Πεθαίνει ο Πάπας Ιωάννης Παύλος Α', ο πρώτος Πάπας της εργατικής τάξης και πηγή έμπνευσης για το Νονό ΙΙΙ

Θοδωρής Βασίλης
Πεθαίνει ο Πάπας Ιωάννης Παύλος Α', ο πρώτος Πάπας της εργατικής τάξης και πηγή έμπνευσης για το Νονό ΙΙΙ
Σαν σήμερα πεθαίνει ξαφνικά μετά από μόλις 33 ημέρες ο Πάπας Ιωάννης Παύλος Α΄, ο πρώτος Πάπας από εργατική τάξη ο οποίος αποτέλεσε και πηγή έμπνευσης για τον Φράνσις Φορντ Κόπολα και το Νονό 3.

Ο Αλμπίνο Λουτσιάνι γεννήθηκε στο Κανάλε ντ' Αγκόρντο το 1912, κοντά στο Μπελούνο της βόρειας Ιταλίας. Προερχόταν από μια φτωχή οικογένεια της εργατικής τάξης, σοσιαλιστικών αντιλήψεων. Ήταν το πρώτο από τα τρία παιδιά του κτίστη Τζιοβάνι Λουτσιάνι Giovanni Luciani και της Μπορτόλα Τανκον.

Μετά από σπουδές σε εκκλησιαστικά σεμινάρια της περιοχής χειροτονήθηκε ιερέας το 1935. Μετά την αναγόρευσή του σε διδάκτορα του Γρηγοριανού Πανεπιστημίου Ρώμης τοποθετήθηκε υποδιευθυντής του εκκλησιαστικού σεμιναρίου Μπελλούνο.

Το 1949, δημοσίευσε ένα βιβλίο με τίτλο Catechetica in briciole (Κατήχηση σε ψήγματα). Αυτό το βιβλίο, το πρώτο του, αφορούσε τη διδασκαλία των αληθειών της πίστης με έναν απλό τρόπο, άμεσα και κατανοητό σε όλους τους ανθρώπους. Ο ίδιος το έγραψε ως υποδιευθυντής του σεμιναρίου, σε μια προσπάθεια επαφής με την τοπική κομουνιστική οργάνωση. Το 1958 χειροτονήθηκε επίσκοπος της πόλης Βιτόριο Βένετο, ενώ τον Δεκέμβριο του 1969 εξελέγη Πατριάρχης Βενετίας.

Στη Σύνοδο των Επισκόπων που πραγματοποιήθηκε στη Ρώμη το 1971, στην οποία τον προσκάλεσε προσωπικά ο τότε Πάπας, ο Λουτσιάνι πρότεινε οι επισκοπές των χωρών με έντονη βιομηχανοποίηση να παραδώσουν το 1% του συνόλου των εισοδημάτων τους σε χώρες του Τρίτου Κόσμου όχι ως ελεημοσύνη, αλλά ως κάτι που οφείλεται. Οφείλεται, ώστε να αντισταθμιστούν οι αδικίες που διαπράττει ο καταναλωτικά προσανατολισμένος κόσμος απέναντι στον «κόσμο με πορεία προς την ανάπτυξη» και ώστε να πραγματοποιήσει κατά κάποιο τρόπο την αποκατάσταση της κοινωνικής αμαρτίας, την οποία πρέπει να γνωρίζουμε.

Luciani

Το 1973 ανακηρύσσεται Καρδινάλιος ενώ παράλληλα είναι και αντιπρόεδρος της επισκοπικής συνόδου Ιταλίας. Το Αύγουστο του 1978, μετά το θάνατο του Πάπα Παύλου Στ', ο Αλμπίνο Λουτσιάνι εξελέγη διάδοχός του από το κολλέγιο των Καρδιναλίων. Στις 27 Αυγούστου ανακοινώθηκε η εκλογή του και στις 3 Σεπτεμβρίου ενθρονίστηκε επισήμως. Ήταν ο πρώτος που επέλεξε διπλό όνομα, προκειμένου να τιμήσει τους δύο προκατόχους του. Ο ίδιος αρνήθηκε την καθιερωμένη έως τότε τελετή στέψης με την παπική τιάρα και επέλεξε μια απλή τελετή κατά την οποία έλαβε το παπικό pallium ως σύμβολο της θέσης του ως Επίσκοπος της Ρώμης.

Κατά τη διάρκεια των ημερών που ακολούθησαν την εκλογή, οι καρδινάλιοι ήταν γενικά χαρούμενοι και μερικοί από αυτούς δήλωσαν πως είχαν εκλέξει τον «υποψήφιο του Θεού». Ο Αργεντινός Καρδινάλιος Eduardo Francisco Pironio δήλωνε: «Ήμασταν μάρτυρες ενός ηθικού θαύματος», ενώ η μητέρα Τερέζα, σχολιάζοντας τον νέο Πάπα είχε πει πως «ήταν το μεγαλύτερο δώρο του Θεού, μια δέσμη ηλίου της αγάπης του Θεού που λάμπει στο σκοτάδι του κόσμου».

Ο Πάπας Ιωάννης Παύλος Α' είχε ένα νέο πλάνο για την Εκκλησία με έξι θέσεις τομές, όπως να προωθήσει την ενότητα της Εκκλησίας χωρίς να υποχωρήσει στο δόγμα, να προωθήσει τον διάλογο αλλά και να ενθαρρύνει την παγκόσμια ειρήνη και την κοινωνική δικαιοσύνη.

Όλα αυτά όμως μένουν στο ράφι αφού 33 ημέρες αργότερα στις 29 Σεπτεμβρίου πεθαίνει. Πρόκειται για ένα από τα συντομότερα ποντιφικάτα στην ιστορία της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας.

Ο θρύλος γύρω από τον θάνατο του

Ο ξαφνικός του θάνατος και η έλλειψη νεκροψίας δημιούργησε μια έντονη φημολογία γύρω από τα πραγματικά αίτια του θανάτου του. Κάποιοι ισχυρίζονται ότι πέθανε ενώ σχεδίαζε μεταρρύθμιση στη διοίκηση της Τράπεζας του Βατικανό με αποτέλεσμα να βρεθεί στο μάτι πολλών. Άλλοι πάλι ότι λόγω των φιλελεύθερων αντιλήψεών ήταν ανεπιθύμητος από πολλούς, εν μέσω μάλιστα του Ψυχρού Πολέμου. Τη φημολογία μάλιστα αυτή εκμεταλλεύτηκε ο σκηνοθέτης Φράνσις Φορντ Κόπολα στο τρίτο μέρος της τριλογίας του «Ο Νονός».

Luciani1

Λάδι στην φωτιά στις θεωρίες αυτές ήρθε να ρίξει και το βιβλίο του αρχιμαφιόζου Anthony Luciano Raimondi, εγγονός του διάσημου μαφιόζου Lucky Luciano. Στο βιβλίο του When Bullet Hits the Bone ο Ραϊμόντι αποκαλύπτει πως όταν ήταν 28 ετών ο Αρχιεπίσκοπος Marcinkus και πρόεδρος της Τράπεζας του Βατικανό, τον έστειλε στην Ρώμη για να δολοφονήσει τον Ιωάννη Παύλο Α'. Αιτία το γεγονός πως ο Πάπας είχε ανακαλύψει ότι μια ομάδα απατεώνων στο Βατικανό παραποιούσε τις μετοχές μεγάλων αμερικανικών εταιρειών όπως η IBM και η Coca Cola. Την απάτη αυτή ήθελε να καταγγείλει ο Πάπας και γι αυτό αποφασίστηκε να δηλητηριαστεί με κυάνιο. Σύμφωνα πάντα με τα λεγόμενα του Λουτσιάνο ο ίδιος παρακολουθούσε καθημερινά τον Πάπα για να μάθει τις συνήθειες του και να ενημερώσει τους ανωτέρους του πριν ο Marcinkus τον δηλητηριάσει στον ύπνο του με κυάνιο.