Νέα καθημεριονότητα για τους ανεμβολίαστους από το φθινόπωρο: Τα νέα μέτρα για τον κορονοϊό

Νέα καθημεριονότητα για τους ανεμβολίαστους από το φθινόπωρο: Τα νέα μέτρα για τον κορονοϊό
Οι ανακοινώσεις θα γίνουν πιθανότατα την Τρίτη 24 Αυγούστου, με πιθανή εναλλακτική ημερομηνία την Πέμπτη, 26 Αυγούστου, και θα τεθούν σε ισχύ στα μέσα Σεπτεμβρίου.

Η αντίστροφη μέτρηση για την εφαρμογή και επιστροφή ουσιαστικά παλαιότερων μέτρων κατά του κορονοϊού έχει ξεκινήσει καθώς ο κλοιός λόγω της μετάλλαξης Δέλτα έχει... σφίξει, με τους ανεμβολίαστους να είναι οι κύριοι αποδέκτες. Σύμφωνα με πληροφορίες του Reader.gr, οι ανακοινώσεις θα γίνουν πιθανότατα την Τρίτη 24 Αυγούστου, με πιθανή εναλλακτική ημερομηνία την Πέμπτη, 26 Αυγούστου, και θα τεθούν σε ισχύ στα μέσα Σεπτεμβρίου είτε στις 13/9 με την επιστροφή των μαθητών στα σχολεία είτε λίγες ημέρες νωρίτερα.

Με το lockdown να έχει βγει εκτός λεξιλογίου, καθώς θεωρείται ότι πλέον δεν υπάρχει ούτε οικονομικά ούτε ψυχολογικά αποθέματα, στα επικείμενα μέτρα ξεχωρίζει η επιστροφή της υποχρεωτικής χρήσης μάσκας και στους ανοιχτούς χώρους πέραν των κλειστών, που είχε καταργηθεί στις 23 Ιουνίου, με κυβερνητικές πηγές να ενισχύουν την έντονη φημολογία, χαρακτηρίζοντας «πολύ ισχυρή» την πιθανότητα επαναφοράς του μέτρου παντού.

Παράλληλα δεδομένη φαίνεται να είναι η παράταση του τωρινού «μπλόκου» στους ανεμβολίαστους σε κλειστούς χώρους εστίασης και ψυχαγωγίας (εστιατόρια, καφέ, μπαρ), οι οποίοι θα είναι αμιγείς αποκλειστικά για εμβολιασμένους, οι οποίοι θα έχουν μεγαλύτερη ελευθερία στις κινήσεις τους χάρη στο πιστοποιητικό που διαθέτουν επειδή αξιοποίησαν το δώρο του εμβολίου (σ.σ. είτε νόσησης).

Σύμφωνα με πληροφορίες, ωστόσο, σε εκκρεμότητα παραμένει το κατά πόσο το πλήρες απαγορευτικό θα διατηρηθεί εντέλει και στα νυχτερινά κέντρα διασκέδασης, καθώς υπό αξιολόγηση τελούν σκέψεις για δυνατότητα εισόδου και με αρνητικό εργαστηριακό τεστ. Σε κάθε περίπτωση μέχρι τη Δευτέρα θα έχει οριστικοποιηθεί τι θα γίνει και με αυτό. Φιλοσοφία των επικείμενων μέτρων που θα ισχύσουν από Σεπτέμβριο, είναι η δυνατότητα εφαρμογής τους στην πράξη και η εξασφάλιση πλήρους ελέγχου της πιστής τήρησής τους.

Παράλληλα σύμφωνα με πληροφορίες του Reader.gr, πρόθεση της κυβέρνησης είναι να διατηρηθεί – ίσως με μικρές διαφοροποιήσεις - το υφιστάμενο καθεστώς της επιβίβασης στα συγκεκριμένα Μέσα Μεταφοράς είτε με πιστοποιητικό εμβολιασμού ή νόσησης είτε με την επίδειξη αρνητικού μοριακού ή rapid test, το οποίο διασφαλίζει τη δημόσια υγεία και λειτουργεί παράλληλα ως αντικίνητρο για την αποφυγή εμβολιασμού. Το ίδιο καθεστώς εισόδου μόνο για εμβολιασμένους φαίνεται πως θα ισχύει για σινεμά και θέατρα ενώ αποκλειστικό προνόμιο των εμβολιασμένων και εκείνων που έχουν πιστοποιητικό νόσησης τους τελευταίους 6 μήνες, θα παραμείνει και η είσοδος στα γήπεδα.

Τεστ σε σχολείο και εργασία

Όπως έχει γίνει ήδη γνωστό η κυβέρνηση σκοπεύει να επιβάλλει την υποχρεωτική προσκόμιση δύο αρνητικών εργαστηριακών τεστ ανά εβδομάδα (PCR ή rapid), το κόστος των οποίων θα επιβαρύνει τους ίδιους, για τους εκπαιδευτικούς σε ΑΕΙ, Δευτεροβάθμια και Πρωτοβάθμια εκπαίδευση, εφόσον δεν είναι εμβολιασμένοι. Τεστ θα πρέπει να κάνουν εάν δεν έχουν εμβολιαστεί και οι μαθητές άνω των 12 ετών, με τη διαφορά ότι μπορούν να παρουσιάζουν self test και όχι εργαστηριακό, το οποίο θα παρέχεται δωρεάν από το κράτος.

Το ίδιο καθεστώς εισόδου μόνο για εμβολιασμένους φαίνεται πως θα ισχύει για σινεμά και θέατρα, ενώ αποκλειστικό προνόμιο των εμβολιασμένων και εκείνων που έχουν πιστοποιητικό νόσησης τους τελευταίους 6 μήνες, θα παραμείνει και η είσοδος στα γήπεδα.

Τέλος όπως ανακοίνωσε η Γενική Γραμματεία Αθλητισμού, η Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων του Υπουργείου Υγείας, άναψε σήμερα το πράσινο φως για τη συμμετοχή ενός μικρού ποσοστού ανεμβολίαστων αθλητών σε αγώνες μαζικού αθλητισμού άνω των 300 ατόμων. Το ποσοστό προσδιορίζεται στο 5% και αφορά δρομείς, οι οποίοι δεν έχουν εμβολιαστεί για ιατρικούς λόγους ή λόγω ηλικίας. Το μέτρο θα ισχύει από την 1η Σεπτεμβρίου και οι ανεμβολίαστοι αθλητές οφείλουν να προσκομίζουν αρνητικό RCR 48 ωρών ή rapid test 24 ωρών για να συμμετέχουν.