Λέκκας για Θήβα: «Δεν αποκλείεται ένας σεισμός μεγέθους 5,5 Ρίχτερ» (vid)

Newsroom
Λέκκας για Θήβα: «Δεν αποκλείεται ένας σεισμός μεγέθους 5,5 Ρίχτερ» (vid)
Ο «γρίφος» που καλούνται να λύσουν οι ειδικοί, είναι το εάν οι σεισμική δραστηριότητα της Θήβας αποτελεί προάγγελο ενός ισχυρότερου σεισμού.

Οι σεισμολόγοι πραγματοποίησαν σύσκεψη το βράδυ της Τετάρτης (29/9) και στο μικροσκόπιο της επιτροπής εκτίμησης σεισμικού κινδύνου μπήκε η παρατεταμένη σεισμική δραστηριότητα στην περιοχή της Θήβας.

Μάλιστα, ο πρόεδρος του ΟΑΣΠ καθηγητής Ευθύμιος Λέκκας εισηγήθηκε να μεταβούν άμεσα στην περιοχή της Θήβας οι σεισμολόγοι και οι αρμόδιοι κρατικοί φορείς για να εξετάσουν την κατάσταση επιτόπου αλλά και την ετοιμότητα του κρατικού μηχανισμού σε συνεργασία με την τοπική αυτοδιοίκηση καθώς όπως είπε «οφείλουμε να είμαστε προετοιμασμένοι».

Λέκκας: «Δεν αποκλείεται ένας σεισμός μεγέθους 5,5 Ρίχτερ»

Ο Ευθύμης Λέκκας, μιλώντας στην εκπομπή του Mega «Live News», τόνισε πως δεν θα πρέπει να συνδέεται το ρήγμα της Αταλάντης ή των Αλκυονίδων με το ρήγμα της Θήβας.

«Το ρήγμα της Θήβας έχει τελείως διαφορετικά χαρακτηριστικά και δεν έχει το μέγεθος που έχουν τα άλλα δύο ρήγματα» σημείωσε χαρακτηριστικά.

«Έχουμε να κάνουμε στη Θήβα με μια συστάδα ρηγμάτων, είναι πολλά μαζί, δεν είναι ένα και τα οποία δίνουν αυτούς τους μικρούς σεισμούς. Και τους δίνουν αυτούς τους σεισμούς τους τελευταίους τέσσερις μήνες» ανέφερε ο πρόεδρος του Οργανισμού Αντισεισμικού Σχεδιασμού και Προστασίας, εξηγώντας τους λόγους που οδήγησαν στη σύγκλιση της Επιτροπής Εκτίμησης Σεισμικού Κινδύνου.

Ωστόσο, ο κ. Λέκκας εμφανίστηκε επιφυλακτικός σχετικά με το ενδεχόμενο να συμβεί ένας μεγάλος σεισμός στην περιοχή. «Δεν συγκεντρώνει πολλές πιθανότητες, αλλά υπάρχει υπαρκή πιθανότητα», υπογράμμισε, τονίζοντας ότι τα ρήγματα είναι μικρά και δεν μπορούν να δώσουν πάνω από 6 Ρίχτερ.

«Δεν αποκλείεται όμως ένας σεισμός μεγέθους 5,5 Ρίχτερ» κατέληξε.