Τα 10 σημαντικότερα «Σαν Σήμερα»: Ο Ανδρέας Παπανδρέου ιδρύει το ΠΑΣΟΚ (vid)

Τα 10 σημαντικότερα «Σαν Σήμερα»: Ο Ανδρέας Παπανδρέου ιδρύει το ΠΑΣΟΚ (vid)
Σαν σήμερα 3 Σεπτεμβρίου το 1974 ο Ανδρέας Παπανδρέου ίδρυσε το ΠΑΣΟΚ.

Στις 3 Σεπτεμβρίου 1974, ο Ανδρέας Παπανδρέου ανακοίνωσε την ίδρυση του Πανελλήνιου Σοσιαλιστικού Κινήματος. Σύμφωνα με την ιδρυτική διακήρυξη του κόμματος, σκοπός της δράσης του ΠΑ.ΣΟ.Κ. είναι να επιφέρει στη χώρα:

  • Εθνική Ανεξαρτησία
  • Λαϊκή Κυριαρχία
  • Κοινωνική Απελευθέρωση
  • Δημοκρατική διαδικασία

Το ΠΑΣΟΚ υπηρέτησε ως κυβέρνηση από το 1981 μέχρι το 1989 και από το 1993 μέχρι το 1996 με πρωθυπουργό τον ιδρυτή του, Ανδρέα Παπανδρέου, από το 1996 μέχρι το 2004 με πρωθυπουργό τον Κώστα Σημίτη και από το 2009 μέχρι το 2011 με πρωθυπουργό τον Γιώργο Παπανδρέου.

Το κόμμα εκπροσωπείται στη Βουλή των Ελλήνων από 19 βουλευτές, μέσω του Κινήματος Αλλαγής. Στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο εκπροσωπείται από δύο ευρωβουλευτές, στην Προοδευτική Συμμαχία Σοσιαλιστών και Δημοκρατών.

Επίσης, είναι μέλος του Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος και της Σοσιαλιστικής Διεθνούς.

Τα σημαντικότερα γεγονότα της 3ης Σεπτεμβρίου…

1783: Η Μεγάλη Βρετανία και οι ΗΠΑ υπογράφουν στο Παρίσι ειρήνη, τερματίζοντας έτσι τον πόλεμο της ανεξαρτησίας των ΗΠΑ, και αναγνωρίζοντάς την ως ανεξάρτητη χώρα.

1843: Στην Αθήνα, οι επαναστάτες με επικεφαλής το συνταγματάρχη Καλέργη υποχρεώνουν τον Όθωνα να παραχωρήσει Σύνταγμα.

1875: Γεννήθηκε ο Φέρντιναντ Πόρσε, Αυστριακός κατασκευαστής αυτοκινήτων, ιδρυτής της φερώνυμης αυτοκινητοβιομηχανίας και σχεδιαστής του θρυλικού Σκαραβαίου.

1926: Γεννήθηκε η Ειρήνη Παπά, καλλιτεχνικό ψευδώνυμο της Ειρήνης Λελέκου, Ελληνίδας ηθοποιού με διεθνή καριέρα.

1960: Εκπέμπει από το χώρο της Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης ο πρώτος τηλεοπτικός σταθμός της ΔΕΗ και το ίδιο βράδυ ο Κωνσταντίνος Καραμανλής εγκαινιάζει την 25η ΔΕΘ.

1974: Ο Ανδρέας Παπανδρέου ιδρύει το Πανελλήνιο Σοσιαλιστικό Κίνημα (ΠΑΣΟΚ).

1983: Πέθανε η ηθοποιός Έλλη Λαμπέτη, καλλιτεχνικό ψευδώνυμο της Ελένης Λούκου.

1995: Ιδρύεται η αμερικανική διαδικτυακή εταιρεία για δημοπρασίες ebay.

2004: Τραγωδία στο Μπεσλάν της Βόρειας Οσετίας. Ρωσικές δυνάμεις ασφαλείας εισβάλλουν σε σχολείο, που έχουν καταλάβει τσετσένοι αντάρτες. Οι νεκροί φθάνουν τους 344, ανάμεσά τους και 172 παιδιά.

2006: «Έφυγε» από τη ζωή «χτυπημένος» από την επάρατη νόσο ο Θάνος Ανεστόπουλος, τραγουδιστής, συνθέτης και στιχουργός, ο οποίος έγινε ιδιαίτερα γνωστός από την συμμετοχή του στο ροκ συγκρότημα Διάφανα Κρίνα, του οποίου υπήρξε και ιδρυτής.