Φωτιά στα Βίλια: Τρίτη ημέρα αγωνίας καθώς συνεχίζονται οι αναζωπυρώσεις, «κινδύνευσαν πυροσβέστες» (vids)

Φωτιά στα Βίλια: Τρίτη ημέρα αγωνίας καθώς συνεχίζονται οι αναζωπυρώσεις, «κινδύνευσαν πυροσβέστες» (vids)
Πολλές εστίες φωτιάς στην περίμετρο της πυρκαγιάς στα Βίλια εξακολουθούν να κατακαίουν για άλλη μια μέρα στο πυκνό πευκοδάσος στο όρος Πατέρα.

Συνεχίζεται η μάχη με τη φωτιά στα Βίλια και αυτό έχεις ως αποτέλεσμα η αστυνομία να κλείσει την παλαιά Εθνική οδό Αθηνών - Θηβών προς Βίλια.

Ωστόσο κάτοικος της περιοχής αναφέρει ότι εθελοντές τους ανάγκασαν να φύγουν από την κατοικία τους.

«Κινδύνευσαν πυροσβέστες»

«Η φωτιά έχει βρει ένα πολύ πυκνό δάσος που δεν μπορούμε να πλησιάσουμε και καίει. Είναι ανεξέλεγκτη η κατάσταση. Μιλάμε για ένα μέτωπο με πάρα πολύ μεγάλη περίμετρο όπου δεν υπάρχει δυνατότητα επίγειας πρόσβασης και δεν μπορεί να καλυφθεί ούτε από τα εναέρια περιμετρικά στο σύνολό της. Παρατηρείται το φαινόμενο να γίνονται ρίψεις νερού και να είναι σαν να ρίχνουμε ένα βότσαλο στη λίμνη καθώς απλά δημιουργείται “κυματισμός” από τις φλόγες δεξιά – αριστερά. Τροφοδοτείται περιμετρικά και έχουμε σοβαρό πρόβλημα» είπε στην ΕΡΤ.

«Ελπίζουμε με τα εναέρια να βοηθήσουν την κατάσταση μέχρι να μπορέσουν οι επίγειες δυνάμεις να βρουν έδαφος για να πλησιάσουν τη φωτιά. Γι αυτό και δημιουργούνται δρόμοι τώρα για να μπορέσουν να προσεγγίσουν οι πυροσβέστες», τόνισε.

«Δεν αναμένονται σοβαροί άνεμοι σήμερα που σημαίνει πως απλά θα μεγαλώνει ο κύκλος της φωτιάς», είπε ο κ. Κόκκαλης εξηγώντας ότι όταν υπάρχει άνεμος μπορείς να ξέρεις ότι κινείται προς μια κατεύθυνση, ενώ τώρα κινείται ταυτόχρονα σε όλη της την περίμετρο. «Καλύτερα να φύσαγε ένα αεράκι προς μία κατεύθυνση για να μπορούσε να περιοριστεί προς μια κατεύθυνση και να κάνουν κατάσβεση τα πυροσβεστικά. Τώρα απλά γύρω γύρω καίει».

Αντιπεριφερειάρχης Δυτικής Αττικής: «Υπάρχουν πληροφορίες για εμπρησμό»

«Δεν είναι τυχαίο ότι έχουμε τόσες πυρκαγιές σε σύντομο χρονικό διάστημα και με άπνοια», είπε στο MEGA ο Λευτέρης Κοσμόπουλος, Αντιπεριφερειάρχης Δυτικής Αττικής.

Σύμφωνα με τον ίδιο, υπάρχουν πληροφορίες που κάνουν λόγο για εμπρησμό.

«Δυστυχώς το βράδυ είχαμε τεράστια μέτωπα που κατέπιναν τα δάση», είπε ο κ. Κοσμόπουλος, κρούοντας τον κώδωνα του κινδύνου για το μέτωπο στα Παλαιοκούνδουρα.

«Είναι μία φωτιά ανεξέλεγκτη, άρα πάλι περιμένουμε τα εναέρια μέσα να τη σβήσουν. Είναι δάση που δεν υπάρχει πρόσβαση καμία».

Αρκετοί οικισμοί υπό εκκένωση

Αρκετοί οικισμοί βρίσκονται υπό εκκένωση, μεταξύ αυτών Παλαιοχώρι, Παλαιοκούνδουρα, Άγιος Γεώργιος Μάνδρας.

Όταν ο κ. Κοσμόπουλος ρωτήθηκε για το ενδεχόμενο εμπρησμού, είπε πως έχει πληροφορίες για τέτοιες ενδείξεις, ωστόσο δεν τα έχει δει ο ίδιος.

«Δεν μπορώ να μπω σε αυτή τη διαδικασία, πραγματικά δεν ξέρω. Μίλησα με τον δήμαρχο και μου είπε ότι υπήρχαν ενδείξεις για γκαζάκια», είπε.

«Δεν είναι τυχαίο ότι έχουμε τόσες πυρκαγιές σε σύντομο χρονικό διάστημα και με άπνοια. Τώρα, οι ενδείξεις και οι αποδείξεις πρέπει να βρεθούν από τους ειδικούς», κατέληξε.