Το ρωσικό «θηρίο» Ιλιούσιν εν δράσει: Γιατί θεωρείται «επικίνδυνο» για τα υπόλοιπα εναέρια μέσα που επιχειρούν την ίδια στιγμή (vids)

Το ρωσικό «θηρίο» Ιλιούσιν εν δράσει: Γιατί θεωρείται «επικίνδυνο» για τα υπόλοιπα εναέρια μέσα που επιχειρούν την ίδια στιγμή (vids)
Το Ilyushin Il-76 είναι ένα πολλαπλών χρήσεων τετρακινητήριο αεροσκάφος που κατασκευάζει η ρωσική εταιρία.

Χτες (17/8) έγινε γνωστό, πως παραλίγο να σημειωθεί τραγωδία στην πυρκαγιά στα Βίλια, με το ρωσικό «θηρίο» Ιλιούσιν, σύμφωνα με ρεπορτάζ του Mega.

Το συγκεκριμένο αεροπλάνο βρίσκεται στην χώρα μας και βοηθάει στην κατάσβεση της φωτιάς.

Ποια είναι τα χαρακτηριστικά του

Το Ιλιούσιν έχει δυνατότητα να πάρει 42 τόνους νερού και γεμίζει μέσα σε 12-15 λεπτά.

Το νερό ρίχνεται από το ύψος έως 50 μέτρα σε 8 δευτερόλεπτα, καλύπτοντας μεγάλη επιφάνεια 600×100 μέτρα.

Μάλιστα για να γεμίσει δεν μπορεί να προσθαλασσωθεί αλλά ανεφοδιάζεται με νερό μόνο στα αεροδρόμια.

Ωστόσο, λόγω της υψηλής του ταχύτητας φτάνει γρήγορα ακόμα και σε απομακρυσμένες περιοχές και με μια ρίψη μπορεί να ανακόψει ένα μεγάλο μέτωπο φωτιάς.

Γιατί θεωρείται «επικίνδυνο» για τα υπόλοιπα εναέρια μέσα που επιχειρούν την ίδια στιγμή

Το συγκεκριμένο αεροσκάφος προϋποθέτει, για τα άλλα ελικόπτερα που επιχειρούν να σβήσουν την φωτιά την ίδια στιγμή, να απομακρυνθούν για να αποφευχθεί το αεροπορικό ατύχημα.

Είναι χαρακτηριστικό πως μεταφέρει 42 τόνους νερό στις δυο δεξαμενές του όταν για παράδειγμα το Beriev μεταφέρει μόλις 12 τόνους ή όσο περίπου οκτώ Canadair.

Αυτός είναι και ο λόγος που θεωρείται ιδιαίτερα επικίνδυνο για τα υπόλοιπα εναέρια μέσα που επιχειρούν την ίδια στιγμή στο σημείο της φωτιάς.

Να υπενθυμίσουμε πως στο χθεσινό ρεπορτάζ του Mega, ο δημοσιογράφος Βασίλης Λαμπρόπουλος ανέφερε μεταξύ άλλων πως «το 1998-99 είχε έρθει το Ιλιούσιν στην χώρα μας προκειμένου να σβήσει τις μεγάλες πυρκαγιές στην Πεντέλη. Τότε υπήρχαν ενστάσεις για τις πτήσεις του Ιλιούσιν. Γιατί αφενός έριχνε από μεγάλο ύψος και εξατμιζόταν το νερό αλλά κυρίως για τον κίνδυνο αεροπορικού ατυχήματος λόγω του μεγάλου όγκου του. Υπήρχαν αναφορές ότι το 1999 παραλίγο να υπάρχει και τότε μια αεροπορική τραγωδία με τον ίδιο ακριβώς τρόπο, με το ίδιο αεροσκάφος στην περιοχή της Αιτωλοακαρνανίας».