Διαφωνίες μεταξύ σεισμολόγων για τη Θήβα: «Ντρέπομαι για την επιστήμη μου», είπε ο Χουλιάρας

Newsroom
Διαφωνίες μεταξύ σεισμολόγων για τη Θήβα: «Ντρέπομαι για την επιστήμη μου», είπε ο Χουλιάρας
Ο Γεράσιμος Χουλιάρας, χαρακτηρίζει συνηθισμένη την σεισμική ακολουθία στην Θήβα, αφήνοντας αιχμές κατά συναδέλφων του.

Οι σεισμολόγοι πραγματοποίησαν έκτακτη σύσκεψη το βράδυ της Τετάρτης (29/9) και στο μικροσκόπιο της επιτροπής εκτίμησης σεισμικού κινδύνου μπήκε η παρατεταμένη σεισμική δραστηριότητα στην περιοχή της Θήβας.

Μάλιστα ο Ευθύμιος Λέκκας εισηγήθηκε να μεταβούν άμεσα στην περιοχή της Θήβας οι σεισμολόγοι και οι αρμόδιοι κρατικοί φορείς για να εξετάσουν την κατάσταση επιτόπου.

Ωστόσο η σεισμική δραστηριότητα στην περιοχή της Θήβας έχει προκαλέσει και διαφωνίες ανάμεσα στους σεισμολόγους.

Ο Γεράσιμος Παπαδόπουλος σε δηλώσεις του πριν από μερικές ημέρες είπε πως τα σεισμικά δεδομένα σε όλη τη χώρα αρχίζουν και αλλάζουν σημειώνοντας ότι η περιοχή που ανησυχεί τους επιστήμονες και χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή είναι η Θήβα.

«Στη Θήβα γνωρίζουμε δυναμικότητα μέχρι 6,5 Ρίχτερ», τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Παπαδόπουλος.

Ωστόσο, ο γνωστός σεισμολόγος Άκης Τσελέντης, μιλώντας στον ΑΝΤ1 υποστήριξε πως το ρήγμα της Θήβας δεν μπορεί να δώσει μεγάλο σεισμό.

«Το ρήγμα που έχει ενεργοποιηθεί δεν μπορεί να δώσει μεγάλο σεισμό. Είναι εγκληματικές οι δηλώσεις ότι περιμένουμε σεισμό 6,5 Ρίχτερ στην περιοχή. Πρέπει να παρέμβει εισαγγελέας», τόνισε.

Νέο πεδίο αντιπαράθεσης

Ο διευθυντής ερευνών του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου του Αστεροσκοπείου Αθηνών, Γεράσιμος Χουλιάρας, χαρακτηρίζει συνηθισμένη την εν λόγω σεισμική ακολουθία, αφήνοντας αιχμές κατά συναδέλφων του.

«Ο κόσμος έχει αγανακτήσει, γιατί δεν προλαβαίνουμε να μιλήσουμε για μια σεισμική ακολουθία και κάποιος συνάδελφος επιλέγει να μιλήσει για κάποιον άλλο χώρο για δικά του ενδιαφέροντα. Ξεσηκώνεται όλη η Ελλάδα και, ενώ υπάρχει δραστηριότητα στην Κρήτη, αρχίζουμε και συζητάμε μήπως κάνει σεισμό στη Θήβα, μήπως κάνει σεισμό δεξιά, αριστερά, επειδή ένας άνθρωπος αποφάσισε ότι έχει επιστημονικές ανησυχίες» δήλωσε, μιλώντας στο «Πρώτο Πρόγραμμα».

Όπως είπε, «είχα πάει προσωπικά στην Θήβα. Στήσαμε με το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο ένα φορητό δίκτυο για να παρακολουθούμε την σεισμική δραστηριότητα με περισσότερους σταθμούς, από το καλοκαίρι και είδαμε ότι ο ρυθμός είναι χαρακτηριστικός, έχει μια τιμή γύρω στο 0,9 με κανονικότητα το 1. Τέτοιες σεισμικές ακολουθίες, που διαρκούν μήνες, ακόμα και χρόνο, έχουμε πάρα πολλές στην χώρα. Είναι συνηθισμένα, οπότε δεν ξέρω για ποιο λόγο ασχολούμαστε ακόμα με την Θήβα».

Στο σημείο αυτό, ο κ. Χουλιάρας άσκησε δριμεία κριτική κατά ενός σεισμολόγου, λέγοντας πως «υπάρχει ένας που δεν συμφωνεί και ασχολείται όλη η Ελλάδα μαζί του».

«Ντρέπομαι για την επιστήμη μου εδώ που φτάσαμε»

«Ντρέπομαι για την επιστήμη μου εδώ που φτάσαμε» επεσήμανε. Σύμφωνα με τον ίδιο πρόκειται για παραπληροφόρηση και τίποτα άλλο.

«Φανταστείτε την αγωνία των ανθρώπων, να ακούν για 6,5, Ρίχτερ, ενώ αυτή τη στιγμή τα δεδομένα δεν δείχνουν κάτι τέτοιο».

Μάλιστα μεταξύ άλλων τόνισε πως βεβαίως η περιοχή της Θήβας έχει ιστορικό παρελθόν, κάτι που συμβαίνει όμως και με τις περισσότερες περιοχές της Ελλάδας. «Δεν θα καθόμαστε να αναλύουμε την ιστορία της Ελλάδας κάθε φορά που έχουμε έναν σεισμό. Δεν μπορούμε να συνεχίσουμε να απολογούμαστε για έναν άνθρωπο που θέλει ασταμάτητα να μιλάει για σεισμούς» κατέληξε.