Ανοίγει η πλατφόρμα για την τρίτη δόση εμβολιασμού για τους άνω των 50 ετών (vid)

Newsroom
Ανοίγει η πλατφόρμα για την τρίτη δόση εμβολιασμού για τους άνω των 50 ετών (vid)
Ανοίγει στις 10 Οκτωβρίου η πλατφόρμα των ραντεβού για τρίτη δόση εμβολίου για άτομα άνω των 50 ετών και με υποκείμενα νοσήματα στην ομάδα Α και Β.

Την διενέργεια τρίτης δόσης εμβολίου κατά του κορονοιού για τους πολίτες άνω των 50 ετών και για τα άτομα με υποκείμενα νοσήματα που ανήκουν στην ομάδα Α και Β με δεδομένο ότι έχουν συμπληρωθεί 6 μήνες από την διενέργεια της 2η δόσης, ανακοίνωσε ο ο Μάριος Θεμιστοκλέους, Γενικός Γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας κατά την ενημέρωση για την πανδημία.

«Καλησπέρα και από εμένα, θα είμαι σύντομος. Βασικά είναι δυο ανακοινώσεις, η πρώτη ανακοίνωση αφορά την τρίτη δόση. Η Εθνική επιτροπή εμβολιασμών, αφού συνεκτίμησε τα επιστημονικά δεδομένα, μέχρι την συγκεκριμένη χρονική στιγμή, μας συστήνει την διενέργεια της τρίτης δόσης για τα άτομα άνω των 50 ετών, για τους πολίτες με υποκείμενα νοσήματα που ανήκουν στην ομάδα Α και για τους πολίτες με υποκείμενα νοσήματα που ανήκουν στην ομάδα Β, με δεδομένο ότι έχουν συμπληρωθεί 6 μήνες από την διενέργεια της δεύτερης δόσης. Η ομάδα αυτή υπολογίζεται στην πρώτη της φάση γύρω στα 100.000 άτομα και η πλατφόρμα για να μπορούν να κλείσουν ραντεβού θα ανοίξει την επόμενη Κυριακή 10/10 τις απογευματινές ώρες. Να υπενθυμίσω εδώ ότι η λίστα θα ανανεώνεται σε εβδομαδιαία βάση με όσους δικαιούχους κλείνουν τους 6 μήνες από την δεύτερη δόση», ανέφερε.

Παπαευαγγέλου: «Δεν πετάμε τις μάσκες και δεν εφησυχάζουμε»

Αύξηση των κρουσμάτων σε μεγαλύτερης ηλικίας άτομα παρατηρήθηκε σε περιοχές με χαμηλή εμβολιαστική κάλυψη, ανέφερε κατά την ενημέρωση για την πανδημία η καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων Βάνα Παπαευαγγέλου. Μικρή αύξηση κρουσμάτων παρατηρήθηκε και στην Αττική, ενώ τα ενεργά κρούσματα στην επικράτεια υπολογίζονται σε 20.000.

Η πληρότητα κλινών ΜΕΘ στην επικράτεια είναι στο 62%, ανέφερε επίσης και κάλεσε τους πολίτες να εμβολιαστούν και ειδικά τους ηλικιωμένους καθώς ένας στους 4 Έλληνες άνω των 80 ετών είναι ανεμβολίαστοι.

Η κ. Παπαευαγγέλου είπε πως η πορεία της πανδημίας στην επικράτεια είναι σταθερή, σημειώνοντας όμως ότι η μετάδοση αυξάνεται σε κλειστούς χώρους, εφιστώντας την προσοχή όλων.

Εξήγησε ότι ο συγχρωτισμός σε ένα περιβάλλον μόνο εμβολιασμένων ο κίνδυνος μετάδοσης είναι μικρός. Ωστόσο είπε ότι η πανδημία δεν τέλειωσε, «δεν πετάμε τις μάσκες και δεν εφησυχάζουμε», τόνισε.