Ανοίγει στις 30 Σεπτεμβρίου η πλατφόρμα για την 3η δόση εμβολίου (vids)

Newsroom
Ανοίγει στις 30 Σεπτεμβρίου η πλατφόρμα για την 3η δόση εμβολίου (vids)
Αφορά τους άνω των 60 ετών και τους υγειονομικούς.

Ανοίγει στις 30 Σεπτεμβρίου η πλατφόρμα για την χορήγηση τρίτης δόσης εμβολίου κατά της Covid-19, για τους άνω των 60 ετών και τους υγειονομικούς. Την επόμενη εβδομάδα θα ανοίξει η πλατφόρμα για τα άτομα που διαμένουν στις Μονάδες Φροντίδας Ηλικιωμένων, ανακοίνωσε ο γ.γ. Πρωτοβάθμιας Φροντίδας του υπουργείου Υγείας, Μάριος Θεμιστοκλέους.


Θεοδωρίδου: «Η χορήγηση τρίτης δόσης μειώνει τη λοίμωξη και τη σοβαρή νόσηση»

Από κει και πέρα, η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμού Μαρία Θεοδωρίδου είπε «τα αντισώματα μειώνονται με την πάροδο του χρόνου μετά τον βασικό εμβολιασμό. Με βάση τη μείωση των αντισωμάτων και τις μεταλλάξεις άρχισε ο προβληματισμός για την ανάγκη χορήγησης τρίτης δόσης και ακόμη περισσότερο για τις ομάδες του πληθυσμού που έχουν μεγαλύτερη ανάγκη. Πρώτοι είναι οι άνθρωποι που δεν ανέπτυξαν επαρκώς αντισώματα, οι ανοσοκατασταλμένοι, δεύτερη κατηγορία οι άνθρωποι που έχουν μειωμένα αντισώματα για διάφορους λόγους και τρίτη κατηγορία αυτοί που εκτίθενται περισσότερο στον ιό».

Συμπλήρωσε δε πως σειρά θα πάρουν οι ηλικιωμένοι σε μονάδες φροντίδας και όσοι είναι άνω των 60 ετών:«Έχουμε αξιόλογες ανοσολογικές μελέτες. Η χημική και η κυτταρική ανοσία με την πάροδο του χρόνου εκπίπτει. Με αυτά τα δεδομένα, η ομάδα άνω των 60 έχει τα κριτήρια που δείχνουν ότι χρειάζονται μια ενίσχυση με τρίτη δόση. Η χορήγηση τρίτης δόσης μειώνει τη λοίμωξη και τη σοβαρή νόσηση».

Ακολούθως, η Μαρία Θεοδωρίδου τόνισε πως η μετάλλαξη Δέλτα μπορεί να επηρεάσει την αποτελεσματικότητα των εμβολίων σε ό, τι αφορά την σοβαρή νόσηση, ενώ για το ενδεχόμενο χορήγησης τρίτης δόσης εμβολίου στον γενικό πληθυσμό, η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής τόνισε πως ακόμη αναμένονται δεδομένα από σχετικές μελέτες πριν παρθούν οι αποφάσεις.

Θεμιστοκλέους: «Έχουν γίνει 13.000 εμβολιασμοί τρίτης δόσης»

Ο Γενικός Γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας Μάριος Θεμιστοκλέους από την πλευρά του είπε: «Συνολικά έχουν γίνει πάνω από 11.900.000 εμβολιασμοί, ενώ 5.950.000 συμπολίτες μας έχουν ολοκληρώσει τον εμβολιασμό τους, αριθμός που αντιστοιχεί σε 56,7% στον γενικό πληθυσμό και σε 65,6% στον ενήλικο πληθυσμό της χώρας.

Περίπου 90.000 ραντεβού έχουν κλειστεί για τις αμέσως επόμενες ημέρες και η πλειοψηφία τους αφορά σε νέους ανθρώπους».
Αναφορικά με την τρίτη δόση εμβολίου, ο Γενικός Γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας ανακοίνωσε πως «ήδη έχουν γίνει 13.000 εμβολιασμοί τρίτης δόσης σε ανοσοκατασταλμένους».

Υπενθύμισε δε πως το ραντεβού θα πρέπει να κλείνεται από έξι έως οκτώ μήνες μετά τη δεύτερη δόση.