Εκτελέστηκε ο θανατοποινίτης με νοητική καθυστέρηση: «Πάω στον παράδεισο», είπε στις τελευταίες του λέξεις

Newsroom
Εκτελέστηκε ο θανατοποινίτης με νοητική καθυστέρηση: «Πάω στον παράδεισο», είπε στις τελευταίες του λέξεις
Στα τελευταία του λόγια, ο θανατοποινίτης είπε πως πηγαίνει στον Παράδεισο για να ζητήσει συγχώρεση.

Οι αρχές στην πολιτεία Μιζούρι των ΗΠΑ εκτέλεσαν τον καταδικασμένο για τριπλή ανθρωποκτονία Έρνεστ Τζόνσον το βράδυ της Τρίτης, αφού ο κυβερνήτης Μάικ Πάρσον και το Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ απέρριψαν τις εκκλήσεις του πάπα Φραγκίσκου να του δοθεί χάρη διότι είναι διανοητικά ανάπηρος.

Ο 61χρονος Αφροαμερικανός είχε κριθεί ένοχος από σώμα ενόρκων για τον φόνο το 1994 τριών εργαζομένων σε πρατήριο βενζίνης, το οποίο λήστεψε.Του χορηγήθηκε θανατηφόρα ένεση στη φυλακή Μπον Τερ του Μιζούρι και ο θάνατός του ανακοινώθηκε στις 18:11 τοπική ώρα την Τρίτη (5/10).

Πριν του χορηγηθεί η θανατηφόρα ένεση, στην τελευταία του δήλωση ο 61χρονος έγραψε: «Αν εκτελεστώ, ξέρω πού πηγαίνω, στον Παράδεισο και του ζητώ να με συγχωρήσει. Ο Θεός toyw αγαπά όλους. Λυπάμαι και έχω μετανιώσει για αυτό που έκανα. Θέλω να πω ότι αγαπώ την οικογένεια και τους φίλους μου, είμαι ευγνώμων για όλα όσα έχει κάνει ο δικηγόρος μου για μένα. Με έκαναν να νιώθω αγάπη σαν να ήμουν οικογένεια για αυτούς. Τους αγαπώ όλους.

Για όλους τους ανθρώπους που προσευχήθηκαν για μένα τους ευχαριστώ από τα βάθη της καρδιάς μου. Με σεβασμό, Έρνεστ Λ Τζόνσον».

Αφού ο Τζόνσον καταδικάστηκε στην εσχάτη των ποινών, οι δικηγόροι του προσέφυγαν επανειλημμένα στα δικαστήρια για να ανατρέψουν την καταδίκη, βασιζόμενοι σε απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου των ΗΠΑ, το οποίο έχει αποφανθεί ότι η εκτέλεση ατόμων που πάσχουν από νοητικά προβλήματα αντίκειται στο Σύνταγμα.

Σύμφωνα με τους δικηγόρους του, υπάρχουν πολλές «αποδείξεις» ότι ο Τζόνσον πάσχει από νοητική στέρηση. Γεννήθηκε με εμβρυακό αλκοολικό σύνδρομο διότι η μητέρα του έπινε όσο ήταν έγκυος, στη διάρκεια της ζωής του τα αποτελέσματα των τεστ IQ που έκανε ήταν πολύ χαμηλά (μέσο όρο 67) και έχει «τις ικανότητες ενός 4χρονου παιδιού».

Όμως τα δικαστήρια του Μιζούρι – μέχρι και το Ανώτατο Δικαστήριο της πολιτείας-- απέρριψαν τα επιχειρήματά τους. Εξάλλου το Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ, που σπάνια εμποδίζει εκτελέσεις, απέρριψε την αίτηση των δικηγόρων του Τζόνσον με μια σύντομη, ανυπόγραφη απόφασή του χθες Τρίτη το βράδυ.

Βασιζόμενος στην απόφαση των δικαστηρίων ο Ρεπουμπλικάνος κυβερνήτης Μάικ Πάρσον αρνήθηκε να δώσει χάρη στον Τζόνσον, όπως ζητούσαν περισσότεροι από 23.000 άνθρωποι, ανάμεσά τους ένας προκάτοχός του και δύο μέλη του Κογκρέσου.

Ακόμη και ο πάπας Φραγκίσκος, μέσω του εκπροσώπου του στις ΗΠΑ, προσπάθησε να πείσει τον κυβερνήτη να «αναστείλει» την εκτέλεση.

«Ο ισχυρισμός του Τζόνσον ότι δεν είναι σε θέση να εκτελεστεί έχει εξεταστεί και απορριφθεί από σώμα ενόρκων και δικαστήρια έξι φορές, περιλαμβανομένης μιας ομόφωνης απόφασης του Ανώτατου Δικαστηρίου του Μιζούρι», τόνισε ο Πάρσον στην ανακοίνωσή του, στην οποία χαρακτήρισε τον Τζόνσον «βίαιο φονιά».