Ο Τσελέντης είχε χτυπήσει καμπανάκι για τον σεισμό: Η ανάρτησή του για το Αρκαλοχώρι (pic)

Newsroom
Ο Τσελέντης είχε χτυπήσει καμπανάκι για τον σεισμό: Η ανάρτησή του για το Αρκαλοχώρι (pic)
Ο Άκης Τσελέντης με μια ανάρτηση προ ημερών είχε προειδοποιήσει για τον μεγάλο σεισμό της Κρήτης.

Ο σεισμολόγος και διευθυντής του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου του Εθνικού Αθηνών, Άκης Τσελέντης από την περασμένη Πέμπτη με αφορμή σεισμική δόνηση της τάξεως των 3,7 Ρίχτερ, είχε προειδοποιήσει τους κατοίκους της Κρήτης και συγκεκριμένα του Αρκαλοχωρίου που «χτυπήθηκε» σήμερα από τα 5,8 Ρίχτερ.

Συγκεκριμένα με ανάρτηση που είχε κάνει στο Facebook λόγω των συνεχών δονήσεων στην περιοχή τους τελευταίους μήνες, συμβούλευε τους κατοίκους να συνεχίζουν να ακολουθούν τα μέτρα σεισμικής προστασίας και να αποφεύγουν τα παλιά πετρόχτιστα σπίτια. Στην ίδια ανάρτηση περιέγραφε την ακολουθία των σεισμών και έλεγε πως το φαινόμενο αυτό θα συνεχιστεί για αρκετό καιρό ακόμα, ενώ επισήμανε πως «τα διαστήματα μεταξύ των σεισμών θα αραιώνουν αλλά τα μεγέθη παραμένουν σε αυτά τα επίπεδα».

Μάλιστα όπως έλεγε ο Άκης Τσελέντης «από τα επιπλέον όργανα που έχουμε τοποθετήσει στην ευρύτερη περιοχή υπολογίσαμε με ακρίβεια τα αίτια του φαινομένου το οποίο οφείλεται στα ρήγματα Καστελλίου και Θραψανού Που ενώνονται στο βάθος κάτω από τον Δήμο Μινώα πεδιάδος».

Η ανάρτηση του Άκη Τσελέντη

«Σήμερα το πρωί είχαμε ακόμα ένα σεισμό 3.7R στο Αρκαλοχώρι. Όπως επανειλημμένα έχω αναφέρει το φαινόμενο αυτό θα συνεχιστεί για αρκετό καιρό ακόμα αλλά τα διαστήματα μεταξύ των σεισμών θα αραιώνουν τα μεγέθη όμως θα κινούνται σε αυτά τα επίπεδα.

Από τα επιπλέον όργανα που έχουμε τοποθετήσει στην ευρύτερη περιοχή υπολογίσαμε με ακρίβεια τα αίτια του φαινομένου το οποίο οφείλεται στα ρήγματα Καστελλίου και Θραψανού Που ενώνονται στο βάθος κάτω από τον Δήμο Μινώα πεδιάδος.

Έχουμε παρατηρήσει και μία μικρή σεισμική δράση στην περιοχή Αρχανών Βασιλειών στο ρήγμα του Γιούχτα το οποίο και αυτό παρακολουθούμε.

Είμαι σε επικοινωνία τόσο με το δήμαρχο Αρκαλοχωρίου όσο και με το δήμαρχο Ηράκλειο ενώ σε πρόσφατη συνάντηση που είχα με τον περιφερειάρχη Κρήτης αποφασίστηκε να προχωρήσουμε σε ένα πολύ σημαντικό πρόγραμμα όσον αφορά την αντισεισμική θωράκιση της Κρήτης με έμφαση βέβαια στην περιοχή που αυτή την περίοδο είναι σε διέγερση.

Πρέπει να συνεχίζετε να ακολουθείτε τα μέτρα σεισμικής προστασίας και να αποφεύγεται τα παλιά Πετρόχτιστα σπίτια όπως σας έχω πει».