Τα 10 πιο σημαντικά «Σαν Σήμερα»: Η βίαιη καταστολή της πανεργατικής απεργίας στο Πασαλιμάνι

Τα 10 πιο σημαντικά «Σαν Σήμερα»: Η βίαιη καταστολή της πανεργατικής απεργίας στο Πασαλιμάνι
Σαν σήμερα το 1923, 11 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους και δεκάδες τραυματίστηκαν στην βίαιη καταστολή της πανεργατικής απεργίας στο Πασαλιμάνι.

Στις 22 Αυγούστου του 1923 έλαβε χώρα η μεγαλύτερη σε έκταση και μαχητικότητα απεργία που έχει συμβεί μέχρι στιγμής στην Ελλάδα. Η πανεργατική συγκέντρωση της ΓΣΕΕ και του Εργατικού Κέντρου Πειραιά στο Πασαλιμάνι καταστέλλεται βίαια από στρατό και αστυνομία, με θλιβερά και τραγικά αποτελέσματα: Ο απολογισμός είναι έντεκα νεκροί, δεκάδες τραυματίες.

Βασικά αιτήματα, η αύξηση των ημερομισθίων, η μείωση των ωρών εργασίας, η βελτίωση των συνθηκών εργασίας -ιδιαίτερα για τους ανήλικους εργαζομένους- η επαναπρόσληψη των απολυμένων κ.ά.

Σε σημαντικά γεγονότα της 22ας Αυγούστου είχαμε:

1645: Η πόλη των Χανίων παραδίδεται από τους Ενετούς στους Τούρκους, μετά από δίμηνη πολιορκία.

1864: Δώδεκα κράτη υπογράφουν τη Συνθήκη της Γενεύης, με την οποία ιδρύεται ο Ερυθρός Σταυρός.

1920: Μικρασιατική Εκστρατεία: ο Ελληνικός Στρατός καταλαμβάνει το Τσεντίζ.

1923: Η μεγαλύτερη σε έκταση και μαχητικότητα απεργία που έχει συμβεί μέχρι στιγμής στην Ελλάδα. Πανεργατική συγκέντρωση της ΓΣΕΕ και του Εργατικού Κέντρου Πειραιά στο Πασαλιμάνι καταστέλλεται βίαια από στρατό και αστυνομία. Έντεκα νεκροί, δεκάδες τραυματίες. Βασικά αιτήματα, η αύξηση των ημερομισθίων, η μείωση των ωρών εργασίας, η βελτίωση των συνθηκών εργασίας -ιδιαίτερα για τους ανήλικους εργαζομένους- η επαναπρόσληψη των απολυμένων κ.ά.

1926: Στις 03.00 ρίχτηκαν δύο κανονιοβολισμοί από τον Λυκαβηττό που ήταν το σύνθημα της εκδήλωσης των μυημένων (κίνημα Κονδύλη) οι οποίοι στις επόμενες τρεις ώρες κατέλαβαν όλα τα επίκαιρα κτίρια, στρατόπεδα γύρω από την Αθήνα καθώς και τα αεροδρόμια Φαλήρου και Τατοΐου. Τις πρωινές ώρες το κίνημα πλέον είχε επικρατήσει αναίμακτα. Το βράδυ της ίδιας ημέρας μετά από περιπετειώδη καταδίωξη συνελήφθη ο Δικτάτορας Θεόδωρος Πάγκαλος.

1936: Πέθανε ο Παύλος Κουντουριώτης, Έλληνας ναύαρχος και πολιτικός, που διετέλεσε αντιβασιλέας και Πρόεδρος της Δημοκρατίας.

1944: Οι Γερμανοί αρχίζουν το ολοκαύτωμα των χωριών του Κέδρους στην Κρήτη στον Β΄Παγκόσμιο Πόλεμο.

1975: Αποτυχημένη απόπειρα δολοφονίας κατά του Προέδρου των ΗΠΑ Τζέραλντ Φορντ.

1985: Από συντριβή Μπόινγκ 737 της "Airtours" στο αεροδρόμιο του Μάντσεστερ σκοτώνονται 55 άνθρωποι.

1996: Φρίκη στο Βέλγιο από την αποκάλυψη της δολοφονίας 16 παιδιών (και σεξουαλικής κακοποίησής τους) από κύκλωμα παιδεραστών, με επικεφαλής τον Μαρκ Ντιτρού και κάλυψη από ανώτερες αρχές.