Κρατείται στην Τουρκία ο πρόεδρος της Παμποντιακής Ομοσπονδίας (pics)

Κρατείται στην Τουρκία ο πρόεδρος της Παμποντιακής Ομοσπονδίας (pics)
Οι αρχές της Τουρκίας δεν άφησαν τον πρόεδρο της Παμποντιακής Ομοσπονδίας Ελλάδας να μπει στη χώρα και αποφάσισαν την άμεση απέλασή του.

Οι τουρκικές Αρχές σταμάτησαν τον πρόεδρο της Παμποντιακής Ομοσπονδίας Ελλάδας, Γεώργιο Βαρυθυμιάδη στο αεροδρόμιο της Κωνσταντινούπολης, πρώτο σταθμό του ταξιδιού του προς την Παναγία Σουμελά στην Τραπεζούντα όπου την Κυριακή θα γίνει η Πατριαρχική Θεία Λειτουργία για την Κοίμηση της Θεοτόκου.

Πληροφορίες του pontosnews.gr αναφέρουν ότι ο πρόεδρος της ΠΟΕ παραμένει κρατούμενος μέχρι την επιστροφή του στην Ελλάδα. Σύμφωνα με πηγές, ο επίτιμος πρόεδρος της ΠΟΕ Γιώργος Παρχαρίδης ενημερώθηκε από το υπουργείο Εξωτερικών ότι οι τουρκικές Αρχές θα απελάσουν τον Γιώργο Βαρυθυμιάδη με πτήση στις 19:00 και προορισμό το «Ελ. Βενιζέλος».

Την ίδια ώρα, στη λίστα των ανεπιθύμητων προσώπων για το τουρκικό κράτος βρίσκεται και ένας επιχειρηματίας από τη Θεσσαλονίκη, ο οποίος δεν έχει ουδεμία σχέση με τον οργανωμένο ποντιακό χώρο. Εντούτοις, τον γύρισαν πίσω από τα Ύψαλα, απαγορεύοντάς του να συνεχίσει το ταξίδι του· και αυτός είχε τελικό προορισμό την Παναγία Σουμελά.

Όπως ανέφερε σε ανάρτησή της η Παμποντιακή Ομοσπονδία Ελλάδας, «ο πρόεδρος της, Γεώργιος Βαρυθυμιάδης, κρατείται στο αεροδρόμιο της Κωνσταντινούπολης και δεν του επιτρέπεται η είσοδος στη χώρα προκειμένου να παραστεί, ως εκπρόσωπος του Ποντιακού Ελληνισμού, στην αυριανή Πατριαρχική Θεία Λειτουργία στη Παναγία Σουμελά Τραπεζούντος».

Την είδηση για την απαγόρευση εισόδου στην Τουρκία του Γιώργου Βαρυθυμιάδη έκανε γνωστή με ανάρτησή του ο επίτιμος πρόεδρος της Παμποντιακής Ομοσπονδίας Ελλάδος και γνωστός καρδιολόγος του Διαβαλκανικού Ιατρικού Κέντρου Θεσσαλονίκης, Γιώργος Παρχαρίδης.

«Μόλις τώρα πήρα τηλεφώνησα στον πρόεδρο της Παμποντιακής Ομοσπονδίας Ελλάδος που κρατείται στο αεροδρόμιο της Κωνσταντινούπολης από τους Τούρκους και δεν τον αφήνουν να προχωρήσει για την Τραπεζούντα που ήθελε να παραστεί και να εκπροσωπήσει την Ομοσπονδία στην αρχιερατική λειτουργία στην ιστορική μονή του πόντου. Πήρα αμέσως τηλέφωνο τον διευθυντή του πολιτικού γραφείου του υπουργείου Εξωτερικών και τον ενημέρωσα και απήτησα από αυτόν να μεσολαβήσει το υπουργείο ώστε να μην κρατηθεί ο πρόεδρος. Γνωστός ο πρόεδρος για το θάρρος και την παλληκαριά του αλλά γνωστοί και οι γείτονες Τούρκοι για τις άδικες και πολλές φορές βάρβαρες ενέργειες που κάνουν», έγραψε ο Γιώργος Παρχαρίδης.