Όταν η τροπική καταιγίδα «Malakas» σάρωνε την Ιαπωνία και στην Ελλάδα… τρόλαραν (pics & vid)

Newsroom
Όταν η τροπική καταιγίδα «Malakas» σάρωνε την Ιαπωνία και στην Ελλάδα… τρόλαραν (pics & vid)
Σαν σήμερα το 2010, η τροπική καταιγίδα «Malakas» πλήττει τα νησιά της Ιαπωνίας με ταχύτητες άνω των 150 χιλιομέτρων την ώρα.

Η ονομασία του είναι η πλέον δημοφιλής λέξη στην Ελλάδα. Αυτή που μαθαίνει πρώτη απ΄όλες ακόμα και ο ξένος επισκέπτης στη χώρα μας. Αυτή που αν τη φωνάξεις στον δρόμο, είναι δεδομένο πως θα γυρίσουν όλοι. Ναι, καλά καταλάβατε, μην την γράψουμε, δεν χρειάζεται. Η συγκεκριμένη λέξη βέβαια για τους Φιλιππινέζους έχει τελείως διαφορετική ερμηνεία. Γι αυτό λοιπόν, όταν θέλησαν να βαφτίσουν την ισχυρή καταιγίδα του 2010 που πλησίαζε απειλητικά- πως εμείς εδώ τις βγάζουμε Ιανώ, Αριάδνη, Νεφέλη κτλ.- εκεί προτίμησαν να την ονομάσουν «Malaka»! Ορίστε το είπαμε…

2

Malakas: Ο δυνατός

Σαν σήμερα, στις 22 Σεπτεμβρίου το 2010 η καταιγίδα «Malakas» έπληξε τα νησιά της Ιαπωνίας με ταχύτητες μάλιστα που έφτασαν τα 157 χιλιόμετρα την ώρα.
Μην σαν παραξενεύει η ονομασία: Στα Φιλιππινέζικα η λέξη «Malakas» σημαίνει «δυνατός» και με αυτή τη λέξη θέλησαν να περιγράψουν το δυναμικό ως ισοπεδωτικό πέρασμα που έκανε. Οι αρχές μάλιστα είχαν προειδοποιήσει πως θα μπορούσε να εξελιχθεί σε τυφώνα.

Είχε «χτυπήσει» και το 2016

Ο «Malakas» είχε κάνει την εμφάνισή του και το 2016, στην Ταϊβάν και δη στην πρωτεύουσα την Ταϊπέι με ανέμους που ξεπέρασαν τα 200 χιλιόμετρα την ώρα.
Η επέλαση του τυφώνα πήγε και στα δυτικά παράλια της Ιαπωνίας, προκαλώντας σοβαρά προβλήματα στις ακτές του νησιού Νομπεόκα. Σε έξι επαρχίες της Δυτικής Ιαπωνίας κλήθηκαν περισσότεροι από 600.000 άνθρωποι να εκκενώσουν τα σπίτια τους και ολόκληρο το χερσαίο και εναέριο δίκτυο μεταφορών «πάγωσε» κάθε δραστηριότητα.

Ο Αδάμ «Si Malakas»

Η λέξη «Malakas» έχει τη «γέννησή» της, για τους Φιλιππινέζους από τον γενάρχη της μυθολογίας των Φιλιππίνων, ένα πρόσωπο αντίστοιχο ας πούμε με τον Αδάμ. Το ακριβές όνομά του είναι «Si Malakas» και αναφέρεται στον πρώτο άνθρωπο που ζούσε στη Γη με τη σύντροφό του «Si Maganda», την αντίστοιχη Εύα.

Όπως καταλαβαίνετε η ονομασία του τυφώνα «Malakas» μόνο απαρατήρητη δεν πέρασε στην Ελλάδα και στο twitter βρήκαν ευκαιρία για… τρολάρισμα.