Η νύχτα που ο Jim Morrison «πέθανε» και τον επανέφεραν (pics & vid)

Μάκης Σταθάτος
Η νύχτα που ο Jim Morrison «πέθανε» και τον επανέφεραν (pics & vid)
Σαν σήμερα το 1968 ο Jim Morrison φλέρταρε με τον θάνατο. Τελικά τρία χρόνια αργότερα συναντήθηκε μαζί του...

Η σχέση και η εξάρτηση που είχε ο Jim Morrison με τα ναρκωτικά και το αλκοόλ είναι λίγο πολύ γνωστή. Ο τραγουδιστής των Doors το πλήρωσε αυτό με την ίδια του την ζωή, καθώς υπέκυψε στους εθισμούς του, σε ηλικία μόλις 27 ετών.

Στις 15 Σεπτεμβρίου 1968 ο Morrison έφτασε πολύ κοντά στον θάνατο εξαιτίας των εθισμών του. Εκείνη την εποχή οι Doors είχαν ξεκινήσει την ευρωπαϊκή τους περιοδεία στο Roundhouse στο Λονδίνο, όπου έπαιξαν στις 7 Σεπτεμβρίου.

Μια εβδομάδα αργότερα το συγκρότημα βρέθηκε στο Άμστερνταμ της Ολλανδίας. Μαζί τους βρισκόταν και ένα άλλο συγκρότημα-θρύλος της εποχής οι Jefferson Airplane. Σύμφωνα με μαρτυρία της τραγουδίστριάς τους Grace Slick, λίγο πριν την έναρξη της συναυλίας, μέλη των δύο συγκροτημάτων πήγαν μια βόλτα στην πόλη. Εκεί τους αναγνώρισαν και τους πρόσφεραν διάφορα είδη ναρκωτικών.

Η Slick θυμάται τον Morrison να δέχεται τα πάντα, από χάπια μέχρι χασίς, ενώ λίγο πριν φτάσει στο Άμστερνταμ, στο αεροδρόμιο της Φρανκφούρτης είχε «σηκώσει» ένα ολόκληρο μπαρ.

Όταν επέστρεψαν για να παίξουν, πρώτοι στη σκηνή ανέβηκαν οι Jefferson Airplane. Ο Morrison βρισκόταν στα παρασκήνια σε άσχημη κατάσταση από την κατανάλωση αλκοόλ και ναρκωτικών, παρακολουθώντας το πρόγραμμα των Jefferson Airplane.

Καθώς η μπάντα έπαιζε το «Fantastic Plastic Lover», ο Morrison βγήκε στη σκηνή και άρχισε να χορεύει. Ξαφνικά κατέρρευσε. Τα ναρκωτικά και το αλκοόλ είχαν επιδράσει στον οργανισμό του. Μεταφέρθηκε αμέσως στα παρασκήνια. Ένας γιατρός έσπευσε να τον δει καθώς δεν ανέπνεε ούτε έδειχνε σημάδια ζωής.

Μεταφέρθηκε εσπευσμένα σε τοπικό νοσοκομείο όπου οι γιατροί κατάφεραν να τον επαναφέρουν. Τα υπόλοιπα τρία μέλη των Doors έμειναν με το εξής δίλλημα: να ακυρώσουν τη συναυλία ή να συνεχίσουν χωρίς τον τραγουδιστή τους; Η επιλογή δεν ήταν δύσκολη αφού ήταν συνηθισμένοι στα... τερτίπια του Morrison.

Μόρισον σε ασθενοφόρο

Ο Μόρισον σε φορείο

Μετά την ανακοίνωση του μάνατζέρ τους στον κόσμο ότι ο Morrison δεν θα τραγουδήσει, οι τρεις υπόλοιποι Doors εμφανίστηκαν στη σκηνή. Έπαιξαν κανονικά το πρόγραμμά τους, με τον Ray Manzarek εκτός από τα αγαπημένα του πλήκτρα να αναλαμβάνει και χρέη τραγουδιστή.

Μάλιστα, σύμφωνα με τις μαρτυρίες των ανθρώπων που βρέθηκαν στη συναυλία, ο Manzarek ήταν εξαιρετικός θυμίζοντας τον Morrison. Το επόμενο βράδυ η περιοδεία συνεχίστηκε κανονικά. Ο Morrison ανέβηκε κανονικά στην σκηνή για την παράστασή του...