Πλαστά πιστοποιητικά: Τα κυκλώματα κλείνουν τις συμφωνίες μέσω social media και με bitcoin (vid)

Newsroom
Πλαστά πιστοποιητικά: Τα κυκλώματα κλείνουν τις συμφωνίες μέσω social media και με bitcoin (vid)
Ο μεσολαβητής ξεκαθάρισε πως η πληρωμή γίνεται μόνο με bitcoin, ενώ χρειάζονται μόνο 48 ώρες για να το παραδόσουν.

Ανεξέλεγκτη φαίνεται πως είναι η δράση κυκλωμάτων που φτιάχνουν πλαστά δικαιολογητικά εμβολιασμού και τα πωλούν μέσω διαδικτύου.

Σύμφωνα με ρεπορτάζ που μεταδόθηκε στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Mega, οι επιτήδειοι διαφημίζουν τις υπηρεσίες τους με προσχέδιο πλαστών πιστοποιητικών τα οποία περνούν από τον έλεγχο της ειδικής εφαρμογής που σκανάρει τα έγγραφα.

Στο ρεπορτάζ ο δημοσιογράφος επικοινώνησε μέσα από πλατφόρμα των social media με άνθρωπο του κυκλώματος και ο διάλογος ήταν ο εξής:

Costas: Hello, ενδιαφέρομαι για πιστοποιητικό

Lukas Benjamin: Παράγουμε και προσφέρουμε το πιστοποιητικό COVID 19. Το κάνουμε αυτό καταχωρίζοντάς το στη βάση δεδομένων του συστήματος υγείας που του δίνει την ίδια κατάσταση με ένα εμβολιασμένο άτομο.

«Πείτε μου τι εμβόλιο θέλετε»

Ο άνθρωπος που κρύβεται πίσω από το κύκλωμα και εμφανίζεται ως μεσολαβητής συνέχισε την επικοινωνία δίνοντάς ακόμα και τη δυνατότητα επιλογής εμβολίου.

Ο διάλογος:

Lukas Benjamin: Έχετε ένα προτιμώμενο εμβόλιο που θα θέλατε να χρησιμοποιήσουμε;

Costas: Θα ήθελα ένα εμβόλιο mrna για εμένα. Είναι όμως 100% ασφαλές χωρίς να φανεί ότι είναι ψεύτικο; Δηλαδή θα περνάει το qr code;

Στην συνομιλία για την έκδοση πλαστού πιστοποιητικού ο «ενδιαφερόμενος» ζήτησε ένα προσχέδιο για να διαπιστώσει αν το πιστοποιητικό λειτουργεί και περνάει από τους ελέγχους.

Lukas Benjamin: Το πιστοποιητικό είναι 100% ασφαλές. Ο κωδικός QR εμφανίζεται μόλις σαρωθεί και εμφανίζει όλες τις πληροφορίες για το εμβόλιο. Χρησιμοποιήστε οποιαδήποτε εφαρμογή covid19 για να σαρώσετε αυτήν.

Ακολουθώντας τις οδηγίες, όπως αναφέρει το συγκεκριμένο ρεπορτάζ, το πιστοποιητικό έγινε δεκτό από την ειδική εφαρμογή.

Lukas Benjamin: Αυτό που έστειλα είναι απλώς ένα δείγμα της δουλειάς μας με ένα φανταστικό όνομα γιατί παράγουμε για όλες τις χώρες της ΕΕ. Ωστόσο, όταν παράγουμε το δικό σας, θα εμφανιστεί το όνομά σας.  

«Σε 48 ώρες θα είναι έτοιμο»

Στην συνέχεια ακολουθούν τα διαδικαστικά, δηλαδή ο χρόνος παραλαβής αλλά το αντίτιμο.

Ο διάλογος:

Costas: Μια τελευταία ερώτηση. Σε ποσό χρόνο θα μπορώ να το έχω; Αρχίζουν και ζορίζουν τα πράγματα για εμάς τους ανεμβολίαστους

Lukas Benjamin: Σε 48 ώρες, θα το έχετε.

Costas: Ωραία. Πως γίνεται η πληρωμή; Αφού βγει το πιστοποιητικό;

Lukas Benjamin: Φυσικά όχι. Χρειαζόμαστε τα χρήματα για να πληρώσουμε τους υπεύθυνους της διαδικασίας. Δεν είμαστε κερδοσκοπικός οργανισμός. Αυτό δεν είναι δουλειά, αφορά ανθρώπινες ζωές.

Ο διαχειριστής του group για τα πλαστά πιστοποιητικά εμβολιασμού, μάλιστα, ξεκαθάρισε ότι η πληρωμή γίνεται μόνο μέσω bitcoins.

Costas: Οκ αλλά πως θα σας πληρώσω;

Lukas Benjamin: Όπως είπα, δεχόμαστε μόνο bitcoins για λόγους ασφαλείας. Ακολουθεί η διεύθυνση Bitcoin για πληρωμή.

Costas: Ωραία. Βάζω το ποσό και σας στέλνω τα στοιχεία μου, οκ;

Lukas Benjamin: Εντάξει, και θυμηθείτε να στείλετε και το στιγμιότυπο οθόνης της πληρωμής σας.

Costas: Έγινε!! Σας ευχαριστώ πολύ! Θα σας ενημερώσω σύντομα.

Το φαινόμενο με τα πλαστά πιστοποιητικά εμβολιασμού φαίνεται πως παίρνει τεράστιες διαστάσεις καθώς οι επιτήδειοι αναζητούν ενδιαφερόμενους όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά και σε ολόκληρη την Ευρώπη.