Τελικά αφιέρωσαν οι Αμερικανοί το «Ράμπο 3» στους «Μουτζαχεντίν» του Αφγανιστάν; (pics & vid)

Τελικά αφιέρωσαν οι Αμερικανοί το «Ράμπο 3» στους «Μουτζαχεντίν» του Αφγανιστάν; (pics & vid)
Όταν οι Αμερικανοί ήταν στο πλευρό των «Μουτζαχεντίν»- από τους οποίους δημιουργήθηκαν ομάδες μαχητών, όπως οι Ταλιμπάν- γιατί πολεμούσαν τους Σοβιετικούς.

Μετά τις καταιγιστικές εξελίξεις στο Αφγανιστάν με την ανάληψη της εξουσίας από τους Ταλιμπάν με τα όπλα και την τρομοκρατία, ήρθε στην επικαιρότητα και πάλι ένα θέμα που κατά καιρούς παίζει και... διχάζει. Η αφιέρωση στο τέλος της ταινίας «Ράμπο 3» με τον Σιλβέστερ Σταλόνε, που κυκλοφόρησε το 1988.

Το σενάριο έχει να κάνει με τη βοήθεια που παρέχουν οι Αμερικανοί στους «Μουτζαχεντίν», τους μαχητές του Αφγανιστάν που πολεμούν τους Σοβιετικούς που βομβαρδίζουν τα εδάφη τους. Στην ταινία μάλιστα, ένας Μουτζαχεντίν αναφέρει με πόνο στον Σιλβέστερ Σταλόνε, που έχει αποστολή να τους βοηθήσει, (σ.σ. οι ΗΠΑ σε κάθε ταινία τους είναι οι καλοί και οι σωτήρες του κόσμου και οι Σοβιετικοί είναι οι κακοί) πως έχουν πάει οι Σοβιετικοί στο Αφγανιστάν και σκοτώνουν τις γυναίκες. Κάτι που κάνουν οι Ταλιμπάν με τις Αφγανές.

2

Στο τέλος της ταινίας «Ράμπο 3» λοιπόν υπάρχει μια αφιέρωση. Κυκλοφορεί η φωτογραφία που αναφέρει: «Αφιερωμένη στους Μουτζαχεντίν του Αφγανιστάν». Καταλαβαίνουν όλη την… ειρωνεία έτσι;

Το θέμα είναι όμως πως δεν είναι πραγματική αυτή η αφιέρωση. Όντως υπάρχει, αλλά απουσιάζει η λέξη «Μουτζαχεντίν». Στην πραγματική αφιέρωση- η οποία ουδέποτε άλλαξε και όπως θα δείτε και στο παρακάτω βίντεο, υπάρχει και στον Τύπο της εποχής, αλλά και στις βιντεοκασέτες που είχαν βγει στην κυκλοφορία- υπάρχει η λέξη «γενναίοι». Στους γενναίους του Αφγανιστάν.

12

Από τους «Μουτζαχεντίν» προκλήθηκαν αρκετές ομάδες, μία εκ των οποίων οι Ταλιμπάν οι οποίοι συνδέονται με την «Αλ Κάιντα» και τον Οσάμα Μπιν Λάντεν και κατ΄επέκταση την επίθεση της 9/11 στους «Δίδυμους Πύργους» της Νέας Υόρκης.

Το μοιραίο και τραγικό γεγονός που οδήγησε τους Αμερικανούς στην εισβολή στο Αφγανιστάν και τον 20ετή πόλεμο με τους Ταλιμπάν, που κάποτε ήταν μέρος των «Μουτζαχεντίν» και είχαν στο πλευρό τους τους Αμερικανούς, γιατί πολεμούσαν τους Σοβιετικούς.