικοφόρο αεροσκάφος με πέντε μέλη πλήρωμα και 40 επιβάτες, εκ των οποίων οι περισσότεροι της ομάδας ράγκμπι Old Christians Club απογειώθηκε από το Μοντεβιδέο με προορισμό το Σαντιάγο της Χιλής. Η επιδείνωση του καιρού, ανάγκασε τον κυβερνήτη να το προσγειώσει στην πόλη της Αργεντινής Μεντόσα, στους πρόποδες των Άνδεων.

Την επόμενη ημέρα, ο καιρός δεν είχε βελτιωθεί αλλά οι επιβάτες πίεσαν τον Κυβερνήτη να φύγουν και σε συνδυασμό με το «οκ» που δόθηκε από τον Πύργο Ελέγχου, η μοιραία απόφαση είχε παρθεί.

Δώδεκα νεκροί από τη σύγκρουση

1

Πάνω από την Χιλή, το αεροπλάνο αντιμετώπισε πρόβλημα, έχασε ύψος και προσέκρουσε σε μία κορυφή των Άνδεων με αποτέλεσμα να χάσει τμήμα της ουράς του και να συντριβή στο χιόνι. Η πρόσκρουση σκότωσε ακαριαία δώδεκα επιβαίνοντες, ενώ πέντε ακόμα υπέκυψαν στα τραύματά τους την πρώτη νύχτα, διανυκτέρευσης σε πολικές συνθήκες.

Κανιβαλισμός

1

Σε υψόμετρο 3.600 μέτρων και στις άγριες συνθήκες του χιονιού των Άνδεων, οι 28 διασωθέντες, καταπονημένοι και τραυματισμένοι ξεκίνησαν έναν άνισο αγώνα επιβίωσης. Χωρίς νερό, χωρίς τροφή, με περιορισμένο οξυγόνο και τα σωστικά συνεργεία να έχουν χάσει τα ίχνη τους. Με αυτό που θα τρέφονταν από τότε και στο εξής, θα ήταν με τα… πτώματα των συνεπιβατών τους.
Στις 21 Οκτωβρίου, ακόμα ένας έχασε τη μάχη με τη ζωή, ενώ στις 29 Οκτωβρίου μία χιονοστιβάδα καταπλάκωσε άλλους οκτώ. Μέχρι τις 11 Δεκεμβρίου ακόμη τρεις είχαν χάσει τη ζωή τους.

Ο ορεσίβιος μεταφορέας

2

Στις 12 Δεκεμβρίου, δύο από τους επιζήσαντες, ο Νάντο Παράδο και ο Ρομπέρτο Κανέσα, ξεκίνησαν μία απέλπιδα πορεία προς το... άγνωστο. Περπάτησαν επί δέκα μέρες σε πολικές συνθήκες, όταν βρήκαν έναν ορεσίβιο μεταφορέα, τον Σέρχιο Καταλάν, ο οποίος τους περιέθαλψε και ειδοποίησε τις αρχές, οι οποίες είχαν διακόψει τις έρευνες. Μέχρι 23 Δεκεμβρίου 1972 και οι υπόλοιποι 14 διασωθέντες του αεροπορικού δυστυχήματος είχαν μεταφερθεί σώοι και ασφαλείς στο Μοντεβιδέο.