Τα 10 σημαντικότερα «Σαν Σήμερα»: Όταν ο Γιώργος Παπανδρέου είπε την θρυλική ατάκα «λεφτά υπάρχουν» (vid)

Newsroom
Τα 10 σημαντικότερα «Σαν Σήμερα»: Όταν ο Γιώργος Παπανδρέου είπε την θρυλική ατάκα «λεφτά υπάρχουν» (vid)
Σαν σήμερα ο Γιώργος Παπανδρέου είπε την ατάκα «Λεφτά υπάρχουν» που έμεινε στην ιστορία.

Στις 10 Σεπτεμβρίου 2009 ειπώθηκε το περίφημο «λεφτά υπάρχουν» του αρχηγού του ΠΑΣΟΚ Γιώργου Παπανδρέου, στην προεκλογική του ομιλία στην Κοζάνη, εν όψει των εθνικών εκλογών της 4ης Οκτωβρίου του ίδιου χρόνου.

«Εμείς δεσμευόμαστε ότι θα διεκδικήσουμε άμεσα όσα περισσότερα γίνεται για τη χρηματοδότηση της καθαρής ενέργειας, εδώ στη χώρα μας. Γιατί θέλουμε ένα περιβάλλον καθαρό, που μπορεί να βοηθήσει, να συμβάλλει ώστε τα παιδιά να ζουν εδώ χωρίς φόβο για την υγεία τους, αλλά να δοθούν και δουλειές.

Ρωτούν συνέχεια πού θα βρείτε τα λεφτά. Λεφτά υπάρχουν αν τα διεκδικήσεις. Αν τα προσελκύσεις με επενδύσεις. Αν νοικοκυρέψεις το κράτος. Αν αξιοποιήσεις τις παραγωγικές δυνατότητες της χώρας μας. Ώστε να αβγατίσουν και να διαμορφώσουν, να δημιουργήσουν έναν νέο πλούτο. Αλλά αυτά θέλουν σχέδιο. Θέλουν σχέδιο που να υπηρετεί το δημόσιο συμφέρον και όχι το συμφέρον των κομματικών παραγόντων, των ημέτερων και των ισχυρών της χώρας μας», ήταν το ακριβές πλαίσιο μέσα στο οποίο ειπώθηκε η ατάκα που έμεινε στην ιστορία.

Τα σημαντικότερα γεγονότα της 10ης Σεπτεμβρίου...

1897: Ένα απόσπασμα που συγκροτεί ο τοπικός σερίφης ανοίγει πυρ και σκοτώνει 19 μετανάστες ανθρακωρύχους, που διαμαρτύρονται για τις συνθήκες εργασίας στα ορυχεία Κάλβιν Παρντί στο Λάτιμερ της Πενσυλβάνιας.

1898: H αυτοκράτειρα της Αυστροουγγαρίας Ελισάβετ, γνωστότερη ως Σίσσυ, δολοφονείται στη Γενεύη από τον αναρχικό Λουίτζι Λουκένι.

1919: Υπογράφεται η Συνθήκη του Αγίου Γερμανού (Σεν Ζερμέν), μεταξύ των νικητών του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου και της νεοσύστατης Δημοκρατίας της Αυστρίας, που βάζει τέλος στην Αυτοκρατορία της Αυστροουγγαρίας. Με τη συνθήκη αναγνωρίζεται η ανεξαρτησία της Ουγγαρίας, της Πολωνίας, της Τσεχοσλοβακίας και του Κράτους των Σλοβένων, Κροατών και Σέρβων.

1944: Η απελευθέρωση της Χίου από τη γερμανική κατοχή.

1956: Γεννήθηκε ο Γιάννης Μπέζος, Έλληνας ηθοποιός, σκηνοθέτης και τραγουδιστής. Έχει συμμετάσχει σε σειρά παραστάσεων στην τηλεόραση και το θέατρο, κυρίως ως κωμικός. Έχει, επιπλέον, πραγματοποιήσει και εννέα κινηματογραφικές εμφανίσεις.

1967: Οι κάτοικοι του Γιβραλτάρ ψηφίζουν υπέρ της διατήρησης της βρετανικής κυριαρχίας και κατά της ενσωμάτωσης στην Ισπανία.

1995: Προβάλλεται στους ελληνικούς κινηματογράφους η ταινία του Θόδωρου Αγγελόπουλου «Το βλέμμα του Οδυσσέα», που κέρδισε το μεγάλο βραβείο της κριτικής επιτροπής του Φεστιβάλ των Καννών.

2003: Άγνωστος καταφέρει πολλαπλά τραύματα με μαχαίρι στην υπουργό Εξωτερικών της Σουηδίας, Άννα Λιντ, την ώρα που ψωνίζει σε πολυκατάστημα της Στοκχόλμης. Θα υποκύψει στα τραύματά της την επόμενη μέρα.

2009: «Λεφτά υπάρχουν» λέει σε προεκλογική ομιλία του ο αρχηγός του ΠΑΣΟΚ, Γιώργος Παπανδρέου, και αναγγέλλει αυξήσεις πάνω από τον πληθωρισμό αν κερδίσει τις εκλογές.

2010: Πέθανε η Ελληνίδα ηθοποιός Γκιζέλα Ντάλι, καλλιτεχνικό ψευδώνυμο της Αδαμαντίας Μαυροειδή.