Ο πρόεδρος του Αφγανιστάν έφυγε με 4 αμάξια και 1 ελικόπτερο γεμάτο λεφτά: Άφησε 5 εκατ. γιατί… δεν χωρούσαν

Ο πρόεδρος του Αφγανιστάν έφυγε με 4 αμάξια και 1 ελικόπτερο γεμάτο λεφτά: Άφησε 5 εκατ. γιατί… δεν χωρούσαν
Την αποκάλυψη αυτή έκανε η πρεσβεία της Ρωσίας στην Καμπούλ, αναφέροντας πως ο πρώην πρόεδρος του Αφγανιστάν διέφυγε με τέσσερα αυτοκίνητα και ένα ελικόπτερο γεμάτο μετρητά.

Ο Ασφάρ Γάνι, ο μέχρι πρότινος πρόεδρος του Αφγανιστάν, εγκατέλειψε άρον άρον τη χώρα, με τους Ταλιμπάν να καταλαμβάνουν τη μία πόλη πίσω από την άλλη, καθώς όπως είπε έτσι αποφεύχθηκε η αιματοχυσία. Ο Γάνι βέβαια φρόντισε να πάρει μαζί του πολλά, πάρα πολλά λεφτά, ώστε να μην πέσουν στα χέρια των Ταλιμπάν που κατέλαν το προεδρικό μέγαρο.

Την αποκάλυψη αυτή έκανε η πρεσβεία της Ρωσίας στην Καμπούλ, αναφέροντας πως ο πρώην πρόεδρος του Αφγανιστάν διέφυγε με τέσσερα αυτοκίνητα και ένα ελικόπτερο γεμάτο μετρητά.

Όπως μετέδωσε μάλιστα το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων RIA, αναγκάστηκε να αφήσει και κάποια λεφτά πίσω του, περί τα 5 εκατομμύρια δολάρια, καθώς… δεν χωρούσαν όλα.

«Όσο για την κατάρρευση του (απερχόμενου) καθεστώτος, αυτή χαρακτηρίζεται εύγλωττα από τον τρόπο που ο Γάνι διέφυγε από το Αφγανιστάν», δήλωσε, σύμφωνα με το RIA, ο εκπρόσωπος της ρωσικής πρεσβείας στην Καμπούλ Νικίτα Ιστσένκο.

«Τέσσερα αυτοκίνητα ήταν γεμάτα χρήματα, προσπάθησαν να παραγεμίσουν ένα ελικόπτερο με άλλο ένα μέρος των χρημάτων, αλλά δεν χώρεσαν όλα. Και μερικά από τα χρήματα έμειναν στην πίστα του αεροδρομίου», φέρεται να δήλωσε.

Ο Ιστσένκο, ως πηγή των πληροφοριών αυτών, επικαλέστηκε «αυτόπτες μάρτυρες», ωστόσο το Reuters δεν κατάφερε να επιβεβαιώσει από ανεξάρτητη πηγή τα όσα είπε.

Ρωσία: «Πιο συνεννοήσιμοι οι Ταλιμπάν από την Κυβέρνηση-μαριονετών»

Η Μόσχα εκτιμά ότι οι Ταλιμπάν είναι πιο συνεννοήσιμοι από την κυβέρνηση μαριονετών του Αφγανιστάν και δεν συνιστούν προς το παρόν απειλή για την Κεντρική ΑσίαΗ ηγεσία του κινήματος των Ταλιμπάν έχει δείξει εδώ και καιρό ότι είναι πιο συνεννοήσιμη απ’ ότι η προηγούμενη κυβέρνηση μαριονετών του Αφγανιστάν, ενώ δεν συνιστά προς το παρόν απειλή για τις χώρες συμμάχους της Ρωσίας στην Κεντρική Ασία, δήλωσε σήμερα ο ειδικός απεσταλμένος του Ρώσου προέδρου για το Αφγανιστάν Ζαμίρ Καμπούλοφ, επισημαίνοντας ότι η Ρωσία είναι έτοιμη για κάθε διαφορετική εξέλιξη, αλλά ελπίζει σε μια πιο ευνοϊκή για την ίδια και τους συμμάχους της.

«Εάν συγκρίνω την ικανότητα για επίτευξη συμφωνίας των συναδέλφων και εταίρων, μπορώ να πω ότι εδώ και καιρό οι Ταλιμπάν έχουν δείξει ότι είναι πιο συνεννοήσιμοί από την κυβέρνηση μαριονετών της Καμπούλ», δήλωσε ο Καμπούλοφ, μιλώντας στο ρωσικό τηλεοπτικό δίκτυο «Ρωσία 24».

Ο Καμπούλοφ επισήμανε επίσης ότι οι Ταλιμπάν τηρούν τις συμφωνίες που σχετίζονται με την ασφάλεια της πρεσβείας της Ρωσικής Ομοσπονδίας και των χωρών της Κεντρική Ασίας στην Καμπούλ. «Ξεκινάμε από το ότι οι συμφωνίες πρέπει να τηρούνται. Προς το παρόν, ως προς το τμήμα που αφορά στην ασφάλεια της πρεσβείας μας και των συμμάχων μας στην Κεντρική Ασία, οι Ταλιμπάν τηρούν τις συμφωνίες», δήλωσε ο ίδιος.

«Αυτό είναι ένα ελπιδοφόρο σημάδι (...) Ωστόσο θα παρακολουθούμε προσεκτικά τις περαιτέρω εξελίξεις», δήλωσε ο Καμπούλοφ, προσθέτοντας ότι «στην ουσία είμαστε έτοιμοι για κάθε εξέλιξη, αλλά λαμβάνουμε ως αφετηρία την πιο ευνοϊκή για την Ρωσική Ομοσπονδία και τους συμμάχους της».

Ανέλαβαν τη φύλαξη της ρωσικής πρεσβείας οι Ταλιμπάν

Οι Ταλιμπάν ανέλαβαν ήδη την φύλαξη της ρωσικής πρεσβείας στην Καμπούλ, δήλωσε σήμερα ο ειδικός απεσταλμένος του Ρώσου προέδρου για το Αφγανιστάν, Ζαμίρ Καμπούλοφ.

«Ήδη ανέλαβαν την φύλαξη της ρωσικής πρεσβείας», δήλωσε ο Καμπούλοφ στον ραδιοσταθμό Echo Mockvi, προσθέτοντας ότι «αύριο θα συμφωνήσουν με τον πρεσβευτή τις λεπτομέρειες σε μια πιο μακροπρόθεσμη προοπτική».

Ένα τμήμα του προσωπικού της ρωσικής πρεσβείας στην Καμπούλ ή θα πάρει άδεια ή θα εγκαταλείψει την πρεσβεία, επισήμανε ο Καμπούλοφ.