Αδιανόητες καταστάσεις: Οι αστυνομικοί δεν είναι υποχρεωμένοι να δείχνουν πιστοποιητικό εμβολιασμού (vid)

Newsroom
Αδιανόητες καταστάσεις: Οι αστυνομικοί δεν είναι υποχρεωμένοι να δείχνουν πιστοποιητικό εμβολιασμού (vid)
Οι αστυνομικοί ως πολίτες είναι υποχρεωμένοι να δείχνουν το πιστοποιητικό εμβολιασμού, όμως όταν φορούν την στολή δεν είναι.

Τραγελαφικές καταστάσεις έρχονται στην επιφάνεια με αφορμή το περιστατικό στην Κοζάνη κατά την διάρκεια ελέγχου για την τήρηση των μέτρων που έχουν ληφθεί.

Θυμίζουμε οτι εκεί ο ιδιοκτήτης του καταστήματος ζήτησε από τους αστυνομικούς το πιστοποιητικό εμβολιασμού τους, με αποτέλεσμα να δημιουργηθεί ένταση μεταξύ των δύο πλευρών.

Με το θέμα αυτό ασχολήθηκε η εκπομπή «Με νέα ματιά» της ΕΡΤ, η οποία ζήτησε την γνώμη της ΕΛ.ΑΣ για το τι πραγματικά ισχύει και αν οι αστυνομικοί είναι υποχρεωμένοι να αποδείξουν οτι έχουν κάνει το εμβόλιο.

Η απάντηση που μεταδόθηκε είναι η εξής...

«Οι αστυνομικοί που διενεργούν τους ελέγχους για το πιστοποιητικό εμβολιασμού δεν είναι υποχρεωμένοι να υφίστανται παρόμοιο έλεγχο από τον πολίτη που ελέγχεται. Ως ελεγκτικός μηχανισμός δεν υπόκειται σε παρόμοιο έλεγχο από πολίτη. Εάν ο αστυνομικός πάει σε ένα κατάστημα ως πελάτης, δικαιούται ο πολίτης να τον ελέγξει, όχι όμως ως μέρος ελεγκτικού κλιμακίου. Είναι σαν να ζητήσει κάποιος πολίτης δίπλωμα οδήγησης από τον αστυνομικό που τον σταμάτησε για τροχαίο έλεγχο».

Κοινώς, αν ένας αστυνομικός πάει εκτός υπηρεσίας σε ένα κατάστημα είναι υποχρεωμένος να δείξει το πιστοποιητικό εμβολιασμού του για να μπει σε κλειστό χώρο. Αν όμως πάει κατά την διάρκεια της υπηρεσίας του, τότε δεν χρειάζεται.

Μάλλον η στολή εμποδίζει την μετάδοση του κορονοϊού, σε περίπτωση που είναι μολυσμένος.