Εκλογές στη Γερμανία: Ρυθμιστές οι Πράσινοι και οι Φιλελεύθεροι (vid)

Newsroom
Εκλογές στη Γερμανία: Ρυθμιστές οι Πράσινοι και οι Φιλελεύθεροι (vid)
Τα μετεκλογικά σενάρια μιας αμφίρροπης αναμέτρησης στη Γερμανία.

Η επόμενη κυβέρνηση της Γερμανίας θα είναι πιθανότατα τρικομματική, ενώ οι διαβουλεύσεις μεταξύ των κομμάτων από την επομένη των εκλογών για τον σχηματισμό της νέας κυβέρνησης αναμένονται δύσκολες και χρονοβόρες.

Και ο Όλαφ Σολτς, υποψήφιος καγκελάριος του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος SPD και ο Άρμιν Λάσετ της Χριστιανικής Ένωσης CDU θα διεκδικήσουν τη δυνατότητα σχηματισμού κυβέρνησης, με τους Πράσινους και τους Φιλελεύθερους σε ρόλο ρυθμιστή.

Το SPD επανακάμπτει και το ποσοστό που συγκεντρώνει, περίπου 26%, σηματοδοτεί ότι ο Όλαφ Σολτς κατάφερε να σταματήσει τον κατήφορο των Σοσιαλδημοκρατών και το κόμμα του μετά από χρόνια να σημειώσει μεγάλη άνοδο.

Τόσο ο Όλαφ Σολτς, όσο και ο Άρμιν Λάσετ, για να σχηματίσουν κυβέρνηση θα χρειαστούν τους Πράσινους, που έχουν προνομιακό εταίρο τους Σοσιαλδημοκράτες, αλλά και τους Φιλελεύθερους FDP με προνομιακό εταίρο τη Χριστιανική Ένωση.

Έτσι, ανάλογα με το ποιος θα κόψει πρώτος το νήμα, ο επόμενος συνασπισμός θα είναι κοκκινο-κιτρινο-πράσινος «σηματοδότης» με καγκελάριο τον Σολτς, ή μαυρο-κιτρινο-πράσινος, «Τζαμάικα» με καγκελάριο τον Λάσετ.