Εκλογές στη Γερμανία: Οριακό προβάδισμα του Σολτς (vids)

Newsroom
Εκλογές στη Γερμανία: Οριακό προβάδισμα του Σολτς (vids)
Προβάδισμα του Σολτς έναντι του Λάσετ με 26% και 24,5%, αντίστοιχα στις γερμανικές εκλογές.

Προβάδισμα με 26% (+5,5 από το 2017) στις εκλογές δίνει στο Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα (SPD) το δεύτερο κανάλι της γερμανικής δημόσιας τηλεόρασης ZDF, έναντι ποσοστού 24,5% (-8,4) της Χριστιανικής Ένωσης (CDU/CSU).

Σύμφωνα με τα μέχρι τώρα στοιχεία καταμέτρησης, οι Πράσινοι εξασφαλίζουν 13,9% (+5), το Κόμμα των Φιλελευθέρων (FDP) 11,7% (+1), η Εναλλακτική για τη Γερμανία (AfD) 10,5% (-2,1) και η Αριστερά 5% (-4,2).

Αν η τελική εικόνα δεν διαφοροποιηθεί ουσιαστικά, αριθμητικά τουλάχιστον είναι εφικτός ένας «μεγάλος» συνασπισμός SPD-CDU/CSU, ένας συνασπισμός «Τζαμάικα» με CDU/CSU, Πράσινους, FDP, ένας συνασπισμός «φανάρι κυκλοφορίας» με SPD, Πράσινους, FDP, ενώ δεν είναι εφικτός ο συνασπισμός SPD, Πρασίνων, Αριστεράς.

Το αδελφό κόμμα του CDU στη Βαυαρία, η Χριστιανοκοινωνική Ένωση (CSU) κατέγραψε το χειρότερο αποτέλεσμα των 70 χρόνων, κερδίζοντας 32,8%, κατά έξι μονάδες λιγότερο από το 2017.

Ο συντηρητικός ηγέτης του CDU φαίνεται ότι επιμένει να γίνει Καγκελάριος, ακόμα και αν βγει δεύτερος. «Το άτομο που γίνεται καγκελάριος πρέπει να φέρνει κοντά τα κόμματα και όχι να γίνεται καγκελάριος ο πολιτικός που το κόμμα του πήρε τις περισσότερες ψήφους», είπε χαρακτηριστικά. «Κανένα κόμμα δεν είναι αρκετά ισχυρό για να σχηματίσει κυβέρνηση από μόνο του και θα πρέπει να βρούμε τόσα κοινά σημεία και για τα τρία επικείμενα κόμμα», επεσήμανε. Υπάρχουν ανάμεικτα συναισθήματα στην έδρα του CDU. Ενώ τα μέλη του κόμματος ανακουφίζονται ότι το αποτέλεσμα είναι καλύτερο από τις δημοσκοπήσεις, παραμένει σε ιστορικά χαμηλά. Το μόνο σίγουρο είναι ότι για πρώτη φορά θα υπάρξει συγκυβέρνηση περισσότερων από τρία κόμματα.

«Έχουμε εντολή να κυβερνήσουμε και ο Όλαφ Σολτς να γίνει καγκελάριος» δήλωσε ο γενικός γραμματέας του SPD, Λαρς Κλινγκμπάιλ, αναφερόμενος, νωρίτερα, στην πρόγνωση αποτελέσματος, που δίνει στο κόμμα του προβάδισμα δύο μονάδων έναντι των CDU/CSU -σύμφωνα με το τηλεοπτικό δίκτυο ZDF. Ακολουθούν οι Πράσινοι με 14,8%, η Εναλλακτική για τη Γερμανία (AfD) με 11,3%, οι Φιλελεύθεροι (FDP) με 11,2% και η Αριστερά (Die Linke) με το οριακό 5%.


Δεν βγάζει Καγκελάριο το πρώτο κόμμα

Δεν σημαίνει ότι το πρώτο κόμμα βγάζει Καγκελάριο. Αυτό σημαίνει ότι ο Όλαφ Σολτς θα μπορούσε να μη γίνει ο διάδοχος της Μέρκελ. Το 1969, ο Kurt Georg Kiesinger του CDU κέρδισε σχεδόν το 50% των ψήφων. Έλαβε ακόμη και ένα συγχαρητήριο τηλεφώνημα από τον Ρίτσαρντ Νίξον, τον τότε πρόεδρο των ΗΠΑ. Αλλά τα άλλα κόμματα σχημάτισαν κυβέρνηση χωρίς αυτόν υπό τον σοσιαλδημοκράτη Willy Brandt. Ομοίως το 1976, το CDU του Χέλμουτ Κολ κέρδισε το μεγαλύτερο μερίδιο των ψήφων, αλλά οι συνδυασμένες δυνάμεις του κεντροαριστερού SPD και του φιλελεύθερου FDP σχημάτισαν κυβέρνηση συνασπισμού. Το ίδιο θα μπορούσε να συμβεί και τώρα. Ακόμα και αν ο Σολτς κερδίσει, οι Πράσινοι, το CDU/CSU και το FDP θα μπορούσαν να σχηματίσουν κυβέρνηση χωρίς αυτόν. Επομένως, υπάρχουν πιθανότητες να εκπληρωθούν οι επιθυμίες του Λάσετ.

Η πρώτη αντίδραση του Γερμανού πρέσβη μετά την ανακοίνωση των exit poll

Τα exit poll και τα πρώτα επίσημα αποτελέσματα των γερμανικών εκλογών παρακολούθησε από τον κήπο της γερμανικής πρεσβευτικής κατοικίας στην Αθήνα, με την παρουσία προσκεκλημένων από τον πολιτικό κόσμο, ο πρεσβευτής της Γερμανίας στην Ελλάδα Ερνστ Ράιχελ. Κατά τη διάρκεια της εκλογικής βραδιάς, που ξεκίνησε με το κλείσιμο της κάλπης στη Γερμανία και την ανακοίνωση των exit poll, ο Γερμανός πρέσβης δήλωσε: «Ήταν μια συναρπαστική εκλογική βραδιά. Δεν έχουμε ξαναδεί στη Γερμανία τέτοια εκλογική βραδιά στην οποία το αποτέλεσμα είναι τόσο κοντινό. Είναι πολύ νωρίς να πούμε τι είδους κυβέρνηση θα σχηματιστεί. Είναι πολύ δύσκολο να προβλέψουμε ποιο κόμμα θα είναι πρώτο. Περιμένω ότι θα υπάρξει μια περίοδος κατά την οποία τα κόμματα θα διερευνήσουν ποια κυβέρνηση συνεργασίας θα διαμορφωθεί».

Στην εκλογική βραδιά παραβρέθηκαν ο υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης, οι αναπληρωτές υπουργοί Ανάπτυξης Νίκος Παπαθανάσης, Οικονομικών Θεόδωρος Σκυλακάκης, ο υφυπουργοί Εξωτερικών Κώστας Φραγκογιάννης, Μετανάστευσης και Ασύλου Σοφία Βούλτεψη, Πρόνοιας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης Δόμνα Μιχαηλίδου, καθώς και ο Γιώργος Κουμουτσάκος. Επίσης, παραβρέθηκαν ο πρώην πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου, επικεφαλής διπλωματικών αποστολών, εκπρόσωποι γερμανικών πολιτικών ιδρυμάτων και του ελληνογερμανικού εμπορικού επιμελητηρίου, ακαδημαϊκοί, δημοσιογράφοι και υπότροφοι του προγράμματος ανταλλαγής του γερμανικού κοινοβουλίου.