Αποθέωση για την ΕΡΤ και για τα διαμάντια «Βαρδιάνος στα σπόρκα» και «Καρτ Ποστάλ»

Newsroom
Αποθέωση για την ΕΡΤ και για τα διαμάντια «Βαρδιάνος στα σπόρκα» και «Καρτ Ποστάλ»
Όλος ο κόσμος υποκλίνεται στην ΕΡΤ για τις δύο παραγωγές της.

Πρεμιέρα έκαναν στην ΕΡΤ, το αριστούργημα του Αλέξανδρου Παπαδιαμάντη, «Βαρδιάνος στα σπόρκα», και της Βικτόρια Χίσλοπ «Καρτ Ποστάλ», με τον κόσμο να το απολαμβάνει και να απονείμει τα εύσημα για αυτά τα «διαμάντια» και την ποιότητα που (επιτέλους) υπάρχει στην τηλεόραση.

«Βαρδιάνος στα σπόρκα»

Η ιστορία εξελίσσεται στα μέσα του 19ου αιώνα και αφηγείται την ιστορία της 50χρονης Σκεύως. Όταν μαθαίνει ότι ο γιος της (Σταύρος), ο οποίος έχει μπαρκάρει λοστρόμος προκειμένου να μαζέψει χρήματα για να ζητήσει σε γάμο την αγαπημένη του Ρηνιώ, είναι άρρωστος, η Σκεύω μεταμφιέζεται σε άντρα και γίνεται βαρδιάνος (φύλακας) στα σπόρκα (καράβια που βρίσκονταν σε καραντίνα εξαιτίας της χολέρας), προκειμένου να τον σώσει.

Όσα καράβια θέλουν να επιστρέψουν στο λιμάνι δεν τα αφήνουν. Μένουν σε καραντίνα καθώς οι κάτοικοι φοβούνται. Ο διχασμός κυριαρχεί: Να σώσουνε ή να σωθούνε; Στο μεταξύ, ο Σταύρος αργοπεθαίνει…

Η δύναμη της μάνας, που μέσα στην καραντίνα ξεπερνά όλα τα εμπόδια προκειμένου να σώσει τον γιο της από τον θάνατο, αποτυπώνεται ανάγλυφα στο σίριαλ της ΕΡΤ που από το πρώτο επεισόδιο έκλεψε την παράσταση.

«Καρτ Ποστάλ»

Ο Τζόζεφ (Ανδρέας Κωνσταντίνου), ένας καταξιωμένος αρχαιολόγος, με καταγωγή από την Κρήτη, φτάνει στο νησί με σκοπό να βοηθήσει με τις γνώσεις του σε μια τοπική ανασκαφή.

Σε λίγες ημέρες πρόκειται να έρθει από το Λονδίνο και η σύντροφός του Σάρα (Κρυσταλλία Κεφαλούδη), στην οποία σκοπεύει να κάνει πρόταση γάμου. Όταν αυτή δεν έρχεται, ο Τζόζεφ αρχίζει μια περιπλάνηση σε τόπους που έχει επισκεφτεί ως παιδί. Εκεί, θα γνωρίσει τον Άκη (Βασίλης Χαραλαμπόπουλος), έναν ντόπιο, προσκολλημένο στο παρελθόν, φορτωμένο με το βαρύ χρέος της εκδίκησης. Η αρραβωνιαστικιά του πριν από χρόνια τον ατίμασε. Τον εγκατέλειψε γαμπρό στα σκαλιά της εκκλησίας. Έκτοτε, η οικογένεια της νύφης στο χωριό ζει αγωνιώντας ότι κάποια στιγμή θα τους εκδικηθεί, θα πάρει το αίμα του πίσω.

Το επεισόδιο γυρίστηκε στο Λασίθι, στον γραφικό Άγιο Νικόλαο, αγαπημένο τόπο της συγγραφέως, αλλά, όπως αποδεικνύεται, και του ήρωα της σειράς, μέσα από την οποία καταγράφεται το συναρπαστικό και δυναμικό ταξίδι του στον εσωτερικό κόσμο της ψυχής του…