Θύμα τυφώνα το πολύτιμο γλυπτό «Κολοκύθα» στην Ιαπωνία

Θύμα τυφώνα το πολύτιμο γλυπτό «Κολοκύθα» στην Ιαπωνία
Το πολύτιμο γλυπτό της Γιαγιόι Κουσάμα «Κολοκύθα», παρασύρθηκε από πελώρια κύματα και έπεσε στη θάλασσα, καθώς ο τυφώνας Λούπιτ έπληξε την Ιαπωνία.

Θύμα του τυφώνα Λούπιτ που έπληξε την Ιαπωνία έπεσε πολύτιμο γλυπτό της Γιαγιόι Κουσάμα. Σε βίντεο που δημοσιεύτηκε στα social media, το γλυπτό ύψους 1,8 μέτρων που ονομάζεται «Κολοκύθα», χρωματισμένο σε έντονο κίτρινο και καλυμμένο με μαύρα πουά σχέδια, φαίνεται να παρασύρεται από τα κύματα κοντά στην ακτή του νησιού Ναοσίμα.

Το έργο απομακρύνθηκε από τη θέση του λόγω των ισχυρών ανέμων και της παλίρροιας. Το βίντεο αποκάλυψε ορατές ρωγμές στο γλυπτό από την πτώση στο νερό. Η «Κολοκύθα» έχει περισυλλεχθεί και τώρα φυλάσσεται στον εκθεσιακό χώρο του Benesse Art Site Naoshima, σύμφωνα με τη Washington Post.

Οι ζημιές θα αποκατασταθούν, σύμφωνα με ανακοίνωση του κέντρου τέχνης στο νησί της Ιαπωνίας και θα ανακοινωθεί πότε το έργο θα εκτεθεί ξανά. Στο παρελθόν, σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ, το γλυπτό είχε αφαιρεθεί προσωρινά, όταν τυφώνες έπληξαν το νησί Ναοσίμα για να αποφευχθεί οποιαδήποτε ζημιά, αλλά οι υπεύθυνοι του κέντρου τέχνης αυτήν την φορά αιφνιδιάστηκαν από την απροσδόκητα απότομη επιδείνωση του τυφώνα Λούπιτ.

Η Γιαπωνέζα καλλιτέχνης Γιαγιόι Κουσάμα είναι μία από τις πιο δημοφιλής δημιουργούς έργων σύγχρονης τέχνης στον κόσμο. Γεννήθηκε το 1929 στο Ματσουμότο της Ιαπωνίας και πέρασε τα νεανικά της χρόνια στο φυτώριο που διατηρούσε η οικογένειά της, από το οποίο έχει εμπνευστεί τις περίφημες γιγαντιαίες κολοκύθες της που βρίσκονται σε πολλά μουσεία, συλλογές και δημόσιους χώρους σε όλο τον κόσμο.

Πηγή: Reader.gr